Inge Onsea richtte samen met haar man Esfan Eghtessadi in 1999 het modelabel Essentiel op. Haar liefde voor accessoires gaat diep : “Ik heb thuis een volledige dressing alleen voor mijn accessoires.”

Ik heb enorm veel accessoires. Ze zijn heel belangrijk, vind ik, want je kunt er een outfit volledig mee oppimpen. Ik zal altijd voor showstoppers gaan, een accessoire mag echt opvallen. Ik heb schoenen met grote, pluchen pompons, schoenen vol pailletten… Ik kocht onlangs een vierdubbele gouden MC Hammer-ketting voor op een wit T-shirt. Gisteren droeg ik drie heel grote, gouden – enfin, geen echt goud – armbanden. Dat was eigenlijk heel lastig om mee te werken, maar ik vond ze zo mooi !”

“Klassieke items heb ik niet echt. Tenzij mijn zwarte Chanel 2.55 – handtas. Die heb ik eigenlijk alleen omdat ik ze kreeg van mijn man. Ik ben haar eerst nog gaan terugbrengen ! Maar toen dacht ik : ach, ik zal eens voor een klassieker gaan.”

“Ook voor ons zakenmodel zijn accessoires belangrijk. Ze hebben Essentiel gered van de ondergang. Ik zeg het nu heel dramatisch, maar rond 2006 begon Essentiel samen met zijn klanten oud te worden. Dat is het ergste wat je in de mode kunt meemaken. We hadden een boost nodig. Dus hebben we een accessoirelijn gecre-eerd die ook bij jonge meisjes heel erg aanslaat. Petten, clutches, toffe schoenen… Nu draait dertig procent van onze omzet op accessoires.”

“Mijn dierbaarste accessoire is een heel grote, geborduurde bloem, bezet met stras. Ik ben getrouwd in een heel simpel jurkje en die bloem hing op mijn rug. Ik draag ze niet meer, maar heb ze nog altijd. Ze heeft een speciaal plaatsje in mijn accessoiredressing.”

DE TIEN FAVORIETE ADRESSEN VAN INGE ONSEA 1. LABELLOV

“Ik vind vintage even leuk als nieuwe dingen. Voor vintage juwelen ga ik graag naar de markt op de Zavel in Brussel. Maar in het weekend wil ik uitslapen, en als je rond de middag aankomt op een markt, is vaak alles al opgekraamd. Daarom vind ik Labellov fantastisch.”

Labellov is een Belgische webshop voor tweedehands designerstukken, opgericht door Birgit de Jager. Naast kledij vind je er handtassen, riemen, schoenen en juwelen. Inge Onsea heeft een gouden tip voor wie naar vintage juwelen op jacht is : “Aan kettingen hangt vaak een gouden labeltje met de naam van het merk, maar dat is makkelijk na te maken. Het moet echt op de sluiting geschreven staan : dan heb je een echte Dior of YSL.”

www.labellov.com.

2. COCCODRILLO

“De beste schoenenwinkel ter wereld vind je volgens The New York Times gewoon in Antwerpen. De oprichters Geert Bruloot en Eddy Michiels bieden een prachtige schoenenselectie aan van onder andere Dries van Noten, Ferragamo, Prada en Giuseppe Zanotti. Coccodrillo bestaat al sinds 1984 en ligt op een boogscheut van het hoofdkantoor van Essentiel.”

Gevaarlijk dichtbij ? “We hadden vroeger ons bureau zelfs in dezelfde straat ! Ik ken de winkel dus heel goed. Het is echt een van mijn favorieten. Al heb ik intussen in mijn dressing geen plaats meer voor nieuwe schoenen. De regel is nu : er komt een paar schoenen binnen, er moet een paar buiten. Ik denk dus twee keer na voor ik nog schoenen koop.”

Coccodrillo, Schuttershofstraat 9, 2000 Antwerpen, www.coccodrillo.be.

3. ANTONIA

“Dit is een superwinkel met een heel mooie schoenenafdeling en altijd de juiste accessoires. Antonia heeft verschillende merken, van Céline tot Alessandra Rich. Naast de typische topmerken verkoopt ze ook heel eigenzinnige accessoires.” Antonia was oorspronkelijk een accessoirewinkel voor vrouwen. Later kwam daar kledij voor mannen en vrouwen bij. Het winkelpand is een prachtig gerenoveerd palazzo uit de negentiende eeuw.

Oprichtster Antonia Giacinti biedt vaak limited edition-collecties aan (van onder andere het Belgische Filles à Papa) en onlangs ontwierp ze een sneaker voor Ree-bok Classic. “Reebok for Antonia”, beaamt Inge Onsea. “Ik heb ze gekocht, ze waren zo tof.”

Antonia, Via Cusani 5, Milaan, www.antonia.it.

4. ESSENTIEL

Inge Onsea’s eigen merk kon niet in haar favorietenlijst ontbreken. Enkele jaren geleden opende Essentiel zijn eerste winkel die volledig aan accessoires gewijd is.

De accessoires die er verkocht worden, zijn even luid en kleurrijk als Inge. “Dat is het leuke aan accessoires : je kunt ermee over the top gaan. Dat vind ik fantastisch, erover gaan (lacht). Soms denk ik : gaan we dat nu écht verkopen ? We hadden een sleutelhanger met een klein visje. Ik zei tegen de stylist : die vis moet groter. Uiteindelijk viel hij écht wel heel groot uit. Maar mensen vinden dat leuk : hij was meteen uitverkocht.”

Essentiel accessoireshop, Lombardenvest 37, 2000 Antwerpen, www.essentiel-antwerp.com.

5. GRAANMARKT 13

“Graanmarkt 13 is een fantastische winkel. Ik koop er bijvoorbeeld al mijn kaarsen. En de bijpassende homespray.” Dat zijn eerder accessoires voor in huis, maar Inge is ook te vinden voor het uitgebreide aanbod aan modeaccessoires. “Ze hebben een heel toffe selectie. Altijd de juiste riemen bijvoorbeeld, en magnifieke handtassen van de Italiaans-Braziliaanse designer Paula Cademartori.” Stuk voor stuk kleurrijk en uitgesproken, wat helemaal Inges stijl is.

Alle items in Graanmarkt 13 worden zorgvuldig geselecteerd door de oprichters Tim en Ilse en de artdirector Bob Verhelst. De maatstaf ? Je hart moet een slag overslaan.

Graanmarkt 13, Graanmarkt 13, 2000 Antwerpen, www.graanmarkt13.be.

6. DOVER STREET MARKET

Zowel de gedurfde selectie als de artistieke vormgeving van Dover Street Market – de kledingrekken lijken wel kunstinstallaties – ademen de geest van Rei Kawakubo, de vrouw achter Comme Des Garçons. Zij is het brein achter deze multimerken concept store. Tweemaal per jaar gaat hij enkele dagen dicht en wordt de inrichting volledig veranderd. Dover Street Market staat ervoor bekend zowel high als lowfashion aan te bieden. Inge Onsea is fan : “Er is een ongelofelijke selectie aan accessoires. Ik kocht er gigantische oorbellen van Louis Vuitton. Maar evengoed oorbellen met langs de ene kant een parel en langs de andere kant een vlieg.”

Dover Street Market, Dover Street 27, Londen, www.doverstreetmarket.com.

7. YVONNE S.

“Accessoires, dat zijn voor mij ook pareo’s, kaftans, sjaals en djellaba’s.” Die koopt Inge graag van Yvonne S., het label van de Zweedse Yvonne Sporre. “Zij is een ex-mannequin die actief was in de jaren ’70 en ’80. Ze stond model voor onder andere Dior. Intussen woont ze op Ibiza.”

Daar kun je tijdens de zomermaanden naar Yvonnes privéverkopen gaan, in haar huis op het eiland. “Behalve kledij kun je er ook heel toffe strandhanddoeken kopen.” Zeer exclusief.

Yvonne S., Ibiza, @worldofyvonnes of via www.luisaviaroma.com.

8. LANE CRAWFORD

In de gekte van Hongkong is Lane Crawford een oase van glamour. Als we de insiders mogen geloven, is Lane Crawford een van de chicste warenhuizen ter wereld. Er bestaan er negen van, verspreid over China. Ze bieden de grootste waaier aan high-end designers aan in het hele land. De klemtoon ligt op westerse labels, Chinese ontwerpers zijn ondervertegenwoordigd.

“Ze hebben een on-ge-lofelijke accessoireafdeling. Ze hebben de mooiste schoenen, de mooiste zonnebrillen, de mooiste handtassen, de mooiste… alles ! De presentatie van de goederen is magnifiek”, aldus Inge Onsea.

Lane Crawford, Finance Street 8, Hongkong, www.lanecrawford.com.

9. KHAN MARKET

“Ik ben vaak in India. Dan ga ik naar de Khan Market in New Delhi. Dat is een soort dorp, met heel veel verschillende winkels en restaurants. Je zou Khan Market als de Meir van Delhi kunnen omschrijven. Maar dan wel écht op zijn Indiaas.”

Khan Market is vooral populair bij de Indiase elite en bij expats. Je vindt er zowat alles, zowel boekenwinkels als kledingzaken van westerse merken. Maar er zijn ook Indiase juwelen- en kledingwinkels. “Je kunt er alle soorten typisch Indiase accessoires kopen, van juwelen tot zelfgemaakte slippers bezet met parels. Het is er naar Indiase normen iets duurder, maar in vergelijking met wat je hier voor accessoires betaalt, nog altijd goedkoop.”

Khan Market, Middle Lane 55 A, New Delhi, www.khan-market.com.

10. OPENING CEREMONY

Wat in 2002 begon als een winkel in een rustige straat in downtown New York, is nu een internationaal merk met winkels in L.A., Tokyo, een eigen label en een webshop. De ondernemers achter Opening Ceremony, Carol Lim en Humberto Leon, zijn inmiddels ook creative directors bij het Franse merk Kenzo. Ze weten wat ‘in’ is en maken de trends.

Inge Onsea loopt al eens binnen bij O.C. in New York, op de grens tussen Soho en Chinatown. “Ik koop er handtassen van Truss. Die zijn geïnspireerd op de tassen waarmee mensen in Mexico naar de markt gaan.” Denk aan grafische patronen en felle kleuren, helemaal Inge.

Opening Ceremony, Howard Street 35, New York, www.openingceremony.us.

DOOR LEEN VAN SEVEREN & PORTRET KAREL DUERINCKX

“Dat is het leuke aan accessoires : je kunt ermee over the top gaan”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content