Deze maand komt haar eerste blockbuster ‘Fantastic Four’ in de zalen. Twee jaar na haar doorbraak als Zoe Barnes in ‘House of Cards’ staat Kate Mara op de A-list van Hollywood, wat van haar de gedroomde laureate van de Max Mara ‘Face of the Future Award’ maakt.

Eind februari. Actrice Kate Mara is in Milaan voor het defilé van Max Mara. Het Italiaanse modelabel maakte eerder in de week bekend dat Mara de Face of the Future Award 2015 zal ontvangen, die al voor de tiende keer wordt uitgereikt aan een jonge actrice als onderscheiding voor haar carrière, haar stijl en gratie. “Natuurlijk ben ik vereerd”, zegt Mara, als we elkaar na de show ontmoeten. “Ik vervoeg met deze titel een geweldig gezelschap. Ik heb veel respect voor de vrouwen die de award in het verleden al kregen. Zoe Saldana en Rose Byrne, bijvoorbeeld, behoren tot mijn favoriete actrices. Ik zou overigens graag meer met vrouwen samenwerken, want daar krijg ik niet vaak de kans toe. Ik heb net een film gedaan met Jessica Chastain en dat was super. Ik kijk ook op naar actrices als Amy Adams en Marion Cotillard. Ik ken hen niet persoonlijk, maar ik heb veel respect voor hun carrièrekeuzes.”

Mara is – hoe kan het anders bij deze gelegenheid – van kop tot teen gekleed in de nieuwe collectie van Max Mara. In de nauw aansluitende jurk en oversized jas heeft ze veel weg van een roodharige Marilyn Monroe. “Ik ben zelf het meest op mijn gemak in casual kleren. Maar voor een event vind ik het wel eens leuk om me op te tutten. Zo geraak ik het ook nooit beu. Ik vond de combinatie van het bomberjasje met de kokerrok en casual loafers die we net zagen heel leuk. Het is een stijl ik die ik zelf ook zou dragen. Zonder de kokerrok misschien, want die is niet gemakkelijk om in te bewegen.”

EEN SURREËLE ERVARING

Een dag na de show, op haar 32ste verjaardag, vliegt Mara al weer naar de States. “Ik ben blij dat ik naar huis kan”, zegt ze. “Naar mijn honden en mijn familie. Ik heb net de opnames van The Martian met regisseur Ridley Scott achter de rug en heb mijn geliefden veel te lang moeten missen. Het is het enige wat ik wilde voor mijn verjaardag : thuis zijn.”

De actrice heeft een druk jaar achter de rug. Sinds haar rol als de jonge, ambitieuze journaliste Zoe Barnes in de veelbesproken Netflixreeks House of Cards, behoort ze tot de Hollywood A-list. En dat levert haar rollen op in blockbusterfilms als Fantastic Four, die deze maand bij ons in de zalen komt. Ze speelt er voor het eerst een superheldin, the invisible woman. “Het was een leuke, maar surreële ervaring. Elke rol is anders, maar er zijn er niet veel waarvoor je aan koorden door de lucht mag vliegen. Het is een superkracht die ik in het echte leven ook wel zou willen.”

Doorbreken op je dertigste, dat is laat naar Hollywoodnormen. Nochtans is Mara geen nieuwkomer. Ze debuteerde op haar zestiende in Random Hearts van regisseur Sydney Pollack en vertolkte bijrollen in films als Brokeback Mountain en 127 Hours. “Ik heb altijd willen acteren”, zegt ze. “Elk kind speelt wel eens moedertje en vadertje. Ik vond het zo tof dat ik besloten heb mijn beroep ervan te maken. (lacht) Ik word betaald om te doen alsof. Fantastisch toch. Bovendien leid ik nog een heel gewoon leven als ik geen film draai. Ik heb niet het gevoel dat ik constant in de spotlights sta.”

Wat gaat ze doen als ze eindelijk thuis is ? “Het nieuwe seizoen van House of Cards bekijken. Ik heb nog wel contact met mijn ex-collega’s. Zo ben ik met Kevin Spacey (politicus Frank Underwood in de serie, nvdr) naar The Golden Globes geweest. Het was leuk om iedereen nog eens te zien, maar we hebben niet over de show gepraat. Ik wil net zoals iedereen verrast worden. Wat ik daarna ga doen, weet ik nog niet. Ik zie wel welk project er op me afkomt. Ik zou graag eens in een western spelen. Ik ben weg van het genre, maar dat soort films worden bijna niet meer gemaakt.”

DOOR ELLEN DE WOLF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content