‘Iedereen heeft het wat gehad met wéér een rozengeur uit Parijs’

Liefde doet rare dingen met een mens. Franco-Belg en parfumkenner Dimitri Weber ontmoette de man van zijn leven down-under en ruilde Antwerpen voor Sydney. Hij verloor zijn hart aan het land, en die tweede grote liefde leidde tot zijn eigen parfumhuis, Goldfield & Banks. “Everything happens for a reason, denk je niet?”

We hebben op de warmste dag van het jaar afgesproken in de Blue Mountains, een prachtig natuurgebied op twee uur rijden van Sydney, bekend om zijn blauwe gloed in de herfst. Het is 35 °C in de schaduw, maar Weber laat de hitte zijn passie voor de Australische natuur niet temperen. En geeft meteen een mini-lesje botanie, terwijl hij als een volleerde Australiër, Akubra-hoed op het hoofd, stampend en klappend over het pad loopt om eventuele slangen te verjagen.

“Deze fantastische plant is grass tree en komt alleen in Australië voor. Ze overleeft bosbranden en krijgt na een brand zelfs meer bloemen. En heb je het haast elektrische blauw van de lucht al opgemerkt? Die kleur vind je enkel in Australië omdat hier geen pollutie is.”

Die inheemse fauna en flora inspireerden Weber zo dat hij zijn eigen parfumhuis oprichtte. “Goldfield & Banks is een eerbetoon aan de pracht van Australië. Er is een grote variëteit aan planten, bloemen, houtsoorten, mossen… Ik vond het bizar dat zo’n mooi land met zulke mooie grondstoffen geen eigen parfums heeft, zoals Frankrijk met zijn roos en jasmijn en Italië met zijn iris en bergamot een parfumcultuur hebben opgebouwd. Australië heeft meer dan vijfduizend grondstoffen: lavendel en peper uit Tasmanië, sandelhout uit West-Australië dat ook grote parfummerken gebruiken, frangipane, kokos, mango, limoen, vanille uit Queensland… Maar niemand hier heeft er ooit iets mee gedaan.”

“Ik wilde een ode brengen aan die grondstoffen. Elk parfum is als een reis door Australië: het aromatische ‘White Sandalwood’ komt uit West-Australië, het oriëntaalse ‘Desert Rosewood’ uit de Central Highlands in Victoria, ‘Blue Cypress’ met zijn gerookte cipresgeur uit Kakadu in het noorden en in het zilte ‘Pacific Rock Moss’ zit een mos dat op keien in New South Wales groeit.” Eind dit jaar komen er twee parfums bij, waaronder een bloemengeur met Boronia uit Tasmanië, “de duurste bloem om te extraheren.”

Alles bij Goldfield & Banks verwijst trouwens naar down-under: het houten dopje (“timber is hier erg belangrijk”), het zwarte doosje (“de nachten zijn hier pikzwart”), de kleurrijke parfums (“die staan voor de kleurijke dagen”), het koordje uit kangoeroeleer dat rond het doosje zit geknoopt. De labels knipogen naar de postzegels die kisten verzegelden voor ze werden verscheept. Alles, op de uit Frankrijk geïmporteerde flacons na, wordt ook in Australië geproduceerd.

De hoed, de boots

Weber gelooft dat dingen gebeuren met een reden. “In Europa zou ik nooit een parfummerk met een verhaal hebben gelanceerd. Ik had een apart parfumconcept bedacht, maar dat is er niet gekomen omdat de tijd niet rijp was. In Australië liggen de kansen voor het grijpen als je bereid bent hard te werken.”

“Mijn klanten hebben stijl en geld en zien de waarde van parfum in. Ik heb mijn geuren ontworpen met een Australisch country luxe-koppel voor ogen. Dat heeft een bohemien stijl: iconische Akubra-hoeden en R.M. Williams-boots, maar wel met een perfecto van Sandro en Nudie-jeans. Heel die Australische stijl ligt me na aan het hart: the hat, the boots, the jeans. En een stoer ruitjeshemd. Door de week sprayen ze hun Dior, maar ’s avonds, in het weekend of voor speciale gelegenheden gebruiken ze Goldfield & Banks omdat dat apart is. Ik heb bewust voor uniseks geuren gekozen die je met je partner kunt delen.”

Weber kun je intussen op-en-top een aussie noemen (hij doodt tarantula’s die in zijn wagen kruipen en duikt elke ochtend in het openluchtzwembad van Bondi), maar zijn Belgisch-Franse roots schemeren nog altijd door. Mix de nuchtere kijk en het harde werk van een Belg (hij klopt met plezier dagen van 7 tot 22 uur) met de Franse parfumcultuur en je krijgt een succesvol Australisch parfummerk. Weber werkt in Melbourne samen met “de nummer één parfumproducent in dit land”, waar een vijfde generatie-parfumeur uit Grasse zijn ideeën in parfum omzet. “Ik kijk ook op geen cent als het op grondstoffen en de kwaliteit van mijn parfums aankomt: een verpakking gooi je weg, de geur blijft over. Daarom koos ik voor concentraten die de hele dag blijven zitten. Niets zo jammer als een lekkere geur die na een paar uur al is verdwenen.”

Die visie loont. Goldfield & Banks lanceerde in november vorig jaar en werd al benaderd door een groot luxeconcern dat het merk wil opnemen in zijn indrukwekkende lijstje. En nu maakt het, veel vroeger dan voorzien in het businessplan, de oversteek naar Europa. Omdat er ook hier veel vraag naar is. “Ik denk dat iedereen het wat gehad heeft met wéér een rozengeur uit Parijs.” Een vleugje Boronia daarentegen…

Vanaf half september beschikbaar bij een select aantal parfumerieën. Info: viak.be.

Tekst Franciska Bosmans

“Ik hou van de stoere, Australische stijl. Ik heb bewust voor uniseks geuren gekozen die je met je partner kunt delen”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content