HUISMAN IN HOLLYWOOD

Michiel Huisman : "Ik trok naar Hollywood, zonder Nederland als vangnet te behouden." © GETTY IMAGES

In de eerste aflevering van het vijfde seizoen van ‘Game of Thrones’ verplettert een tamelijk naakte Michiel Huisman de (vrouwelijke) kijkers. Op de poster van zijn nieuwste film ‘The Age of Adaline’ staat zijn naam groter dan die van Harrison Ford. Of toch op de Nederlandse versie. ‘Knack Weekend’ ging op speeddate met het heetste harnas van Hollywood.

De dag van het interview maakt het NOS-journaal een filmpje. “Huisman is weer even in het land.” Als zo’n feitje het tot nieuwsitem scoort, dan weet je dat je het gemaakt hebt. Huisman is big. Zeker in Nederland.

Hij is een Hollywoodster in wording. “De grootste filmster die we momenteel hebben”, bevestigt de Nederlandse journalist van het magazine Troskompas met wie ik het vijftien minuten durende interview moet delen. Als je op voorhand de richtlijnen ontvangt “Geen vragen over zijn vrouw of kinderen. Geen privé-vragen in het algemeen”, dan weet je ook dat je bij een grote vis op de koffie mag. Nochtans is mijn omgeving nauwelijks onder de indruk als ik de naam Huisman laat vallen. Michiel wie ? “Daario Naharis uit Game of Thrones. Het lief van Queen Daenerys, die met haar draken en haar wit gevlochten haar.” Aaaaargh. Oooooooh. Daariooooo.

Daario, alias Michiel, mag er wezen. Na zijn naaktperformance in Game of Thrones ontploft Twitter en hangt Playgirl aan de lijn. Baardje, donkergekleurde en lichtgekrulde haren. Bijna altijd in pak. Huisman zit niet voor niets in de laatste Chanel N°5-reclame, aan de zijde van Gisele Bündchen, geregisseerd door Baz ‘Moulin Rouge !’ Luhrmann. Huisman heeft geen tekst in de reclame, maar hij kijkt wel tegelijk gepijnigd én sexy in de camera. Opdracht geslaagd. Hij volgt met die reclame in de voetsporen van niemand minder dan Brad Pitt, de vroegere Chanel N°5-man. Qua referentie kan dat tellen. Michiel Huisman is de opgekuiste versie van strip-held Thorgal. Met zijn gesofisticeerde, ruige look wist hij tot nu toe vooral rollen in Amerikaanse tv-series te bemachtigen : Treme, Game of Thrones, Nashville. (Al speelde hij in een ver verleden ook in Costa ! en Goede tijden, slechte tijden.) Dat hij op de rand van zijn internationale doorbraak staat, merk je aan zijn nieuwste projecten. Momenteel is hij ook al enkele minuten te bewonderen op het grote scherm in Wild, een film met Reese With-erspoon.

We zitten in een van de duurste hotels van Nederland waar onze moderne Thorgal komt vertellen over zijn nieuwste film, The Age of Adaline. Die speelt vanaf vandaag in de bioscoop, en Huisman heeft een hoofdrol te pakken. Naast Blake Lively, de actrice die doorbrak als Serena van der Woodsen in de tv-serie Gossip Girl. Op de Nederlandse filmposter staat zijn naam groter dan die van Harrison Ford. Huisman geeft niet vaak interviews. Wil hij ongrijpbaar blijven ? Op zo’n uitzonderlijke interviewdag staat dus de voltallige Nederlandse pers te popelen. Ierland, de VS, Canada, Kroatië, Spanje – Huisman woont overal behalve in Nederland. “Deze film wordt hier beschouwd als mijn doorbraak, als een climax in mijn carrière, maar naar Amerikaanse normen ben ik natuurlijk pas begonnen”, vertelt hij. “Het is mijn eerste hoofdrol in een volwaardige Hollywoodproductie.”

DATE MOVIE

The Age of Adaline is een romantische film. Het verhaal gaat zo : Adaline (Blake Lively) krijgt een autoaccident waarbij ze door de bliksem geraakt wordt en vervolgens blijft ze voor eeuwig en altijd 29 jaar. Terwijl de wereld en ook haar eigen dochter veroudert, gaat Adaline rimpelloos door het leven. Ze houdt haar aandoening verborgen voor de buitenwereld en neemt telkens een nieuwe identiteit aan. Tot de komst van Ellis (Michiel Huisman). “Adaline neemt een beslissing die haar leven voor altijd zal veranderen”, zo eindigt de korte inhoud op kinepolis.be. De film verloopt zoals de korte inhoud doet vermoeden : voorspelbaar. Noem het een date movie.

Hij deed pas auditie in een laat stadium, een maand voor de opnames zouden starten. “Er waren al veel acteurs de revue gepasseerd.” Wie ? “Neeeejj (op zijn Hollands), dat kan ik niet kwijt.” Zijn auditie ging goed, maar de producenten hadden nog wat overtuiging nodig. Enter Game of Thrones. Toen Huisman solliciteerde voor The Age of Adaline waren zijn episodes nog niet op televisie te zien. Dus vloog de ene producent naar de andere, om in de edit room naar raw footage van Huismans acteerprestaties te gaan kijken. Hopla, de rol was binnen. “Ik zat in de auto toen ze me belden. Ik moest opzij gaan staan of ik reed ergens tegenaan.”

Dat hij zelf ook romantisch is, vertelt Huisman nog. “Paar dagen geleden heb ik voor mijn vrouw een fairy arrangement geboekt in een hotel (het koppel verblijft momenteel in Praag voor de opnames van Mountains and Stones, een film met Josh Hartnett). Fairy, zoals in fairy tale. Verschrikkelijke benaming, ik weet het. Maar we kregen een massage in dezelfde ruimte en daarna volgde een diner. Romantisch, toch ?” Melig, toegegeven, maar Huisman komt ermee weg.

MIKIIEEEEL

Denkt hij na over zijn filmtraject ? Stond een romantische chick flick op zijn verlanglijst ? “Tuurlijk denk ik daarover na, maar ik zit nog niet in de positie dat ik me dat kan permitteren”, geeft hij toe. “Ik ben nog afhankelijk van dat tikje geluk om het juiste project op mijn weg te krijgen.” 25 was hij toen alles in Nederland achterliet en naar de States verhuisde. Kind en vrouw reisden mee. Nederlandse film- of tv-projecten doet hij niet meer. “Ik wilde het niet half aanpakken. Ik wilde het vangnet weghalen. Als ik zoek naar een verklaring voor mijn succes, is het waarschijnlijk dat.” Hij spreekt bedachtzaam en genuanceerd, hij denkt na over alles, zoveel is duidelijk. Vrij snel kreeg hij de rol van Sonny in Treme, de HBO- televisieserie over het leven in New Orleans na de orkaan Katrina. Of hij piano kon spelen ? “Geen probleem”, blufte hij bij de auditie en hij ging verwoed wekenlang thuis tokkelen. “Die serie heeft me de kans gegeven om daar een leven op te bouwen, om aan mijn accent te werken. Om niet elke twee maanden te moeten stressen over de toekomst. Treme is nooit een commercieel succes geworden, maar werd wel enorm gewaardeerd binnen de industrie. Iederéén vond het cool, ook al hadden ze het niet gezien. Omdat het gemaakt werd door David Simon, die ook The Wire schreef.”

Het was ook tijdens de opnames van Treme dat hij besloot om Michiel te blijven. “In de VS spreken ze mijn naam hilarisch uit. Mikiieeeel. Eerst dacht ik aan de nickname Mikkel, maar da’s wel erg Mads Mikkelsen natuurlijk. Later wilde ik voor Mikey gaan. Dag 1 op de set van Treme : de übercoole regisseur Jim McKay vraagt me hoe hij mijn naam moet uitspreken. Supernerveus ben ik. Nauwelijks op de set geraakt. Had me onder de dekens van mijn bed willen verstoppen. ‘Dít is mijn moment’, denk ik, ‘You can call me Mikey’, zeg ik. Begint hij te schaterlachen. ‘You’re no Mikey !’ Daar ging mijn coole bubble. Dus ben ik maar Michiel gebleven.”

Of hij het erg vindt dat wij hem de Nederlandse Matthias Schoenaerts noemen ? “Neeeeej. Ik ben een grote fan. Wat een compliment. Ik bewonder hem”, klinkt het alsof Schoenaerts tien trappen hoger op de Hollywoodladder staat. Terwijl die zijn eerste filmposter nog moet scoren waar zijn naam groter staat dan Harrison Ford. “Nou, in mijn ogen staat hij absoluut véél verder. Heb toevallig gisteren The Drop gezien. Topprestatie. Ik hoop ooit met hem te kunnen samenwerken.”

Het is niet makkelijk om diepgang te creëren in een interview van vijftien minuten gedeeld door twee. En al zeker niet als zijn manager na twaalf minuten een afrondsignaal gebaart. Laatste vraag. Iedereen sterft in Game of Thrones, zo gaat de running joke, wat zijn de overlevingskansen van Daario ? “Mijn personage speelt met vuur, maar verder verklap ik niets.” En weg is hij. Geen wangkus voor de journalist op het einde van het interview. Geen selfie. Ongrijpbare Michiel. Het NOS-journaal besluit : “De vrouwen willen hem hebben, de mannen willen hem zijn.”

DOOR VEERLE HELSEN

Na zijn naakt-performance in Game of Thrones ontploft Twitter en hangt Playgirl aan de lijn

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content