Het duo achter Coffeeklatch.be heeft een boek uit. Over koffie, interieur en planten. Een voorbeeld is de stadsoase van meubelmaker Antoine Vandewoude. Hij vond zijn huis met tuin én atelier in een oude snoepfabriek in Antwerpen.

Tuinieren is voor Antoine Vandewoude meer dan een hobby. Het is een levensstijl. “Voor de eerste keer in mijn leven heb ik een tuin. Misschien besteed ik er daarom zo veel aandacht aan.” Hij komt aandragen met een pak plantenboeken, om aan te tonen dat hij daar zijn inspiratie en kennis vandaan haalt. Antoine is autodidact, een selfmade man, zowel wat tuinieren als wat meubelmaken betreft. In alles wat hij doet, streeft hij authenticiteit en subtiliteit na. “Ik werk altijd in de stijl van een huis. Je moet rust creëren in de ruimte en dat doe ik door meubels te maken die de indruk wekken dat ze er altijd al hebben gestaan.”

Als meubelmaker wil hij alleen producten afleveren die mooier worden met de tijd. Daarom werkt hij bewust met oude materialen en technieken. Je zou in principe hetzelfde kunnen zeggen over tuinieren. Planten worden alleen maar mooier wanneer je er voldoende tijd en zorg aan besteedt. “Als je tuinieren lastig vindt, moet je er niet aan beginnen. Je doet het vooral op het gevoel en het is een continu proces van vallen en opstaan.”

Op het dak van zijn atelier kweekt hij tomatenplanten die hij van de Belgische modeontwerper Dries van Noten kreeg. Hij doet het niet zozeer voor de tomaten, wel om de muggen weg te houden – dat heeft hij in een of ander boekje gelezen. En van de zesendertig klimrozen hebben er maar acht het overleefd. “Als een plant doodgaat, dan gaat ze dood. Het is een teken dat ze niet genoeg licht of zon krijgt en te hard moet concurreren met andere planten. Je probeert elke plant erbovenop te helpen, maar op een bepaald moment moet je het loslaten.”

OUTDOORLABYRINT

Het is gek te bedenken dat deze opmerkelijke tuin in het begin geen enkel spoor van groen vertoonde. Er was beton en vervolgens gras. Maar omdat Antoine niet houdt van een tuin waarbij je alles in één oogopslag ziet, werd het gazon vervangen door een wilde kijktuin met natuurstenen en een vijver. Een outdoorlabyrint van ontdekkingen, verspreid over verschillende niveaus. De beplanting trekt allerlei insecten en vogels aan, en de kleuren veranderen naargelang van de seizoenen. “Het hele jaar door geniet ik van bloemen. Na de blauweregen zijn de rozen aan de beurt. Ik hou wel van een kleurenexplosie, maar ik let er altijd op dat alles bij elkaar past.”

Antoine beschouwt zijn tuin als een levende compositie, waarbinnen elk element een weloverwogen plaats inneemt. Planten van vrienden neemt hij nooit aan. “Ik heb een duidelijk beeld voor ogen en voor je het weet heb je een hele mikmak bijeen.” Elke werkdag begint voor Antoine met een inspectieronde. Gewapend met een kop koffie in de ene hand en een snoeischaar in de andere, leeft hij zich uit in zijn kleine stukje paradijs, waar geen vierkante centimeter ontsnapt aan zijn groene, magische vingers.

Greenterior, Plant loving creatives and their homes, Uitgeverij Luster, 39,95 euro.

Door Magali Elali & Foto’s Bart Kiggen

“Je moet rust creëren in de ruimte en dat doe ik door meubels te maken die de indruk wekken dat ze er altijd al hebben gestaan”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content