Tegen haarverlies valt weinig te doen. Toch kunnen kalende mannen

weer hopen. Nieuwe voedingssupplementen en

haartransplantatietechnieken hebben bemoedigende resultaten.

LINDA RAATS

Haren zijn voorbestemd om uit te vallen : een haar houdt het op het hoofd tussen de drie en de vijf jaar vol. Wanneer een uitgevallen haar teruggroeit, is er niets aan de hand. Maar zowat 50 procent van de mannen moeten vroeg of laat vaststellen dat hun haar niet meer teruggroeit. Daar hebben de mannelijke hormonen alles mee te maken, leeftijd speelt veel minder een rol, want ook jonge mannen verliezen vaak hun haar. De paradoks in deze situatie is dat precies het mannelijk hormoon testosteron, dat de groei van de viriele haren van baard en borst bepaalt, hiervoor verantwoordelijk blijkt.

Volgens recent onderzoek zou een enzym dat in min of meerdere (erfelijk bepaalde) mate aanwezig is, op bepaalde plaatsen (onder andere de schedel) de boodschap van testosteron verstoren, zodat het haar niet groeit, maar uitvalt.

Geïnspireerd op het oude spreekwoord dat voorkomen nog altijd beter is dan genezen, doet de schoonheidsindustrie verwoede pogingen om produkten op punt te stellen die deze “normale” vorm van haaruitval afremmen en ervoor zorgen dat wat verloren werd, teruggroeit. In geen branche echter tiert boerenbedrog zo welig en zorgden nepmiddeltjes voor ontgoochelingen en een gat in de portemonnee, maar niet voor een nieuwe haardos.

Toch lijkt er hoop te zijn. Zelfs voor mannen die kaalhoofdigheid als een familietraditie moeten koesteren. ViviScal, een van de nieuwste middeltjes tegen haaruitval, is van Finse origine. Het werd bedacht door professor Allan Bertel Lassus. De prijzige puur-natuur-pillen gebaseerd op silicium en proteïnen van diepzeevis uit de Atlantische Oceaan, worden in elke apoteek verkocht. De verwachtingen zijn hoog gespannen en zelfs de Zweedse vereniging voor alopecia-patiënten beveelt het middel bij de leden aan.

Volgens wetenschappelijk onderzoek kunnen kaalhoofdigen voor het eerst reëel op nieuw haar rekenen en zou de kuur in 95 procent van de gevallen suksesvol zijn. Professor Lassus, die het middel bij toeval ontdekte, testte zijn pillen op twintig jonge mannen uit en daarvan kregen er negentien weer haar. In Frankrijk publiceerde het tijdschrift Nouvelles Dermatologiques de resultaten van een onderzoek bij mannen van middelbare leeftijd en van de dertig proefpersonen kregen achtentwintig opnieuw haar na een behandeling met ViviScal. Ook na het stopzetten van de behandeling bleef het haar zitten, wat bij andere werkzame haargroeimiddelen vaak niet het geval is. Lassus bestrijdt het probleem van binnenuit, maar kan zijn sukses niet onmiddellijk verklaren. Men weet alleen dat de visproteïnen en het silicium de haarzakjes provoceren en dat er nieuwe, echte haren geen donshaartjes groeien. Wie allergisch is voor vis, moet natuurlijk uitkijken. Bovendien is een behandeling met ViviScal een flinke investering. Een doos met zestig tabletten kost 2495 frank en men moet zes maanden lang, elke dag twee tabletten innemen. Een rekensommetje leert dat een nieuwe haardos net geen vijftienduizend frank kost.

Een haartransplantatie kost echter nog meer. Hoeveel, hangt af van de te behandelen kale plek en de faam van de chirurg. Ook op dit vlak is er weer hoop voor kale mannen. Het systeem is eenvoudig. Het volstaat om haartjes weg te nemen op plaatsen waar ze nog groeien en ze over te planten naar de kale plekken op voorhoofd en kruin. Mikrochirurgie is nu één van de meest gebruikte technieken om kalende mannen weer aan haar te helpen.

De techniek van de “mikro-greffes” vereist een zeer grote koncentratie en handigheid van de chirurg, want het opvullen van de kale plekken gebeurt nagenoeg haartje voor haartje. Een mini-greffe bestaat uit drie tot vijf haartjes en een mikro-greffe telt er slechts twee. Men staat nu ver af van de cilindervormige greffes van acht tot twaalf haren die erg zichtbaar waren en als aangeplante prei op een rij stonden.

Voorhoofd en kruin van een man worden opgevuld in twee tot drie keer, telkens met duizend tot tweeduizend haartjes, maar dat cijfer kan tot vijfduizend oplopen om een grote kale plek volledig op te vullen. Voor een natuurlijk effekt worden dan mikro- en mini-greffes gekombineerd.

Voor de zone waar nog haar groeit, is het wegnemen van een paar duizend haren geen probleem, het laat geen gaten. Bovendien zijn de littekens onzichtbaar. De behandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving en duurt anderhalf uur, de patiënt kan daarna naar huis. De volgende dag mag het haar gewassen worden en tien dagen later vallen de korstjes af. Na de operatie groeien de haren normaal door… of ze vallen uit. Geen paniek echter, want het gaat niet om een afstotingsreaktie. Men gebruikt immers de eigen haren. Die haaruitval is tijdelijk, de haren groeien in drie tot vier maanden terug, dit keer definitief. Tijdens die periode raadt men het gebruik van Minoxidil aan. In heel zeldzame gevallen lukt de transplantatie niet. Een slechte doorbloeding van de schedelhuid, al dan niet als gevolg van zwaar roken, is daar meestal de oorzaak van.

Vaak wordt de techniek van de mikro-greffes gekombineerd met het wegsnijden van de kalende plekken. Daarvoor is een soepele schedelhuid nodig. Hiervoor worden onder de schedelhuid ballonnetjes aangebracht die, wanneer de huid voldoende is opgetrokken, verwijderd worden, zodat het teveel aan huid vlot weggesneden kan worden. Deze operatie gebeurt onder narcose en de patiënt moet zijn professionele aktiviteiten gedurende twee maanden staken, een ingreep voor erg gemotiveerde mannen. De resultaten zijn wel bevredigend.

Een andere ingreep, eerder preventief, bestaat erin het peesvlies onder de schedelhuid, de galea, door te snijden. Hierbij gaat men ervan uit dat haaruitval te wijten is aan een mechanische faktor : het dikke peesvlies zou de bloedvaten die de haarzakjes voeden, omknellen zodat ze onvoldoende bloeddoorstroming krijgen. Wanneer de galea doorkerfd wordt, komt ze minder strak te zitten. Vooral bij jonge mannen zou haaruitval volledig stoppen, en zou de haargroei in een aantal gevallen zelfs terugkomen.

Ook de meeste haargroeimiddeltjes werken min of meer volgens dit principe : het stimuleren van de bloedsomloop in de schedelhuid door massage. Dit is zeker : wie de schedel elke dag gedisciplineerd masseert, krijgt gegarandeerd mooier haar.

Om kaalhoofdigheid te bestrijden, zijn er veel nepmiddeltjes op de markt, maar ook enkele serieuze produkten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content