www.bebitalia.it, +39 031 795 213. In België : In Store, 02 344 96 37 of Marco Willems : 0475 64 99 35.

Kenners associëren de naam B&B Italia meteen met creativiteit, design en hedendaags wonen. Generaties beroemde designers, onder wie Tobia Scarpa, Gaetano Pesce, Vico Magistretti, , Antonio Citterio en Marc Newson bevolken de catalogi van het merk. En toch heeft Piero Ambrogio Busnelli (77) het eerst over technologie als je hem vraagt wat de oprichting van zijn bedrijf heeft teweeggebracht, nl. over de vondst om koud voorgevormd polyurethaanschuim in de meubelsector te gebruiken.

Op zijn 40ste, in 1966, richtte Busnelli met Cesare Cassina een bedrijf op dat een tijdlang de naam C&B droeg : C voor Cassina en B voor Busnelli. Later trok de familie Cassina zich terug. In 40 dagen tijd haalt Busnelli bij de banken het nodige geld bijeen om twee derde van de aandelen te betalen. Nu nog zegt hij al schertsend dat de tweede B van B&B Italia de eerste letter van Banken is.

Busnelli is het archetype van het Latijnse genie, een geest die bruist van de ideeën en openstaat voor alles wat beweegt, van techniek tot kunst, maar ook voor de jacht en de watersport. Het is geen toeval dat hij nauwe banden aanknoopte met twee chemiereuzen, Bayer voor polyurethaan en Du Pont de Nemours voor Dacron. De twee multinationals zijn in de wolken dat hun octrooien ook in nieuwe sectoren gevaloriseerd kunnen worden. B&B Italia is een van die zeldzame bedrijven, zo niet het enige, dat met de basiscomponenten zelf polyurethaan produceert.

Busnelli herinnert zich hoe hij in 1966 de meubelsector in zijn streek choqueerde door te zeggen dat zijn fabriek zou werken met boeren die hij zelf zou opleiden. En dat hij niet wilde werken met geschoolde ambachtslui gespecialiseerd in houtbewerking. Dat had hij goed bekeken : de technologie bestond erin polyurethaan te vormen op metalen structuren. Die nieuwigheid van toen is vandaag nog altijd de belangrijkste spil van het bedrijf B&B Italia, dat terecht prat gaat op zijn afdeling onderzoek en ontwikkeling. “Als een architect met een idee afkomt, moeten wij de geschikte technologische oplossingen kunnen bieden om een project om te zetten in een afgewerkt product dat een plaatsje verdient in onze catalogus”, zegt Giorgio Busnelli (51).

B&B Italia maakt dan wel designermeubels, zoals de ligstoel van Marc Newson, maar omgekeerd werken designers ook mee aan projecten die uitgaan van B&B Italia. Giorgio: “Mijn vader ligt de hele tijd. Hij is dol op liggend tv-kijken, lezen of niets doen. Hij ligt letterlijk mee aan de basis van de collectie Sity van Citterio. Een groot deel van het meubilair van ons tweede merk Maxalto werd door Antonio Citterio ontwikkeld voor mijn eigen woning. Mijn persoonlijke meubelen zijn in zekere zin prototypes van Maxalto.”

Samen met zijn jongere broer Emanuele (39), die de contracten voor zijn rekening neemt, beheert Giorgio Busnelli tegenwoordig B&B Italia. Zijn vader is erevoorzitter sinds een deel van het kapitaal is overgegaan naar de financiële groep Opera (eigenaar van onder meer Bruno Magli). Deze evolutie loopt gelijk met de evolutie in de designwereld zoals Giorgio Busnelli die ervaart. “Met Sity waren wij jaren vooruit op de heersende mentaliteit. Nog niet zo lang geleden was een winkel bereid om 1 of 2 jaar te wachten eer een model aansloeg. Vandaag wordt een nieuwigheid die binnen de zes maanden niet gelanceerd geraakt, teruggestuurd. Functionaliteit is de allereerste prioriteit geworden, enkele uitzonderingen niet te na gesproken. Dat zijn dan de iconen op de magazinecovers. Als een ontwerper ons vroeger vroeg om toegevingen te doen op het comfort omwille van de mooie lijn, deden wij dat. Nu niet meer.”

Teksten en foto’s Jean-Pierre Gabriel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content