Designer Fabiaan Van Severen huist hoog in een woontoren en kijkt uit op de zee én op Oostende. Als fervent zeiler houdt hij van de eindeloze einder en de kracht van wind, wolken en water.

Met wat je van hierboven ziet, kun je Monopoly spelen”, zegt Fabiaan Van Severen. “Alles is er, van de haven tot de treintjes en de luchthaven. Nu bouwen ze zelfs windmolens op zee, die bijna zo hoog zijn als de kerktoren.” De ontwerper woont in een flat in een woontoren van wel 103 meter hoog en geniet er van een spectaculair uitzicht. Als designer heeft hij een spontane affiniteit met de stad en de architectuur. “Maar ik heb ook een band met de zee”, zegt hij. “Ik zeil al heel lang. Drie jaar geleden kocht ik in New York een jacht dat ik solo naar Oostende heb overgevaren. Dat was een ongelooflijk intense ervaring.” Ondertussen ligt de boot in Oostende en woont de ontwerper daar ook. “Ik moét wonen in de buurt van water. Dan heb ik het gevoel dat ik op elk moment kan wegvaren. Ik zou dus ook wel in Antwerpen kunnen wonen, maar nooit aan een meer.” Voor Fabiaan betekent de zee vrijheid par excellence. “Er is niets zo ‘ongereglementeerd’ als de zee. Om op een kanaal te varen heb je een vaarbewijs nodig, op zee niet. Varen over de oceaan brengt je ook in een soort euforie. Ik heb tijdens de overtocht drie beestige stormen meegemaakt. Dan slaap je dagen bijna niet. Een enorme uitdaging.”

GESLOOPTE BINNENWANDEN

Het wonen in deze woontoren geeft Fabiaan altijd een beetje het gevoel op zee te zijn. Het gebouw is vrij ‘dun’. Het heeft precies de diepte van één flat. Fabiaan koos er dan ook voor om een aantal binnenwanden te slopen. In de slaapkamer heeft hij daardoor uitzicht zowel op de zee als op het achterland. “Dat betekent dat je dagelijks opstaat met de kracht en de rust van de zee die je energie geeft. Maar ook het uitzicht op de stad doet dit. Oostende is een halfgrote stad : klein en toch volledig, met alles erop en eraan. Het interieur van de flat is helemaal op het uitzicht gericht.”

In de grote woonruimte, aan de zeekant, is het keukeneiland de centrale plek. Fabiaan ontwierp het eiland zelf en liet het bekleden met marbrito-tegels. In de living vinden we ook een zithoek en de eettafel waar Fabiaan graag aan werkt. De tafel is eveneens een eigen ontwerp en is bekleed met een lederen puzzel. “Die puzzels worden gemaakt met de resten van het tuigleder dat voor mijn handtassen wordt gebruikt. Van die puzzels worden zowel onderleggers als tapijten gemaakt. Zo is de cirkel rond. Recuperatie is interessant voor een designer”, legt Fabiaan uit.

EIGEN MEUBELS

Overal in de flat herken je zijn meubels, van de prototypes van zijn ondertussen internationaal gewaardeerde Crossed Legs-stoelen tot de ronde Fab, een hippe zit met een sterk silhouet. In de zithoek staan ook de lage salontafels met vintage look. De hippe kleuren van de tafeltjes werden gekozen door zoon Mattia, die nu als jonge modeontwerper naam maakt (zie p. 55).

De flat fungeert voor Fabiaan als een creatief atelier waarin hij leeft en werkt. Hij is er niet alleen omringd door eigen ontwerpen, er hangen ook schilderijen en een tekening van zijn vader Dan (zie kader). Fabiaan heeft in Oostende ook een winkel. “Ik heb altijd een winkel gehad. Veel designers zijn daar misschien niet voor te vinden, maar het directe contact met de mensen vind ik interessant. Je kunt meteen iets uittesten en je weet wat men ervan vindt. Zo kom je weer op nieuwe ideeën.”

Designshop Fabiaan Van Severen, Vlaanderenstraat 68, 8400 Oostende, www.fabiaanvanseveren.be

In zijn woon- en werkflat is Fabiaan omringd door eigen ontwerpen en schilderijen van zijn vader

Het interieur van de flat, waarin een aantal binnenwanden werden gesloopt, is helemaal op het uitzicht gericht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content