Acteur Wim Opbrouck zou dolgraag met het gemak van een grote chef-kok door de keuken bewegen. Hij vordert traag maar gestaag.

Wim Opbrouck is freelance toneelspeler. Hij werkt veel voor het Nieuwpoortteater, de Blauwe Maandag Compagnie en Het Toneelhuis. Wim Opbrouck is bij het grote publiek vooral gekend door het VRT-feuilleton Windkracht 10 en door Ten Oorlog, de Shakespeare-marathon van de Blauwe Maandag Compagnie. Koken betekent voor Wim het realiseren van een kinderwens: op de lagere school droomden de kameraden van een job als piloot of brandweerman, Wim wilde kok worden. Misschien is het al met al goed dat het er niet van gekomen is. Wim herinnert zich nog een moederdag uit zijn jeugd: hij had besloten om de hele dag voor haar te koken en de tafel feestelijk te versieren. Maar in plaats van applaus kreeg hij ervanlangs: Wim had te veel geld uitgegeven en het was bovendien mislukt. In de keuken hoorde hij zijn vader tegen zijn moeder zeggen: “Maak snel zelf iets klaar.” Wim weet het inmiddels: hij houdt van koken maar kan het niet goed. Dat irriteert hem vreselijk: wat zou hij graag de juiste hoeveelheden gebruiken, de juiste bereidingen kiezen en met het gemak van een grote chef door de keuken fladderen. Koken, tegelijkertijd de afwas doen en dan ook nog onderhoudend zijn met de gasten: wat heerlijk moet het zijn om dat te kunnen. Wim staat nog nergens, maar hij voelt dat het langzaam vooruitgaat. Hij heeft het op dat gebied ook niet makkelijk gehad: moeder is de antipode van een keukenprinses, ze haat koken. Gelukkig is ze heel lief. Om zijn kookcomplex te compenseren, zoekt Wim vertier op de televisie, waar hij alle kookprogramma’s afdweilt, zowel goede als slechte. Joop Braekhekke steelt de show, hij is ongelooflijk! En van Herwig Van Hove kan hij ook genieten, vooral van de zelfvoldaanheid waarmee hij over de dingen spreekt. Het recept van de pasta met kaassaus is een tip van een buschauffeur om restjes kaas op te maken. De room die de buschauffeur toevoegde, heeft Wim op eigen initiatief weggelaten. Het recept van de ham met meloen is afgeleid van een uit een restaurant gejat recept met ham, prinsessenboontjes en hazelnoten. De moussaka is geĆÆnspireerd op een recept van Delia Smith, van wie hij een trouw volgeling is. Als wijn bij de drie gerechten kiest Wim Opbrouck een ChĆ¢teau Haut Gleon, Domaine de la PassiĆØre ’96. Deze witte Appellation CorbiĆØres is verpakt in een mooie fles en gemaakt met veel sauvignondruiven, waardoor de wijn complex genoeg is om een hele maaltijd te boeien (300 fr. bij Het Wijnhuis, Gentse steenweg 194, Kortrijk, Tel. O56/221629).

Pieter van Doveren / Foto’s Tony Le Duc

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content