Alex Verbraeken beheert een verzekeringsagentschap. Toen hij trouwde was de zaak nog klein en was er tijd om aan het fornuis te experimenteren. Aanvankelijk was hij trots op zijn biefstuk met pepersaus. Vrouwlief wilde echter wel eens iets anders op het bord en suggereerde om contact op te nemen met haar zus. Die vertrouwde Alex haar meest geheime recepten toe, zoals kalkoenfilet in witte wijnsaus. Ook deze nieuwe bereidingen lukten stuk voor stuk. Alex Verbraeken ontdekte dat hij een natuurlijke aanleg had om te koken en in de familie werd besloten om de dagelijkse keuken te verdelen. Sindsdien bespre...

Alex Verbraeken beheert een verzekeringsagentschap. Toen hij trouwde was de zaak nog klein en was er tijd om aan het fornuis te experimenteren. Aanvankelijk was hij trots op zijn biefstuk met pepersaus. Vrouwlief wilde echter wel eens iets anders op het bord en suggereerde om contact op te nemen met haar zus. Die vertrouwde Alex haar meest geheime recepten toe, zoals kalkoenfilet in witte wijnsaus. Ook deze nieuwe bereidingen lukten stuk voor stuk. Alex Verbraeken ontdekte dat hij een natuurlijke aanleg had om te koken en in de familie werd besloten om de dagelijkse keuken te verdelen. Sindsdien bespreken man en vrouw 's avonds wat er de volgende dag op tafel gaat komen. Echtgenote Ivonne, die regelmatig hele dagen moet werken, doet 's avonds, als de kinderen naar bed zijn, de voorbereidingen voor het eten van de volgende dag. De dag zelf hoeft Alex de gerechten nog slechts af te maken. Zo is het eten klaar wanneer iedereen thuis komt. Wanneer er vrienden over de vloer komen, is de plaats aan het fornuis voor Alex. Ivonne houdt een oogje in het zeil, springt in wanneer de saus dreigt aan te koeken en helpt bij het opruimen. Tijdens een vakantie naar het zuiden werd Alex Verbraeken ingewijd in de Italiaanse keuken. Er ging een nieuwe wereld voor hem open. Door de ontdekking van de echte Italiaanse keuken kreeg Alex een volledig andere kijk op de kookkunst. Italiaanse koks gebruiken weinig ingrediënten, maar al wat zij gebruiken is van eerste kwaliteit. Hun bereidingen zijn simpel en oprecht, zodat de producten smaken naar wat ze zijn. Door de kennismaking met de Italiaanse keuken is de hobbykok ook gezonder gaan eten: room en boter werden veelal vervangen door olijfolie. Alex en Ivonne gaan nu twee keer per jaar naar hun vrienden in Italië. Al wat daar op tafel komt is fantastisch en Alex komt elke keer gemotiveerd en vol culinaire ideeën terug thuis. Op de keukentafel komen de ter plaatse geselecteerde olijfolie, gedroogde pasta, oude Parmezaanse kaas en flesjes wijn. Alex begint dan te koken en op de borden komen spaghetti alla ligure, pasta met een mengeling van gestoofde courgette, knoflook, fijngehakte pijnboompitten, versneden basilicum en Parmezaanse kaas; of pasta sfoglia con asparago, wat staat voor bladerdeeggebakjes bestreken met een mengeling van asperges, ui, courgette, champignons, eieren en Parmezaanse kaas. Inmiddels is ook de oudste dochter, een fijnproever in de dop, al even verlekkerd op Italiaans. Zelfgemaakte deegwaren met saus van verse tomaten of met ansjovis en gerookte zalm, of een Siciliaanse caponata van groenten met olijven: simpel kan heel lekker zijn, zolang de ingrediënten maar van eerste kwaliteit zijn. Als passend nagerecht is er zelfgemaakte cassata, samengesteld door Alex uit drie verschillende lagen ijs. En bij de gepubliceerde recepten met mosselen en met kalfsvlees gaat de kurk van een I Sistri '96, een weelderige en koppige Chardonnay uit Toscane, die voor 580 fr. te koop is bij Gastronomia & Enoteca Pergola (Mechelsestraat 43, 3000 Leuven. Tel. 016/23.30.95). Pieter van Doveren / Foto's Tony Le Duc