Globetrotter Tom Ramboer reist het liefst met de rugzak. Hij keert altijd terug naar huis

met een hoofd vol herinneringen en vele ideeën voor lekkere exotische potjes.

Tom Ramboer is industrieel ingenieur van opleiding, maar werkt als inspecteur voor een verzekeringsmaatschappij. In zijn vakanties is hij een echte avonturier, die met zijn gezin of alleen met zijn echtgenote rondtrekt in onbekende landen. Met het gezin trok hij naar Marokko en door het Atlasgebergte. Met zijn vrouw doorkruiste hij, gewapend met de rugzak, Algerije en India. Deze zomer staat Lapland op het programma, waar een elfdaagse kanotocht door de natuur is gepland. Tom houdt van het contact met de streek en de mensen, en om de kennismaking met de lokale bevolking te stimuleren, kiest hij voor plaatselijk openbaar transport, kleine eethuizen en landelijke hotelletjes.

Dat reizen naar verre oorden heeft bij Tom Ramboer de belangstelling voor de keuken aangewakkerd. Gerechten die de escapist op exotische plaatsen proefde, is hij thuis, soms met hulp van kookboeken, gaan namaken. Tot zijn eigen verbazing lukte dat meestal redelijk goed. In Marokko kocht de reiziger een tajine om thuis gestoofd konijn met pruimen klaar te maken. Ook het recept van het brickpakketje (zie recepten) vond Tom onderweg. De bereiding is van Tunesische origine en kwam tot stand door de bordinhoud ter plaatse te analyseren. De zoetzure saus die de hobbykok bij het brickgerecht opdient, proefde hij op straat in Singapore. Door de twee samen te brengen ontwikkelde hij zijn eigen fusion-gerecht ! De basis van de mosselen in witte wijn met tagliatelle (zie recepten) werd vastgelegd in Italië en is een variant op spaghetti met schelpen. Tom ontwikkelde opnieuw een eigen, Belgische versie, die bij zijn kinderen bijzonder in de smaak valt.

Omdat Tom Ramboer een buitenjob heeft en op een redelijk uur kan thuiskomen, is hij het meestal die kookt. Hij doet dit dan gewoonlijk voor twee dagen. Daarna bereidt hij opnieuw een maaltijd voor twee dagen. Zo is er door twee keer te koken voor vier dagen eten op tafel en kan men toch afwisselen. Na het eten trekt Tom meestal nog even het bureau in om zijn werk af te maken. Het bereiden van een feestmaaltijd is voor hem een ware uitdaging. Soms gaat hij ver en maakt hij een menu dat is samengesteld uit tien verschillende hapjes. Vooral de planning voor zo’n huzarenstuk boeit hem.

Het koken is allemaal begonnen op moederdag, toen Tom voor het eerst een uitgebreide feestmaaltijd bereidde. Deze culinaire verwennerij groeide uit tot een jaarlijkse traditie. Voor moederdag trekt Tom alle registers open en durft ingewikkelde bereidingen brengen, zoals chartreuse van asperges met kreeft en bisquesaus, of parelhoen gevuld met wilde paddestoelen. Zijn vrouw verwent hem op haar beurt door op vaderdag een feestmaaltijd op tafel te toveren. Het recept ‘Schuim van rode wijn’ komt van haar. Dit makkelijke dessert viel zo in de smaak dat Tom het heeft overgenomen en meteen maar de lepels van peperkoek heeft toegevoegd.

De keuze van de wijn bij voor- en hoofdgerecht gaat naar een Mâcon Chardonnay l’Originel l’Aurore 2001, een droge en fruitige witte wijn, die te koop is bij Colruyt voor 5,98 euro.

pieter van doveren . foto’s diane hendrikx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content