P ieter Hullaert is een twintigjarige student handelswetenschappen met meer dan gewone belangstelling voor de kookkunst. Van kleins af aan was hij in de buurt wanneer moeder de keuken introk. Pieter woont nu nog thuis bij zijn ouders die er niets op tegen hebben dat hun zoon de keuken omdoopt tot proefatelier. Pieter Hullaert volgt kookprogramma's op de televisie en van zijn zakgeld koopt hij kookboeken. Zijn interesse gaat vooral naar de kijk- en kookboeken van vermaarde Belgische koks,...

P ieter Hullaert is een twintigjarige student handelswetenschappen met meer dan gewone belangstelling voor de kookkunst. Van kleins af aan was hij in de buurt wanneer moeder de keuken introk. Pieter woont nu nog thuis bij zijn ouders die er niets op tegen hebben dat hun zoon de keuken omdoopt tot proefatelier. Pieter Hullaert volgt kookprogramma's op de televisie en van zijn zakgeld koopt hij kookboeken. Zijn interesse gaat vooral naar de kijk- en kookboeken van vermaarde Belgische koks, zoals Roger Souvereyns, Marc Paesbrugghe en Geert Van Hecke. Ook het Weekend Knack Kookboek raadpleegt hij geregeld. Zijn lekkerste maaltijd beleefde hij in restaurant Hof van Cleve in Kruishoutem. Pieter proefde daar een soort erwtensoep met gelatine, garnaaltjes en vis, en hij was in de zevende hemel. De enthousiaste juniorkok schrikt er niet voor terug om iets nieuws uit te proberen. Omdat zijn inspanningen goede resultaten opleveren, gaat hij steeds een stapje verder. Het gebeurt soms dat hij diners verzorgt voor groepen van acht tot tien personen. Om te laten zien wat hij allemaal kan, nam Pieter deel aan de wedstrijd Hobbykok van het Jaar 2003. Hij ging er lopen met de derde prijs : niet slecht voor een eerste keer. Pieter Hullaert heeft nog een jaar te studeren en moet dan werk zoeken. Dan hoopt hij meer tijd te hebben om kooklessen te volgen. Misschien opent hij ooit nog eens een eigen restaurant. Vraag je naar zijn voorkeurkeuken, dan antwoordt Pieter : "Frans en liefst mediterraan." Hij kiest zelf voor eenvoudige gerechten met niet te veel verschillende ingrediënten en vooral met eerlijke smaken. Pieter heeft een hekel aan overladen borden en zijn haren gaan overeind staan wanneer de kok met dienst de bereide ingrediënten zomaar op het bord heeft gesmeten. Een bereiding moet niet alleen de mond behagen, maar moet ook het oog plezieren. Vis krijgt zijn voorkeur en het maken van voorgerechten boeit hem meer dan de bereiding van een hoofdgerecht. Desserts zijn niet aan hem besteed, want Pieter voelt dat zijn kennis aangaande zoete bereidingen tekortschiet. Daarom zou hij graag een cursus patisserie volgen, waar hij kan leren hoe een goede crème of ganache wordt bereid. De gepubliceerde recepten bedacht Pieter Hullaert zelf. Vandaar dat hij zo verbaasd was toen hij onlangs in een boek eenzelfde soort bereiding trof rond ananas en zwarte peper. De wijnkeuze voor bij de eend gaat naar een Trivento 2000, een Argentijnse Malbec die bij Delhaize voor 6,99 euro te koop is. pieter van doveren . foto's diane hendrikx