Lily Van de Cappelle presenteert drie makkelijk te bereiden pasteien. De patés zijn ideaal voor als er bezoek komt en je zelf bij de gasten wilt blijven.

PIETER VAN DOVEREN – FOTO’S DIANE HENDRIKX

Lily Van de Cappelle leidt een doodgewoon leven en is tevreden met wat ze heeft en met haar kinderen en kleinkinderen. Zij heeft altijd meegeholpen in haar confectieatelier en heeft momenteel nog een winkel in bruids- en ceremoniekleding. Nu zij wat meer ruimte voor zichzelf heeft, gaan er meer uren van haar vrije tijd naar haar hobby’s: koken en binnenhuisinrichting. Om zich te oriënteren leest zij veel over haar liefhebberijen en bezoekt zij regelmatig beurzen. Lily Van de Cappelle heeft alle mogelijkheden gehad om haar woonideeën te realiseren: zij verhuisde niet minder dan dertien keer (!) en telkens verzorgde zij de inrichting met plezier. Koken doet Lily sinds zij getrouwd is: al 37 jaar lang bereidt zij elke dag iets lekkers. In de winter is er de dagelijkse soep, waarna er vaak een stoofgerecht volgt met winterse groenten. ’s Zomers zijn de bereidingen eenvoudiger en kiest Lily vaak voor een slaatje of een pastagerecht.

Om haar dineetjes professioneel aan te pakken heeft zij zich ingeschreven aan de avondschool, waar zij een opleiding voor maître d’hôtel volgde. Als cordon-bleu kiest Lily voor traditionele bereidingen, waarin de smaak van eersteklas ingrediënten primeert. Vergezochte recepten met ongebruikelijke combinaties zijn niet aan haar besteed. Lily geeft de voorkeur aan het beste uit de onvergankelijke Belgische en Franse keuken. Grootmoeder leerde haar de basis van het koken en nog heel wat van grootmoeders oerdegelijke gerechten vallen ook nu nog in de smaak. Lily Van de Cappelle gebruikt die oude recepten, maar past ze soms aan door wat minder boter en room te gebruiken.

In de zomerperiode geeft Lily Van de Cappelle de voorkeur aan zuiderse bereidingen. Vaak gebruikt zij zomerse recepten, die zij tijdens een reis naar een zonnig oord van een lokale kok kreeg. Op vakantie in Italië, Marokko of Tunesië schrikt zij er niet voor terug om de keuken in te stappen en een babbel met de kok te maken om vervolgens handig een recept los te peuteren.

Wanneer Lily Van de Cappelle familie of vrienden ontvangt, blijft zij liefst zoveel mogelijk bij het feest. Zij kiest dan voor gerechten die op voorhand klaar te maken zijn. Terrines zijn dan ideaal: ze zijn makkelijk te bereiden en je kan de plakken pastei al op borden klaarzetten voordat de gasten komen. De groenteterrine is smeuïg door het gebruik van aubergines en champignons. De visterrine is licht en kan niet mislukken. Stines pastei is een heel oud recept van een echte Vlaamse paté dat Lily kreeg toegespeeld van grootmoeder Celestine.

De wijnkeuze gaat, vooral voor bij de groentepastei, naar een makkelijke Vernaccia di San Gimignano, die voor 5,99 euro te koop is bij Delhaize.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content