PIETER VAN DOVEREN - FOTO'S DIANE HENDRIKX
...

PIETER VAN DOVEREN - FOTO'S DIANE HENDRIKXGeorges Vermeiren is productmanager bij de post en heeft twee grote hobby's: kokkerellen en oenologie. Een goede vriend, die kok is van beroep, zette Georges op het juiste spoor. Sinds september vorig jaar volgt Georges een avondcursus 'Traiteur- en Banketaanneming' bij het Centrum voor Middenstandsopleiding in Antwerpen. Met de lessen wil hij zijn eigen vaardigheden op een hoger niveau brengen. Eén avond in de week is Georges Vermeiren geconcentreerd bezig en leert hij allerlei professionele trucjes. Een andere vriend introduceerde Georges Vermeiren in een wijnclub. Zo komt het dat hij sinds vier jaar één keer per maand een themadegustatie volgt. Georges houdt vooral van Franse, Italiaanse en Spaanse wijnen. Zijn lievelingsstreek is Bourgogne. In de Côte de Beaune vindt hij bij kleine wijnboeren nog betaalbare lekkere wijnen. Thuis, in de keuken, heeft Georges Vermeiren aanvankelijk veel geëxperimenteerd en geoefend voordat hij vrienden durfde uit te nodigen om te komen eten. Georges Vermeiren is vrijgezel en het alleen-zijn is nu niet direct een motivatie om aan het koken te slaan. Toch gebeurt het, wanneer hij voldoende tijd heeft, dat Georges voor zichzelf iets ingewikkelds bereidt. Vaak zijn het probeersels: is het gerecht een succes dan nodigt hij vrienden uit en herhaalt hij zijn act. Dan is het moment aangebroken om een goede fles open te trekken. Bij iedere gang komt een andere wijn en wanneer het diner uit vijf of zelfs zes gangen bestaat, ploppen de kurken. Georges Vermeiren houdt van de Franse en de Belgische keuken en voelt zich ook wel aangetrokken tot de Spaanse keuken. Hij kiest voor traditionele bereidingen en pas als hij zich helemaal zeker voelt, durft Georges iets te veranderen aan het authentieke recept. De laatste tijd brengt de hobbykok ook regelmatig eigen creaties naar voren. Zijn zelfbereide sorbets maken deel uit van zijn succesnummers. Georges is een groot visliefhebber: vis is fijn en gezond en biedt de mogelijkheid om mooie sausen op tafel te brengen. Het gepubliceerde recept van de vislasagne is een eigen interpretatie van een klassieke vleeslasagne; de bereiding met de zeeduivel is zelf op punt gesteld (de saus heeft Georges ook al bij andere vissoorten geserveerd) en ook de gepocheerde kabeljauw is een eigen recept. De wijnkeuze gaat naar een witte Côtes du Ventoux, Domaine de Tara, Terre d'Ocre 1999. Deze krachtige wijn, die op zijn plaats is bij visgerechten met goede sausen, is voor 8,21 euro te koop bij wijnhandel De Kok (Tramweglei 27, 2500 Lier, 03 480 85 95).