Pascale Kervan beschouwt vriendschap als dé link tussen keuken en couture. De modeontwerpster creëerde makkelijk te bereiden, lichte, exotische gerechten.

PIETER VAN DOVEREN / FOTO’S DIANE HENDRIKX

Is het creëren en realiseren van een mooi en smakelijk gerecht een ambacht of een kunst? Die vraag zou je ook kunnen stellen aangaande het ontwerpen en vervaardigen van een elegant ogend en perfect zittend kledingstuk. Pascale Kervan levert vakwerk, in de keuken, en ook en vooral in de salons van haar maison de couture. Het vervaardigingsproces van het gerecht op het bord en van ‘het kleed om het lijf’ gebeuren zonder stijfheid. Pascale Kervan organiseerde lounge-diners voor grote gezelschappen en defilés in de vorm van een schouwspel, zoals Il Florimoda, een spektakel waarbij circusartiesten en mannequins samenkwamen in de piste in de tent van het circus Il Florilegio. Momenteel werkt de modeontwerpster samen met de beroemde mimespeler Marcel Marceau aan een gezamenlijke presentatie van hun kunsten. Daarvoor werd op 7 februari 2003 de zaal van het Brusselse Circus Theater afgehuurd.

In het grote, oude herenhuis in het hartje van Brussel, waar Pascale Kervan klanten en vrienden uitnodigt, is vriendschap de binding tussen keuken en couture. Zij houdt van ontvangen in privé-sfeer en dat voelt vriend en klant. In de sfeervolle, huiselijke keuken, die zij zelf ontwierp, is het majestueuze, immer gloeiende Aga-fornuis het epicentrum. In de ovens verdwijnen veertig gevulde potjes als voorgerecht voor een groot gezelschap of de ovendeur gaat open voor een gevulde kerstkalkoen, die een paar uur later vorstelijk op de feesttafel pronkt. Het indrukwekkende fornuis is praktisch en bovendien gebruiksvriendelijk: het gebeurt namelijk wel eens dat de verstrooide cordon bleu iets in de oven vergeet en zelfs op die momenten verbrandt het gerecht niet.

Pascale Kervan kiest voor makkelijke en lichte gerechten, en kookt met zo min mogelijk of meestal helemaal zonder vetstoffen. Zij houdt van bereidingen met deegwaren, zoals pasta met zeevruchten en verse spinazie. Ook de Marokkaanse keuken krijgt haar waardering: Pascale bereidt aperitiefhapjes van in brickdeeg verpakte kip met gember, curry en koriander. Als zij door het vele werk te weinig tijd heeft om te koken, gaat er een aardewerken tajineschotel de oven in, gevuld met aubergine, courgette, tonijn uit blik, amandelen, harissa en een snuif suiker. Pascale Kervan leerde Thais koken bij een bevriende Thaise kok, bij wie zij stages volgde. Zij gebruikt de aangeleerde technieken en de exotische producten in gepersonaliseerde versies van bestaande recepturen. Pascale laat vetstoffen weg en voegt groenten toe. Haar inbreng is origineel, zoals het verwarmen van Thaise kruiden in water en niet in vet, of het toevoegen van appels aan de curry van vis. Als een vaardig stilist waakt zij erover dat de presentatie optimaal is. In haar Tom Rim komt op maat gesneden prei aan het einde bij de bereiding: zo blijft de groente krokant en is de kleur frisgroen.

De keuze van de wijn gaat naar Pink. Deze vrolijke rosé, verpakt in een aantrekkelijk gitzwart flesje van 25 cl met aluminium etiket, werd gemaakt door de bevriende wijnproducent Philippe Templier uit de Val de Montferrand. Deze fruitige rosé gaat goed bij het gekruide Thaise eten en de flesjes van 25 cl zijn te koop voor 5 euro bij Colette, 213 rue Saint-Honoré in Parijs of in de nieuwe trendy supermarkt Ferent, Louizalaan 60, Brussel (http://www.pink-wine.com).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content