H ugo Hendrickx werkt voor Texaco, waar hij de verantwoordelijkheid heeft voor alles wat non-fuel is. In die hoedanigheid gaat hij regelmatig naar het buitenland. Tijd voor culinaire uitstapjes is er dan niet bij: daarvoor is de job veel te druk. Bovendien is Hugo Hendrickx een groot aanhanger van de klassieke Franse keuken en dan valt er buiten Frankrijk en België weinig te beleven. België is een w...

H ugo Hendrickx werkt voor Texaco, waar hij de verantwoordelijkheid heeft voor alles wat non-fuel is. In die hoedanigheid gaat hij regelmatig naar het buitenland. Tijd voor culinaire uitstapjes is er dan niet bij: daarvoor is de job veel te druk. Bovendien is Hugo Hendrickx een groot aanhanger van de klassieke Franse keuken en dan valt er buiten Frankrijk en België weinig te beleven. België is een waar culinair paradijs: je vindt er zo'n beetje alle internationale keukens en de gastronomische restaurants zijn van topniveau. Frankrijk blijft België echter de baas, omdat onze zuiderburen meer vernieuwend te werk gaan. Hugo Hendrickx geeft de voorkeur aan eenvoudige fijne gerechten. In de keuken moet je het niet te ver zoeken: een goede kok is iemand die met simpele marktproducten iets lekkers te voorschijn weet te toveren. Ook de drie voorgestelde recepten zijn gemaakt op basis van alledaagse producten, zijn makkelijk te bereiden en toch bijzonder smakelijk. Het zijn eigen creaties of interpretaties, want het zelf samenstellen van gerechten geeft volgens Hugo een meerwaarde aan een bereiding. Het koken zit de familie in de genen. Grootmoeder en moeder waren gerespecteerde cordons bleus. Hugo Hendrickx heeft zijn eerste stappen in de keuken gezet met het kookboek van de boerinnenbond in de hand: een nuttig werk om de basis van de Vlaamse keuken onder de knie te krijgen. Je leert hoe je vlees moet bakken en hoe je bloemkool kookt. Als tweede boek kwam "Bocuse bij U thuis, de grote kunst van de eenvoudige keuken". Later heeft Hugo Hendrickx zich ingeschreven op kookcursussen. Nu kan hij bogen op vijf jaar avondlessen aan een professionele koksschool en wordt hij gevraagd om op familiefeesten te kokkerellen. En omdat moeder nog immer van koken houdt, komt zij meestal een handje toesteken. De wijnkeuze gaat naar een Portugese Cava da Ursa, gemaakt uit voornamelijk chardonnaydruiven. Door zijn volle, vlezige en kruidige karakter is de wijn geschikt om bij het currygerecht te serveren. Hij werd gekocht in de Taco's supermarkt in Denderleeuw, waar men over een indrukwekkende selectie kwaliteitswijnen beschikt, en is zijn prijs zeker waard (375 fr.). Pieter van Doveren / Foto's Tony Le Duc