Als alleenstaande werkende moeder met drie kinderen moet je in de keuken snel en efficiënt kunnen werken: Griet Danschutter toont hoe dat kan.

G riet Danschutter leidt samen met haar broer het door hun vader opgerichte chocoladebedrijf Arosa. Griet kiest de collectie pralines en de verpakking, en is aanwezig op heel wat beurzen. Beroepshalve moet zij op de meest onverwachte momenten chocolade degusteren. Maar ook op dagen zonder verplichtingen snoept zij als onvervalste chocoholic van een zelfgekozen portie. Griet is een alleenstaande moeder van drie kinderen. Omdat eten belangrijk is en omdat zij wegens tijdgebrek geen uren in de keuken kan doorbrengen, heeft zij zich gespecialiseerd in gerechten die snel klaar zijn. De microgolfoven is daarbij een grote hulp. Griet kiest voor een dagelijkse gezonde maaltijd en daar horen aardappelen en inlandse groenten bij. Heel wat ingrediënten worden in de microgolfoven bereid, zoals het stukje vis voor bij de ratatouille (zie recept) en natuurlijk ook de aardappelen, die in minder dan tien minuten klaar zijn. Door het snelle garen vraagt het gebruik van de microgolfoven een ander werkschema dan wanneer men op traditionele wijze kokkerelt. Door efficiënt bezig te zijn, tovert Griet in een kwartier een hele maaltijd op tafel.

Onze hobbykok is geen culinair avonturier. Zij valt automatisch terug op de klassieke keuken. Haar drie kinderen, Wouter, Margo en Hans, zorgen tijdens het kokkerellen voor de ambiance. Zij zijn verlekkerd op gewoon eten, en toch verkiezen zij bovenal… in huis gemaakte hamburger met frieten en appelmoes met vanillesuiker. Van pannenkoeken houden de kinderen ook, maar daar moet moeder haar kroost teleurstellen. Haar pannenkoeken mislukken altijd en dat komt waarschijnlijk omdat er geen tijd is om het beslag te laten rusten. Als de pannenkoekennood groot is, trekt Griet Danschutter ten einde raad naar de winkel. Zelf houdt zij het meest van samengestelde salades: die zijn lekker, gezond en licht.

Bij tijd en wijle wordt de wok bovengehaald. Dan is het feest voor de kinderen omdat zij mogen helpen, en dan komt er altijd weer iets anders op het bord. Natuurlijk staan de kinderen erop dat er op die momenten met stokjes wordt gegeten.

Het gebeurt zelden dat Griet zelf iets nieuws uitprobeert. Om te experimenteren, moet je tijd hebben. Bovendien gaat zij daarvoor liever op restaurant dan een hele dag in de keuken te staan. Het gepubliceerde gerecht van de groentetagliatelle is toevallig ontstaan. Het is een echt crisisgerecht dat gestalte kreeg op een moment dat er in een mum van tijd iets op tafel moest komen. De ratatouille is een eigen interpretatie van een klassiek recept. Het resultaat roept herinneringen op aan de Provence. Geen wonder dat de ratatouille het best smaakt als het warm is en er buiten gegeten kan worden. De voorgestelde hoofdschotel en desserts kunnen op voorhand worden klaargemaakt en dat is best aangenaam als er bezoek komt. Om het glas te vullen gaat de kurk van een Côtes du Rhône, Les Truffiers, een redelijk geprijsde, droge witte wijn, die voor 139 fr., 3,45 euro te koop is bij Delhaize.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content