W illy Lauwereys is staatsbeambte en kookt in zijn vrije tijd. Hij is jong met kokkerellen begonnen. Willy is de tweede uit een gezin van zeven. Als kind moest hij tijdens de schoolvakanties op de akker werken en als moeder vroeg wie er naar huis wilde om de 'patatten' te schillen, was Willy er altijd als de kippen bij. Willy trouwde en werkte in ploegen. Op dagen dat hij vroeger dan zijn vrouw thuis was, maakte hij spontaan het eten kla...

W illy Lauwereys is staatsbeambte en kookt in zijn vrije tijd. Hij is jong met kokkerellen begonnen. Willy is de tweede uit een gezin van zeven. Als kind moest hij tijdens de schoolvakanties op de akker werken en als moeder vroeg wie er naar huis wilde om de 'patatten' te schillen, was Willy er altijd als de kippen bij. Willy trouwde en werkte in ploegen. Op dagen dat hij vroeger dan zijn vrouw thuis was, maakte hij spontaan het eten klaar. Om de elementaire keukenkennis onder de knie te krijgen, ging hij kookles volgden. Uit die lessen groeide een hechte vriendenclub. De kerngroep van deze enthousiastelingen richtte drie jaar geleden de kookclub Al Dente op. De gerechten uit de kooksessies worden in huiselijke kring herhaald. Willy Lauwereys is geïnteresseerd in een eerlijke keuken. Hij kiest voor eenvoudige gerechten, die lekker zijn en zo mooi mogelijk op het bord worden gebracht. Sausen vormen zijn specialiteit. Een goede kok herkent men aan zijn saus; daarom maakt Willy Lauwereys zelf zijn keukenfonds. Eenmaal per jaar koopt hij een deel van een koe. Van de beenderen trekt hij geurige bouillons, die hij in kleine hoeveelheden invriest. Zo heb je altijd een basis bij de hand. Willy houdt van de Italiaanse keuken omdat die zo eerlijk is: de producten smaken naar wat ze zijn. Heel wat van de groenten die de hobbykok in zijn keuken gebruikt, zijn afkomstig uit de eigen moestuin, zoals asperges, prei, wortel, selder, kervel, peterselie, dragon, oregano en zuring. Hij maakt er liefst originele gerechten mee. Vaak komt het idee van een bereiding die elders werd geproefd of uit een kooktijdschrift. Interessante recepten knipt Willy uit en ze worden in diverse mappen ondergebracht. Zo ontstonden een tiental verzameldelen rond thema's als: voorgerechten, sausen, vlees, vis, feestelijke schotels, gerechten voor dagelijks gebruik enz... Al dat gesnuffel in kooktijdschriften en kookboeken is leerzaam, maar niet voldoende voor Willy, die ervan droomt om een paar dagen als kokshulpje mee te draaien in een goed restaurant. De keuze van de wijn gaat naar Domaine la Tuilière, een donkerrode, volle Côte du Ventoux '98. Deze karakterwijn, die zonder problemen vijf jaar mag worden bewaard, past goed bij de bereiding met konijn. De fles kost 298 fr. bij wijnhandel Johan De Koker (0475-91 82 45).