De wok is de favoriete pan van Dallach Biebaut: je kan er snel en eenvoudig iets smakelijks mee bereiden.

D allach Biebaut is architecte op zelfstandige basis. Thuis bij haar ouders hielp zij nu en dan haar moeder bij de voorbereiding van de maaltijd. Dallach hield het meest van de slaatjes met ingrediënten uit eigen moestuin. Toen zij voor haar studies verhuisde naar Gent om daar op kamers te wonen, moest Dallach Biebaut noodgedwongen beginnen te koken. In het begin waren dat uitsluitend eenvoudige bereidingen zoals spaghetti of andere pastagerechten. Het moest vlug gaan, het mocht niet te moeilijk zijn en het eindresultaat moest gezond zijn. Vriendinnen brachten recepten aan, zoals deegwaren met ui en tonijn. Dallach voegde uit eigen beweging wat groenten aan deze bereiding toe. En als je eenmaal begint te experimenteren dan komt de rest van zelf. Zo ontstond een brede interesse in de kookkunst. De hobbykok kocht het kookboek van het Thaise restaurant Blue Elephant. In de Aziatische winkel vond zij de ingrediënten die ze nodig had om de recepten uit het boek thuis uit te proberen. In het begin was dat lastig, want er waren heel wat ingrediënten bij waarvan zij nog nooit had gehoord. Gelukkig vond Dallach een boekje waarin de belangrijkste Aziatische producten stonden afgebeeld samen met de nodige achtergrondinformatie. Tijdens de door de Weekend Knack Kookclub georganiseerde kookles in het Antwerpse eethuis Kei Kei heeft Dallach lang met eigenares Petra gebabbeld. Die gaf persoonlijk advies over de Aziatische keuken en raadde haar aan om het boek Zuidoost-Azië te kopen. Dat deed Dallach en zo kwam zij ook iets te weten over de achtergrond. Onlangs kreeg Dallach het boek The Naked Chef van Jamie Oliver en ook dat boek viel in de smaak. Het beantwoordt aan de huidige trends en laat zien waarmee jonge mensen momenteel bezig zijn. Al Dallachs vrienden houden van gerechten die niet te complex zijn: iets speciaals, dat toch eenvoudig en snel klaar te maken is. Haar vaste vriend is ook architect: alle twee hebben zij een drukke job, wat met zich meebrengt dat er ’s avonds snel iets warms op tafel moet staan. Groenten vormen altijd de basis, want Dallach eet geen vlees meer sinds haar twaalfde jaar. Haar ouders mestten dieren vet om ze te eten, zoals kippen en kalkoenen. Dallach was er als meisje veel mee bezig: zij gaf de beesten hun voer en er ontstond een band die maakte dat het naderhand onmogelijk was om de beesten op te eten. Zij heeft de lijn consequent doorgetrokken en vlees uit haar menu geschrapt. Dat is nooit een probleem geweest, want ze hield toch al niet van vlees. Dallach eet wel eieren, vis en vleesvervangers. De wok is haar favoriete pan. Het werken met de wok past helemaal in haar tijdschema: zij komt thuis, kijkt welke groenten er zijn, snijdt ze op maat en haalt de wok boven. Voor haar vriend komt er soms wat kip of scampi’s bij, of soms in zoetzure saus gemarineerde quorn, die kort wordt meegebakken. Met pasta’s experimenteert Dallach ook naar hartelust. Laatst vielen er onverwacht vrienden binnen. Toen heeft ze deegwaren klaargemaakt waaraan ze groenten en mosselen die van de vorige dag waren overgebleven, heeft toegevoegd. Zo stond er in een mum van tijd een smakelijk potje op tafel. Dallach is een impulsieve kok, die naar de koelkast loopt wanneer zij honger heeft. Alleen als er aangekondigd bezoek komt, doet zij voorbereidend werk. Dan gaat zij naar de markt en ook dat is best gezellig. Dallach Biebaut vindt koken voor vrienden zo prettig, dat zij er wel eens van droomt om met een klein eethuisje te beginnen: iets wat je onder controle hebt en waar je zoals thuis voor genodigden kan kokkerellen. Wie weet, misschien komt het er nog eens van. Voor de wijn vroeg Dallach advies aan haar vader. Die raadde haar een Quincy, grand vin du Berry ’98 aan. Deze droge witte wijn is voor 259 fr. te koop bij Delhaize.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content