F abrice Goffin is directeur van de World Trade Center Association of Antwerp. Vanuit zijn functie bezoekt hij vele landen. In Azië geraakte Fabrice in de ban van de gezonde en smakelijke keuken, en hij ging op zoek naar de oorsprong van de indringende parfums en aroma's die hij in zijn bord trof. De kennismaking met exotische kruiden en specerijen heeft tot gevolg gehad dat Fabrice Goffin thuis minstens drie keer per week Aziatisch kookt. Zijn voorkeur gaat uit naar de ke...

F abrice Goffin is directeur van de World Trade Center Association of Antwerp. Vanuit zijn functie bezoekt hij vele landen. In Azië geraakte Fabrice in de ban van de gezonde en smakelijke keuken, en hij ging op zoek naar de oorsprong van de indringende parfums en aroma's die hij in zijn bord trof. De kennismaking met exotische kruiden en specerijen heeft tot gevolg gehad dat Fabrice Goffin thuis minstens drie keer per week Aziatisch kookt. Zijn voorkeur gaat uit naar de keuken van Laos: daar blust men de pikantheid van de pepers met limoensap. Soms komt er wat suiker bij: het is de combinatie van zoet, zuur en pikant die het eten zo complex maakt. De exotische ingrediënten koopt Fabrice Goffin in de uitheemse afdeling van GB of in de Aziatische winkels van de Antwerpse Chinatown (van Wesenbekestraat bij het centraal station). Fabrice Goffin kookt uitsluitend exotisch: vraag je hem naar een Belgisch potje, dan neemt hij je mee naar een restaurant. De Belgische keuken interesseert hem niet: exotisch koken is zoveel makkelijker, sneller, smakelijker en gezonder. Om dit te bewijzen, presenteert Fabrice drie gerechten die hij heeft leren kennen in Pakistan, Laos en Thailand. De amateurkok had moeite om deze bereidingen op papier te zetten. Hij heeft namelijk de gewoonte om spontaan uit de losse hand te koken. Van kookboeken moet hij niets hebben, daar is Fabrice veel te ongeduldig voor. De gepubliceerde recepten kwamen tot stand in zijn hoofd na een gesprek met mensen ter plaatse. Soms inviteert Fabrice na het eten de lokale kok aan tafel en vraagt hem uit tot hij alles weet. Koken is voor de hobbykok een kwestie van gevoel: afwegen is niet nodig, je moet vooral durven. De Aziatische keuken heeft als voordeel dat er moeilijk iets fout kan gaan: zelfs al doe je plots iets anders, het resultaat is zo goed als altijd smakelijk. Fabrice Goffin is gesterkt door deze ervaring, durft alles aan en beweert dat er nog nooit iets is mislukt. Als drank bij deze exotische bereidingen geeft Fabrice Goffin de voorkeur aan bier: het frisse gerstevocht weet de gekruide overvloed gepast te blussen. Bij speciale gelegenheden is er een glaasje champagne. Fabrice Goffin verzamelt namelijk exclusieve champagneflessen en kan prat gaan op een parelende collectie. Zijn lievelingschampagne is Veuve Clicquot en het pronkstuk is een Cuvée Palme d'Or van Nicolas Feuillatte uit '92. Het is een jeroboam, een fles met een inhoudsmaat van 3 liter, waarvan er in ons land maar één bestaat. Overigens serveert Fabrice het bier ook in een champagneglas. Pieter Van Doveren / Foto's Tony Le Duc