S ofie De Vriendt zal je zelden worst met stoemp zien klaarmaken: deze jonge en geestdriftige hobbykok heeft liever iets exotisch, zoals zonnige Italiaanse linguini of kruidige Aziatische loempia's. Sofie studeert secretariaat talen en koken is haar enige hobby. In haar vrije tijd leest ze kookboeken of kijkt ze naar kookprogramma's op de televisie. In haar kast pronken minstens 40 kookboeken. Vraag je naar het mooiste dat erbij zit, dan wordt het kookboek van het Thaise restaurant The Blue Elephant bovengehaald. De uitheemse keuken is haar stokpaardje en dat geeft thuis soms wrijvingen. Sofie woont namelijk bij haar ouders en die houden meer van de traditionele keuken. Vader en moeder zoeken het niet ver en zijn tevreden met een goed stuk vlees en aardappelen, terwijl dochterlief het als een uitdaging beschouwt om gerechten uit de Italiaanse of Thaise keuken klaar te maken. Na het nodige gekibbel werd de volgende oplossing uitgedokterd: moeder kookt driemaal in de week Belgisch en Sofie kookt de rest van de week uitheems. De ouders vinden dat hun dochter altijd haar zin doordrijft en vragen zich af waarom Sofie zo speciaal moet doen. Gelukkig zijn er de schoolvrienden: die zijn tenminste enthousiast wanneer ze horen dat Sofie exotisch kookt. Op een verjaardagsfeest voor mensen die in Thailand waren geweest, heeft Sofie voor 25 genodigden Thais gekookt. Veertig uur heeft ze aan de viergangenmaaltijd gewerkt. Het menu was opgebouwd uit onder meer: 150 miniloempia's, Thaise soep en 5 verschillende hoofdschotels met gerechten als kip met gember, varkensvlees met zoetzure saus, rundvlees pikant en dit alles opgediend met krabrijst en geroerbakte mie. Na het eten werd de kokkin op een staande ovatie onthaald en waren de ouders ook een beetje trots op hun avontuurlijke dochter. De gastvrouw zei zelfs dat het eten beter was dan in Thailand: een mooier compliment is moeilijk denkbaar. Haar keukenkennis bouwde Sofie op door te experimenteren. Heimelijk droomt zij ervan om ooit nog eens een eigen restaurant te openen, een klein en gezellig eetcafé bijvoorbeeld, waar alleen wordt gekokkereld met dagverse producten. De wijn die Sofie bovenhaalt, is een weelderige Italiaanse Della Staffa '97, Chardonnay Dell 'Alto Adige. De fles kocht zij voor 279 fr. bij Delhaize.

Pieter Van Doveren / Foto's Tony Le Duc