Chris Vanderweyen wilde kok worden, maar om niet in het weekend te moeten werken en om zelf mee te kunnen feesten, ging hij sociologie en fotografie studeren.

Chris Vanderweyen is zaakvoeder van het communicatiehuis C&K, dat gespecialiseerd is in audiovisuele producties en de organisatie van evenementen. In zijn vrije tijd is hij gelegenheidskok die kan bogen op een brede ervaring, en als het over koken gaat, heb je aan hem een onderhoudende gesprekspartner. De liefde voor de kookkunst was er al vroeg: moeder vond eten belangrijk en er werd thuis veel over koken gesproken. Grootmoeder was een Française, die gerechten wat meer smaak gaf door een sjalotje en wat knoflook toe te voegen. In die tijd was dat gedurfd. Chris herinnert zich zijn eerste experimenten nog als de dag van gisteren. Hij was 14 jaar oud en zijn ouders waren, zoals dat ieder jaar gebruikelijk was, naar het Voedingssalon in Brussel. Chris kwam van school en dacht zijn ouders te verrassen met koteletten, prinsessenbonen en aardappelen. Maar toen ze thuiskwamen, hadden zij geen honger. Dat was voor zoonlief bijzonder frustrerend. Eigenlijk wilde Chris kok worden, maar omdat hij niet in het weekend wou werken, en omdat hij graag zelf meefeest, is hij sociologie en fotografie gaan studeren. Tijdens zijn studiejaren huurde Chris met zijn zus en haar lief een huisje, en daar kon hij zich naar hartelust aan het fornuis uitleven. Tonnen spaghetti gingen erdoor. Om variatie op het bord te kunnen brengen, kocht de student kookboeken en omdat hij altijd gebiologeerd was door de sterke verhalen van mensen die in de Comme chez Soi hadden gegeten, was daar het kookboek van Pierre Wynants bij. Dat vindt hij tot de dag van vandaag zijn boeiendste kookboek: alle gerechten zijn doordacht en hebben diepte door hun smaakarchitectuur. Ook het boek "Les Fêtes de mon Moulin" van Roger Vergé is een blijver. In huize Vanderweyen wordt overwegend klassiek gekookt. Als Chris laat thuiskomt en het eten snel op tafel moet staan, kiest hij voor eenvoudige gerechten, zoals wortelpuree met worst. Want ook gewone gerechten kunnen zeer lekker zijn. Regelmatig kookt Chris voor een uitgebreider publiek en dan denkt hij steevast met heimwee aan het restaurant van zijn dromen. Soms kokkerelt hij met een vriend, en dan trekken de kompanen er samen op uit om inkopen te doen. Bij het gekruide duifje wordt een Farnito Caprineto, Cabernet Sauvignon, '91 uit Toscane geschonken. Deze gecorseerde rode vino da tavola, die naar krieken ruikt, is voor 683 fr. te koop bij de firma Ferrarese, Dobbelenbergstraat 115, 1030 Brussel, Tel. (02) 240.75.75.

Pieter van Doveren / Foto's Tony Le Duc