Voor Anne De Lyon heeft koken iets weg van alchemie. Zij roert het liefst in de potten wanneer vrienden zich rond de keukentafel hebben geschaard.
...

Voor Anne De Lyon heeft koken iets weg van alchemie. Zij roert het liefst in de potten wanneer vrienden zich rond de keukentafel hebben geschaard.Pieter Van Doveren / Tony Le Duc Anne De Lyon werd in Lyon geboren en hield aan haar jeugd in deze lekkerbekkenstad haar pseudoniem en haar voorliefde voor la bonne cuisine Française over. De keuken van de Zuid-Franse stad is la cuisine des mères, die de ingrediënten laat smaken naar wat ze zijn. Anne werd grootgebracht met regionale heerlijkheden als grattons (uitgebakken stukjes vet varkensvlees), cochonnailles chaudes (varkensvlees, zult, worst), tablier de sapeur (stukjes runderpens in opgeklopte eieren gedoopt, gepaneerd, gebraden of gegrilleerd en opgediend met kruidenboter of saus gribiche), tripes (pens) en quenelles van snoek met Nantuasaus. In Brussel is Anne bedrijvig in de evenementensector. Ze woont in een volkse straat bij de Vismarkt, waar de vele eetwinkeltjes en restaurants, en de bedrijvigheid van de vishandelaren uitnodigen om te eten. Als Anne haar hoofd vol heeft van haar werk, werkt niets meer ontspannend dan kokkerellen : koken is voor haar immers een beetje alchemie. Dan doet zij een toer langs de lekkere winkeltjes, waar bijna alles te koop is. Alleen groenten zoals Anne die in Lyon gewend was, blijven onvindbaar. Haar recepten zijn meestal van familiale oorsprong. Zo is het hierbij gepubliceerde nagerecht geïnspireerd op een crème van grootmoeder Marie-Germaine. De lamsbout is een klassiek Frans recept dat altijd lekker blijft. ?Een ander voordeel van dit recept is dat je gezellig kan babbelen terwijl het vlees in de oven gaart?, zegt Anne. Een hoek van haar loft heeft ze als keuken ingericht en het liefst kokkerelt ze wanneer vrienden zich rond de keukentafel hebben geschaard. Anne is verknocht aan haar oude kookboeken, zoals L'Art Culinaire Moderne (la bonne table Française et étrangère) uit 1936 van Henri-Paul Pellaprat, La Cuisine de Jeanneton met 1001 recepten ? pour faire la bonne cuisine? en La Cuisine aux Pays du Soleil met klassieke gerechten uit de Afrikaanse keuken. Haar keukenrelikwie is het handgeschreven kookboek van grootmoeder aan vaders kant. Door de persoonlijke aantekeningen is het een vertederend manuscript. Die oude kookboeken geven Anne ideeën en vertellen haar over gebruikte hoeveelheden, maar uiteindelijk maakt zij er toch iets van naar haar eigen zin. Als wijn kiest zij een Chinon Château de la Grille 1989, in een mondgeblazen magnumfles. Deze uitstekende rode Loirewijn is gemaakt van cabernet franc en begeleidt door zijn intense fruitigheid en frisse karakter op een elegante manier zowel het voor- als het hoofdgerecht. Te koop voor 1282 fr. (578 fr., 0,75 cl) in de fijnkostwinkel De Boe (Vlaamsesteenweg 36, 1000 Brussel, tel. 02/511.13.73).