Toen haar keukenrobot het begaf, ontdekte Annie Pattyn dat handen nog altijd de beste keukeninstrumenten zijn.
...

Toen haar keukenrobot het begaf, ontdekte Annie Pattyn dat handen nog altijd de beste keukeninstrumenten zijn. PIETER VAN DOVERENFOTO'S : TONY LE DUCAnnie Willaert-Pattyn ontwerpt als interieurarchitekte meubels en inrichtingen van woningen, winkels, praktijken en restaurants. Zij houdt erg veel van haar job omdat zij telkens andere opdrachten krijgt. Als moeder van twee kinderen slaagt zij er bovendien in om nog tijd vrij te maken voor haar hobby's. Annie volgde een opleiding bloemschikken en stelt kunstzinnige boeketten en natuurlijke stillevens samen uit verse en gedroogde bloemen. En dat is niet alles : ze schildert met waterverf en kokkerelt. Voor de dagelijkse keuken stelt ze gevarieerde gerechtjes samen die qua bereiding niet te veel tijd vergen. In de zomer zijn dat lichte hapjes, zoals gemengde salades met fetakaas of deegwaren met een sausje waarin verse kruiden worden verwerkt. In de winter komt er hutsepot op tafel of houdt zij het bij aardappelen met worst en appelmoes. Als er gasten komen worden de registers open gezet, want dan moet het dik in orde zijn. Annie is aan het fornuis autodidakt en kan in noodgevallen een beroep doen op een oom, die professioneel kookt. Vraag je de keukenprinses naar het lievelingsinstrument uit haar keuken, dan antwoordt zij : "Mijn handen". Haar keukenrobot is al heel lang kapot en missen doet zij het mechanische hulpje niet. Uitgebreid koken doet Annie Pattyn het liefst in de winter en inspiratie voor de gerechten doet zij op via scheurartikels uit weekbladen. Wanneer zij het menu in haar hoofd heeft samengesteld, trekt Annie naar haar vaste adresjes in Westende en Oostende. De winkeliers kennen haar en weten dat zij de speciale zaken opzij moeten houden. Thuis wordt de tafel gedekt met een hagelwit kleed. Als versiering komt er op tafel een laag bloemstukje, een mozaïek van aaneengeregen schelpen en kaarsen. Annie beschikt over vijf soorten borden, die naargelang van het seizoen en het gerecht tevoorschijn komen. Als voorgerecht zijn er bereidingen zoals gemarineerde zalm of sint-jakobsschelpdieren in geparfumeerde olie met asperges en zalm. Haar beursje van gerookte zalm opgevuld met gekruid witloof ontketende een ware rage bij de vriendinnen. Als hoofdgerecht is er vis met groenten, zoals in vlecht geweven filets van zeebrasem, zalm en zeetong of kreeft met twee sausen en wild in het seizoen. Annies favoriete gerecht is eend met sinaasappel. Zij leerde de bereiding van haar moeder, die een echte cordon-bleu is en de familie iedere zondag verrast op een waar eetfestijn. Als dessert prezenteert Annie kaas of meringuetaart uit de streek, met zelfgemaakt ijs met munt-, tijm- of marjoleinsmaak. Soms draait zij sorbet met fruit en curaçao of klopt zij sabayon en serveert het schuim met vers fruit. Als je Annie Pattyn een plezier wilt doen, dan trakteer je haar op ganzelever. Annie Pattyn : keuken en tafeldekoratie volgen de seizoenen.