Omdat Veronique Kympers als jong meisje voor
...

Omdat Veronique Kympers als jong meisje voor haar zeven broers kookte, heeft zij er nu geen moeite mee om voor grote gezelschappen te kokkerellen. PIETER VAN DOVERENFOTO'S : TONY LE DUC Veronique Kympers is advokate van beroep. De laatste tijd heeft zij wat gas teruggenomen ten voordele van haar vier kinderen. Veronique heeft het als moeder altijd belangrijk gevonden om eigenhandig het eten voor de kinderen te bereiden. Zelf komt ze uit een gezin van elf kinderen. De vier oudsten waren meisjes en al vroeg werden de huishoudelijke werkzaamheden tussen de zusjes verdeeld. Moeder kon goed koken en bereidde de beste rundertong met balletjes in madeirasaus. Veronique was de jongste van de vier meisjes. Zij leerde koken van haar grote zussen en toen die het huis uit waren, maakte Veronique het eten klaar voor haar zeven hongerige broers. Gewapend met deze ervaring ziet zij er nooit tegenop om voor grote gezelschappen te kokkerellen. Toen Veronique trouwde, moest zij plots gerechten voor twee bereiden en kocht zij uit gewoonte veel te grote hoeveelheden. Op een doordeweekse dag kookt deze entoesiaste kok eerlijke, Vlaamse kost, zoals gehaktbrood met puree en appelmoes, witloof met kaas, stoverij met frieten of gebraden kip met kroket en sla. Voor gezellige etentjes onder vrienden trekt Veronique meer tijd uit. Dan zoekt zij recepten in boeken en week- en maandbladen of belt zij haar vriendinnen. Als het feestmenu is samengesteld, worden de gerechten eerst uitgeprobeerd. Recepten worden aangepast en vereenvoudigd, zodat de hobbykok de avond van het diner niet in de knoop komt te zitten en zelf ook bij de gasten aan tafel kan zijn. Veronique houdt van eenvoudige feestmenu's en bereidt bijvoorbeeld een hele tarbot aan de graat in de oven. Daar komt dan één soort groente bij, want op een bord moeten niet te veel verschillende ingrediënten liggen. Andere suksesnummers zijn : gebakken Sint-Jakobsvruchten op een slaatje, afgewerkt met Riesling of chocoladetaart op hazelnootbodem met vanillesaus geparfumeerd met cointreau. Haar man Raf houdt van exclusieve spektakelgerechten. Als hij in de keuken meehelpt, wordt er geëxperimenteerd met kreeft en ganzelever en is Veronique zijn "hulpje". De gevulde kwartels zijn een kreatie van beiden. Het moeilijkste werk is het verwijderen van het karkas. Raf doet dat en stelt ook de vulling samen uit ganzelever, truffel, gehakt en pistaches. De chocoladepudding met vanillesaus is een van Veroniques klassiekers en kreeg applaus op menig familiefeest. Omdat de pudding bijna niet kan mislukken, kunnen zelfs de kinderen dit nagerecht bereiden. Veronique Kympers test feestrecepten eerst uit, zodat ze rustig met de gastenaan tafel kan zitten.