Edmée Weyne werkt in een grote kledingwinkel en besteedt haar vrije tijd aan lekker eten, wandelen, fietsen, binnenhuisarchitectuur, theater en kunst. Zij komt geregeld tijd te kort. Haar moeder heeft haar de liefde voor de keuken meegegeven. Wanneer er mensen op bezoek komen, worden de registers opengetrokken. Voor een etentje bij haar thuis bereidt Edmée alles zelf, van de aperitiefhapjes tot de koekjes bij de koffie. Soms is zij twee dagen in de keuken bezig. Het etentje wordt lang op voorhand geprepareerd : eerst snuistert Edmée in kookboeken, dan stelt zij een menu samen, doet zij de boodschappen en begint zij aan de voorbereidingen. Zelfs de menukaartjes maakt ze eigenhandig. Soms is het een beetje hectisch in de keuken, maar wanneer haar gasten tevreden zijn, is de gastvrouw blij met de pluim op haar hoed.

Edmée heeft een brede en avontuurlijke smaak. Zij is verlekkerd op de Thaise keuken en om die beter te leren kennen volgt zij cursussen. Eigenlijk houdt zij van alles, behalve van honing. Als kind was ze vaak ziek en dan moest zij warme melk met honing drinken.

Edmée koos voor Weekend Knack recepten van zoetigheden, omdat zij daar het meest mee bezig is en omdat eigen baksels dankbare cadeautjes zijn. Onze hobbykok bakt graag taarten. Of zij maakt pralines die ze zelf lekker vindt, zoals orangettes van gekonfijte sinaasappelschil in chocolade, bolletjes marsepein met sinaasappelschil gerold in chocolade, of blokjes marsepein ge-mengd met in rum geweekte rozijnen, gerold in gesmolten chocolade. Als Edmée koffie drinkt, zijn er altijd zelfgemaakte koekjes of taart in de buurt. Soms komt er ook een glaasje likeur bij, zoals een nostalgische Elixir d’Anvers (foto) of een glaasje Triple Sec. Bij een zoet nagerecht geeft zij liever geen wijn, hooguit een glaasje madera. Een lekkere zachte koffie is daar meer op zijn plaats, zoals de Goudzacht van Jacqmotte of een pittige Moka Absolu.

CHOCOLADETAART MET BERGAMOT

Nodig :

Chocoladebiscuit :

6 eiwitten, 60 g suiker

sinaasappelraspsel

2 dooiers

180 g gesmolten chocolade

40 g boter

Melkchocolademousse met bergamot :

140 g melk, 15 g suiker

20 g glucose

8 dooiers

5 blaadjes gelatine

400 g room

350 g melkchocolade

15 g druppels bergamotessence (in de apotheek)

Chocoladebiscuit : klop de eiwitten op, voeg de suiker geleidelijk toe en meng met de dooiers en het sinaasraspsel. Meng de chocolade en de boter en spatel ook door het beslag. Spreid uit op een bakplaat in een laag van 5 mm dik en bak 12 minuten op 180°.

Melkchocolademousse : kook de melk met de glucose. Klop de dooiers los met de suiker. Giet de melk op de dooiers en roer. Klop langzaam koud. Klop de room met de bergamot half op. Meng de gesmolten chocolade met een deel van de room. Smelt de gelatine en voeg toe aan het dooiermengsel. Meng er de slagroom en de chocolade door. Laat opstijven en bouw de taart op : een laagje biscuit, een laagje mousse, opnieuw biscuit, sluit af met mousse.

CASANOVAKOEKJES

Voor 38 koekjes :

200 g boter

125 g suiker

30 g dooiers

300 g bloem

Facultatief :

50 g gemalen noten

150 g gesmolten chocolade

Meng de dooiers en de suiker. Maak de boter mals en werk hem door het mengsel. Meng ook de gezeefde bloem luchtig en kort door het beslag. Voeg indien gewenst gemalen noten toe.

Rol het beslag uit tot een laag van 8 mm dik. Laat opstijven in de koelkast. Snij in rechthoekjes van 3,5 x 2 cm. Leg op een bakplaat en bak 15 minuten op 180°.

Dompel na afkoeling de koekjes tot een derde in de gesmolten chocolade of breng met een vork chocoladelijntjes aan.

DESSERT EDMÉE

Nodig :

4 plakjes cake

suikersiroop

Compote :

1 bokaal noordkrieken (680 g)

suiker naar smaak

2 el fijngesnipperde rozemarijn

2 blaadjes gelatine

Donkere mousse :

110 g donkere chocolade

210 g room

2 eiwitten

22 g suiker

Laat de krieken uitlekken, verwarm ze in een weinig sap. Voeg rozemarijn en de geweekte en uitgeknepen gelatine en suiker naar smaak toe.

Donkere mousse : smelt de chocolade op 35°C. Klop de room voor twee derde op. Klop het eiwit en de suiker schuimig. Meng room en eiwitschuim. Spatel eerst een derde van het mengsel door de chocolade, dan de rest. Bewaar in de koelkast.

Bekleed ringen met plasticfolie. Leg op de bodem een plak cake besprenkeld met suikersiroop, daarop een laag van 1,5 cm kriekencompote en daarbovenop chocolademousse. Zet koud weg. Verwijder voor het opdienen de vorm.

* Dit dessert kan ook worden gemaakt met een witte mousse, gemaakt van 100 g witte chocolade, 215 g room, 1 blad gelatine, 40 g suiker en 70 g eiwit.

Door Pieter van Doveren Foto’s Diane Hendrikx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content