Veerle Goossens werkt bij een groot uitzendbureau als procesmanager. In haar vrije tijd doet ze het graag rustig aan : bladeren in lifestylebladen, ideeën opdoen via kookboeken en wat kokkerellen. Zij gebruikt bestaande recepten die zij verandert of uitbreidt. Haar man, Marc Huyck, kan ook goed koken. Volgens Veerle is hij technisch gezien zelfs haar meerdere, maar zij durft meer te experimenteren. Samen in de keuken, dat gaat ook, maar dan moeten er op voorhand wel afspraken gemaakt zijn. Veerle en Marc doen namelijk graag ieder hun eigen ding. Zij hebben beiden een brede culinaire belangstelling. De voorkeuren gaan uit naar de Mexicaanse, de Braziliaanse, de Italiaanse en de oosterse keuken. Veerle bereidt zelf taco’s en fajita’s en serveert daar een lekkere cocktail bij, zoals een margarita.

Als er vrienden komen wordt er vaak een thema gekozen, dat dan gevolgd wordt van aperitief tot nagerecht. Zelfs de muziek wordt aangepast. De ene keer is dat Mexicaans, de andere keer Braziliaans, en dan worden er lekkere stoofpotjes met kip of kalkoen gemaakt met in de saus een vleugje chocolade. Zoon Oscar (8) heeft ook al zijn eigen voorkeurgerechten, zoals rijst of couscous met vlees en groenten.

Veerle hoopt ooit een kookboek uit te brengen met al haar favoriete recepten. Die van Marc mogen er ook in ! Het gepubliceerde recept van de lasagne met eend is gebaseerd op een hapje dat zij ooit ergens proefde. De basis van het hoofdgerecht komt uit Californië, waar zij op rondreis was. Het nagerecht bedacht Veerle toen Lotus de lekkere speculaaspasta op de markt bracht.

De keuze van de wijn gaat naar een Italiaanse chardonnay uit de Veneto, een droge witte met fruitig aroma, die fris wordt geserveerd.

CHARDONNAY VENETO

3,95 euro

bij Vinital in Schelle

www.vinital.be

LASAGNE VAN EEND MET FRAMBOZENSAUS

Voor 4 :

1 eendenborst, 2 tortilla’s, 4 el peking-eendsaus (in de oosterse supermarkt)

boter, arachideolie, peper en zout

Voor de saus :

1 el olijfolie, 1 kleine ui, 1 kleine wortel

2 dl wildfond, 150 g frambozen, 2 tl bruine suiker, peper en zout

Frambozensaus : bak de fijngesneden ui en wortel in olijfolie tot ze zacht zijn. Doe de wildfond en de frambozen erbij, laat zachtjes koken. Zeef en voeg bruine suiker toe. Breng op smaak met peper en zout.

Lasagne van eend : druk met een serveerring acht kleine pannenkoekjes uit de tortilla’s. Bak ze in wat arachideolie knapperig bruin aan beide zijden. Kruid de eendenborst met peper en zout en bak op de velkant gedurende zo’n vijf minuten, tot het vel knapperig is. Keer het vlees om en bak de andere kant nog drie minuten. Giet het overtollige vet uit de pan. Laat de eend aan beide zijden nog vijf minuten stoven onder deksel. Snij het vlees met een scherp mes in plakjes.

Afwerking : leg op het bord een tortillapannenkoekje en daarop enkele plakjes eend. Overgiet met een beetje opgewarmde pekingeendsaus. Dek af met een tweede pannenkoekje. Serveer met de warme frambozensaus.

PENNE CALIFORNIA

Voor 4 :

400 g penne

500 g gemengd gehakt (liefst varkens- en kalfsgehakt)

1 kleine ui

150 g geraspte wortelen

250 g champignons

1,5 tl knoflookpuree

0,5 tl paprikapoeder

1 tl kerriepoeder

250 ml room

olijfolie & boter

peper en zout

Kook de penne al dente in ruim, gezouten water.

Warm olijfolie en boter op in een grote pan. Bak de kleingesneden ui en het gehakt tot het vlees rul en gaar is. Kruid met peper en zout. Voeg knoflookpuree, paprika- en kerriepoeder toe. Snij de champignons in stukjes en doe bij het gehakt. Voeg na 2 minuten bakken de geraspte wortelen toe. Doe als laatste de room erbij en laat enkele minuten inkoken. Kruid bij naar smaak met zout en peper.

Doe de penne bij de saus en roer alles nog eens goed om.

AMANDELTAARTJE MET SPECULAASROOM

Voor 4 :

Speculaasroom : 5 dl room, 50 g fijne suiker, 4 el speculaaspasta (Lotus)

Amandelkoekjes : 250 g gemalen amandelen, 150 g poedersuiker, 2 eiwitten

Afwerking : 2 kopjes espresso, 20 ml cognac, 3 verkruimelde speculaasjes

En verder : sifon (spuitbus onder druk met gaspatroon)

Speculaasroom : verhit de room met de suiker. Laat hierin de speculaaspasta zachtjes smelten. Laat afkoelen. Giet door een zeef in de sifon en breng één of twee gaspatronen aan (afhankelijk van de maat). Hou de bus ondersteboven en schud krachtig. Zet minstens drie uur in de koelkast. Schud krachtig voor gebruik.

Amandelkoekjes : meng de gemalen amandelen met de suiker en het stijf geklopte eiwit. Verdeel dit deeg in twee porties en rol uit tussen twee vellen huishoudfolie. Snij uit elke plak met een ring zes cirkels (ca. 7 cm doorsnede). Bak ze in het midden van de oven op 150°C gedurende 12 minuten. Laat afkoelen.

Afwerking : meng cognac en espresso. Besprenkel een amandelkoekje met de cognackoffie. Spuit er een laag speculaasroom op en dek af met een tweede koekje. Besprenkel opnieuw met cognackoffie, spuit room en dek af met een koekje. Eindig met een dun laagje speculaasroom, bestrooi met verkruimelde speculaasjes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content