Rain: een Belgisch merk dat sulfaten vervangt door saponinen (wasnoten) en milde reinigers. De formule bevat geen siliconen, parabenen of synthetische parfums. Daardoor voelt de shampoo aanvankelijk veel stugger aan dan een doorsneeproduct. Dat los je op door eerst de olie te gebruiken en af te sluiten met de conditio-ner. www.rainpharma.com

Schwarzkopf Essensity: de ‘groenere’ lijn van Schwarzkopf, dat siliconen, minerale oliën, parabenen, PEG-derivaten (polyethyleenglycol) en kunstmatige geur- en kleurstoffen weert, maar ook minder groene stoffen bevat zoals ammoniumdodecylsulfaat en cocamidopropylbetaine. Bij de kapper.

Kevyn Murphy: gebruikt plantaardige stoffen en mildere alternatieven voor standaardingrediënten zoals sulfaten en parabenen. Het bedrijf gaat prat op een milieuvriendelijk ingrediëntenbeleid en op verpakkingen die voor honderd procent recycleerbaar zijn.

Bij de kapper.

The Body Shop Rainforest Hair Care: The Body Shop heeft zelf het Eco conscious-label bedacht, dat geeft aan dat de formules biologisch afbreekbaar zijn en dat het (voor honderd procent afbreekbare) verpakkingsplastic tot het minimum is beperkt. De shampoos bevatten geen sulfaten, siliconen, parabenen of kleurstoffen, maar wel (fairtrade) aloë vera of honing.

www.thebodyshop.be

Aveda: Een ecologisch engagement ligt aan de basis van Aveda. Het gebruikt zo natuurlijk mogelijke ingrediënten, vaak van biologische kweek. Toch heeft Aveda geen ecolabel, omdat de eigen normen hoger liggen. Voor zeven producten (waaronder 3 shampoos) kreeg Aveda als eerste cosmeticamerk het strikte Cradle to cradle-label, dat ecologie (herkomst van materialen, ontwerp in functie van hergebruik, rationeel water- en energiegebruik en gebruik van hernieuwbare grondstoffen) koppelt aan sociale verantwoordelijkheid. De shampoos bevatten plantaardige tensiden en natuurlijke alternatieven voor de standaardingrediënten. www.aveda.com

Yves Rocher, plantaardige haarverzorging: siliconen- en parabeenvrije shampoos met plantenextracten die gemakkelijk biologisch afbreekbaar zijn, verpakt in flacons die voor 25 procent uit gerecycleerd plastic bestaan.

www.yves-rocher.be.

Pureology: pakt uit met sulfatenvrije en voor honderd procent vegan-ingrediënten en bevat vooral mildere derivaten van de standaardstoffen en wat plantaardige ingrediënten, zoals extracten van zonnebloempitten en eucalyptusbladeren. Een milde formule die geschikt is voor gekleurd haar, verpakt in een plastic fles die voor de helft uit gerecycleerd materiaal bestaat.

Bij de kapper.

L’Oréal Professionnel Série Nature is een haarverzorgingslijn zonder parabenen, siliconen, kunstmatige geur- en kleurstoffen. Twee van de zes shampoos zijn sulfaatvrij, vier dragen het Ecocert- en Cosmebiolabel, zoals de Pureté Naturelle shampoo, die voor 99 procent uit natuurlijke ingrediënten bestaat, waarvan tien procent biologisch. Verpakt in recycleerbare flacons, die soms van gerecycleerd plastic zijn gemaakt, en geproduceerd in een ecologische fabriek die de ambitie heeft om tegen 2015 CO2-neutraal te draaien. Bij de kapper.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content