Dagelijks creëren koks lekkere gerechten die passen bij een moderne manier van leven, bereidingen waarmee je vlot en prettig kan ontvangen, zonder een halve dag in de keuken te moeten staan. Deze actuele, grensoverschrijdende gerechten zijn gebouwd op invloeden van over heel de wereld, verbazen door hun smaak, presentatie en eenvoud van bereiding en stimuleren om de keuken in te trekken.
...

Dagelijks creëren koks lekkere gerechten die passen bij een moderne manier van leven, bereidingen waarmee je vlot en prettig kan ontvangen, zonder een halve dag in de keuken te moeten staan. Deze actuele, grensoverschrijdende gerechten zijn gebouwd op invloeden van over heel de wereld, verbazen door hun smaak, presentatie en eenvoud van bereiding en stimuleren om de keuken in te trekken. Waar begint het etentje van de immer vrolijke en onbezorgde kok mee ? Wat gedacht van ringen van inktvistentakels, snel door de maïzena gehaald en in de wok gebakken met grof zout, knoflook, een versneden pepertje en versnipperde sajlot : een kind kan hier de was doen. Gemengde salades zijn lekker, licht en gezond : je kan er alle kanten mee uit ! Voor beginners is er komkommersla, waarvoor men twee komkommers met een dunschiller of mes in dunne repen snijdt, bestrooit met blaadjes munt en koriander en besprenkelt met een dressing van olijfolie, sojasaus, wijnazijn, suiker, gember, geraspt citroengras, peper en zout. Extra lekker zijn lauw-warme salades : je kan bijvoorbeeld pancetta of spek bakken, wat pijnboompitten toevoegen, kruiden met zout en peper, mengen met raketsla, op smaak brengen met notenolie en aceto balsamico en versieren met plakken parmezaanse kaas. Voor een lauw-warme exotische salade kan je eendenborsten in plakjes snijden, waarna je het vlees bestrooit met vijfkruidenpoeder en kort roerbakt op hevig vuur. De gebakken reepjes vlees gaan in een kom met een mengeling van limoensap, vissaus, sojasaus, honing, in repen gesneden mango, een handjevol sojascheuten, enkele versneden bosuitjes, blaadjes munt en sesamzaad, waarna je alles mengt en op borden etaleert. Deze lekkere salade is klaar in zes minuten. Of wat gedacht van een pittige, Thais geïnspireerde salade, waarvoor je eerst een handje ongekookte rijst roerbakt. De gepofte korrels plet je vervolgens in een vijzel en meng je met limoensap, vissaus, suiker, chilipeper, versneden sjalot, knoflook en munt. Dan roerbak je reepjes runderhaas dertig seconden in olie op groot vuur, waarna de dressing, versneden ijsbergsla, sojascheuten en repen komkommer bij het vlees komen. Ook deze avontuurlijke salade is in enkele minuten klaar en smaakt heerlijk. Fris en licht is een carpaccio van witte vis, waarvoor je rauwe vis in dunne plakken snijdt. De carpaccio etaleer je op de borden om de vis vervolgens te besprenkelen met een dressing van fijngesneden citroengras, olijf-olie, limoensap, het sap van bloedsinaasappel, gember, peper en zout. Midden in het bord komt een boeket van in ringen gesneden bosui, dungesneden venkel, partjes sinaasappel en reepjes limoenschil, en vlak voor het opdienen bestrooi je de salade met geroosterd sesamzaad. Makkelijk te bereiden en snel klaar is een kip-kokossoep : laat hiervoor blokjes kip, shii-take, sojascheuten, versneden citroengras, citroenblad, sjalotten, knoflook, chilipeper en lente-uitjes, tijm en rozemarijn zweten in boter. Voeg een lepel pindakaas, 2,5 dl kokosmelk, 5 dl kippenbouillon, eventueel een scheutje witte wijn en wat room toe, verwarm en roer even en alles mag op tafel. De goedgemutste kok kiest als hoofdgerecht een bereiding met deegwaren, zoals spaghetti met stukjes gekookte zalm of tonijn met een saus van room, knoflook, tomatenpuree, versgemalen zwarte peper en grof zout en een versiering van platte peterselie. Vegetarisch, lekker en snel kan ook : bak wat knoflook in boter in de wok, voeg aceto balsamico, een scheutje water en versneden groene asperges toe en laat alles enkele minuten koken. Bak ondertussen stukken tofoe met tijm in een pan. Breng de asperges in hun jus op warme borden en schep de tofoe uit : klaar in vijf minuten ! Om stijlvol af te sluiten kan je kiezen voor vijgen overgoten met een siroop van opgewarmde port, suiker en vanille. De vruchten komen aan tafel met geklopte room of een bol ijs. Feestelijk en heerlijk ouderwets is een fruitsyllabub, waarvoor je suiker in citroensap, Cointreau en enkele druppels oranjebloesemwater oplost en mengt met geklopte room. Je lepelt de luchtige mousse in glazen en be-strooit ze met gehakte ongezouten pistaches of andere noten. Als voorbeeld van een snel en makkelijk menu geven wij vier uitgewerkte recepten en tonen we het eindresultaat : als voorgerecht is er een kruidige salade met geitenkaas en druiven, daarna volgt pasta met peper, krab en wodka, een vleesbereiding in de vorm van lenderibstuk op z'n oosters, en om af te sluiten is er turbo-tiramisu met witte chocolade. Pieter van Doveren / Foto's Tony Le Duc