:: Meer details over de wedstrijd en de Weekend Knack Kookclub vindt u op http://het.gastronomen.net
...

:: Meer details over de wedstrijd en de Weekend Knack Kookclub vindt u op http://het.gastronomen.net Zestien finalisten kwamen op 18 oktober jongstleden samen in de hotelschool Ter Duinen in Koksijde voor de finale van de vijfde uitgave van de wedstrijd Hobbykok van het Jaar. De finalisten kregen in de grote schoolkeuken ieder een volledig uitgeruste kooksectie ter beschikking. In de restaurantzaal wachtte de zevenkoppige jury, die bestond uit de winnaar van vorig jaar ( Philippe Mottrie), de directeur van Ter Duinen ( Raf Sonneville) en afgevaardigden van Food from Britain ( Nathalie Van Rijsel), van de Weekend Knack Kookclub ( Carine Vandeplas) en van de culinaire redactie van Weekend Knack ( Filip Verheyden en Pieter van Doveren). Supporters en familieleden moesten de keuken verlaten. De deelnemers kregen allemaal anderhalf uur om hun creatie in tweevoud te bereiden. Vanaf 11 uur werd er geconcentreerd gekokkereld. Om 12.30 uur was het zover en mocht kandidaat nummer één, André Goetelen, zijn gerecht, een prachtig ogende 'Strudel van lamsfilet met compote van schorseneren, omgeven door lamszwezerik en tong, afgewerkt met schilferijs van sherry en schuim van gerookte knoflook', presenteren. Deze bereiding toonde onmiddellijk het hoge niveau van de wedstrijd. De prestaties werden beoordeeld op : technische uitvoering, presentatie, smaak, originaliteit en thema. Engels lamsvlees stond dit jaar als thema centraal en de kandidaten werden verzocht om een origineel gerecht te maken met lamsvlees in de hoofdrol. Tijdens de eerste selectie van de opgestuurde gerechten constateerde de jury dat heel wat inzendingen waren geïnspireerd op de Marokkaanse keuken. Ook waren er opvallend veel creaties bij met brickdeeg, geitenkaas en pancetta, drie ingrediënten die duidelijk in de mode zijn. Heel wat amateurkoks zochten het te ver en presenteerden overladen gerechten. Te veel garnituur doet het hoofdproduct geen eer aan. Tijdens de wedstrijd kreeg iedere finalist de mogelijkheid om zijn creatie zelf aan de jury voor te stellen. Na de beoordeling van het laatste gerecht werden de waarderingscijfers samengebracht en kon het beraadslagen beginnen. Na veel heen en weer gepraat werd uiteindelijk de voorkeur gegeven aan een relatief eenvoudige en daardoor bijzonder zuivere en bovendien harmonieuze bereiding, waarin Engels lamsvlees in al zijn glorie naar voren kwam. Tessa Vermeiren, directeur van Weekend K nack, reikte de eerste prijs uit aan nummer zeven, Matthieu Beudaert. De winnaar figureerde eerder als gastkok in onze rubriek Hoe Maakt U Het (11 juni 2003). Matthieu Beudaert is 26 jaar oud, studeerde af als kunsthistoricus en vond een job in de boekenwinkel van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Brussel. Reeds vier jaar is hij gepassioneerd door de kookkunst. De vonk sloeg over toen hij als jobstudent in de horeca belandde. Hij behaalde de eerste plaats met een 'Lamscarré uit de oven met ravioli van geitenkaas en zoete pepers met Provençaalse groenten'. De prijs bestond uit een minitrip voor twee naar Engeland, in de regio Kent ( the garden of England), met gastronomisch verblijf voor twee nachten in het prachtige hotel Eastwell Manor in Ashford. De tweede prijs, een Engels lam van zestien kilo, tweemaal zes flessen Californische wijn van Ernest & Julio Gallo Turning Leaf (Chardonnay en Zinfandel) en zes Riedel-glazen, ging naar nummer acht, Xavier Mahieu. Zijn bereiding van koud-warme plakjes 'Lamsschenkel op een bedje van linzen en een aardappelkoekje met tuinbonen en een sabayon van mosterd' was op sterrenniveau. De creatie viel op door de mooie presentatie, de originele benadering en de verwerking van een goedkoop stuk lamsvlees tot een hoogstaande gastronomische lekkernij. De derde prijs ging naar Eddy De Maesschalck, voor zijn 'Lamsfilet à la ficelle met een krokantje van pancetta en zongedroogde tomaten'. Hij kreeg een half Engels lam en tweemaal drie flessen Ernest & Julio Gallo Turning Leaf, en zes Riedel-glazen. Alle finalisten gingen naar huis met een conische sudderpot met pyrex deksel van Demeyere (ideaal voor suddergerechten), een stuk lamsvlees van zo'n drie kilo en een fles wijn Ernest & Julio Gallo Turning Leaf. Na de uitreiking was er bij een glaasje gelegenheid om elkaar beter te leren kennen, om de gerechten te vergelijken en om vragen te stellen over de beoordelingen. Foto's Lies Willaert