Foodie Jan Demonie bereidde een uitzonderlijk gerecht met langoustines en haalde daarmee de titel binnen van ‘Hobbykok van het jaar 2002’.

Op zaterdag 13 oktober kwamen zestien finalisten samen om te dingen naar de titel Hobbykok van het jaar 2002. Het gebeuren vond plaats in een van de keukens en het restaurant van de hotelschool Ter Duinen in Koksijde, de beroepsschool die heel wat van onze topkoks vormde. De zestien hobbykoks kwamen uit alle hoeken van Vlaanderen en brachten zelf hun eigen klein keukenmateriaal en de ingrediënten mee. Iedere kandidaat maakte gebruik van een eigen, volledig uitgerust kookblok en kreeg anderhalf uur de tijd om het weerhouden gerecht in tweevoud te realiseren: een keer voor de presentatie en de fotograaf, en een tweede keer om te worden geproefd door de jury. Coördinator Walter Bouters deelde de volgnummers uit en vanaf dat moment werd er in alle stilte gehakt, gesneden en geroerd. De jury kwam precies om 12.30 uur bijeen aan de proeftafel en bestond uit: Carine Vandeplas, coördinatrice en begeleidster van de spijs&drank/Weekend Knack Kookclub, Raf Sonneville, directeur van Ter Duinen, Luc Van de Borre, onder meer verantwoordelijk voor de website het.gastronomen.net, Filip Verheyden en Pieter van Doveren, beide journalist, en Ann Standaert, winnaar titel Hobbykok 2001.

De kandidaten kwamen zelf hun creatie aan de proeftafel voorstellen en gaven een woordje uitleg over hoe het gerecht tot stand kwam. De beoordeling berustte op verschillende criteria: uitzicht, smaak, originaliteit en thema. Dit jaar bestond de opdracht uit het creëren van een origineel gerecht met vis.

Heel wat van de kandidaten hadden hun bereiding zo ingewikkeld gemaakt, dat de kwaliteit van het hoofdproduct, de vis, door een veelvoud van garnituur op de achtergrond geraakte. Dat verwonderde, want in de restaurantwereld is er juist een beweging die streeft naar algemene vereenvoudiging en respect voor de hoofdingrediënten!

Nadat alle aanwezige hobbykoks hun schepping naar voren hadden gebracht, werden de puntjes geteld en kon de deliberatie beginnen. Mario De Bruyne eindigde op nummer drie met een smakelijke bereiding van ‘Krokant gebakken griet met gesmolten paksoi en venkel in oestervocht’. De jonge Annick De Prins verbaasde de voltallige jury met haar creatie van ‘Roulade van gebakken zeewolf met spinazie en gekonfijte tomaten, mousseline van bloemkool en bintje met grijze garnalen en krokante salade met schorseneren, rode biet, witte kool en waterkers’. De eerste prijs ging naar de geroutineerde hobbykok Jan Demonie. Hij presenteerde een lang doorsmakende bereiding van langoustines op een taartje van selder en appels. Jan Demonie kreeg een trofee, mag een jaar lang de titel Hobbykok van het Jaar dragen en won een multifunctionele inbouwoven en een inductiekookplaat, beide van het merk AEG. Nummer twee en drie wonnen een gloednieuwe inbouw-espressomachine van Zanussi en een collectie door Jeff Koons gedecoreerde Illy-koffiekopjes. Alle finalisten gingen naar huis met een zeer grote antikleefpan van Demeyere en een waardebon voor een gastronomisch dineetje in Hotelschool Ter Duinen.

Na de uitreiking was er tijdens de receptie de mogelijkheid om de beoordeling van de gerechten met de jury te bespreken, de winnaars te feliciteren en elkaar beter te leren kennen.

DE WINNAAR

Jan Demonie uit Brugge is een veelzijdig gastronoom en fervent foodie. Hij geraakte in de ban van de fijne keuken door de manier waarop de de Nederlandse culinaire auteur Wina Born tijdens een uitstap in Brugge over eten sprak. Toen Jan Demonie vader werd, was er minder tijd om op restaurant te gaan en is hij zelf gaan koken. Inspiratie deed de hobbykok op tijdens vakanties in Frankrijk, waarbij de beste restaurants werden bezocht. Zijn keuken evolueerde naar de nouvelle cuisine en zijn grote leermeester was wijlen Willy Slawinski uit Gent, voor wie hij een fanatieke adoratie had. Ook voor de kookkunst van the Boxy Brothers uit Kortrijk heeft Demonie altijd veel bewondering gekoesterd evenals voor de keuken van de Franse Michel Bras.

Van de nouvelle cuisine evolueerde Jan Demonie naar de uitheemse keuken: eerst Italiaans en vervolgens Aziatisch en dan is de stap naar de fusion kitchen een bijna logisch gevolg. Restaurant I-Thai in Londen is voor Jan een must en ook de kosmopolitische gezelligheid van Amsterdam ligt hem nauw aan het hart. Jan kent daar iedereen, tot Joop Braakhekke toe. Hij gaat altijd terug naar het Amsterdamse restaurant Balthazar’s. Zijn ervaringen noteert hij in zijn prachtige plakboeken, die hij illusteert met spijskaarten, liefst met een geschreven woordje van de chef-kok, wijnetiketten, adreskaartjes, tickets van musea, vliegtuigbiljetten en artikels uit tijdschriften. Als dat geen waardige Hobbykok van het jaar is!

Pieter van Doveren / Foto’s Lies Willaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content