Luc Vroonen toonde zich meester in fusion-cooking: hij won de titel van Hobbykok-van-het-jaar.

Op 18 september kwamen 16 finalisten bijeen in de ruime keukens van de hotelschool Ter Duinen in Koksijde. De kandidaten kwamen met ingrediënten en eigen messen uit alle hoeken van Vlaanderen. Ieder kreeg een volledig uitgeruste kookblok toegewezen, waarna er anderhalf uur de tijd was om het gerecht voor twee personen klaar te maken. Het thema van deze eerste wedstrijd voor de titel van Hobbykok-van-het-jaar was de fusion-kitchen, een uit Amerika overgewaaide kooktrend, waarbij men tradities en ingrediënten uit alle hoeken van de wereld in één bereiding laat versmelten (zie ook reportage in Weekend Knack van 6 oktober j.l.).

Om halfeen zaten de juryleden klaar rond de proeftafel, die was opgesteld in een goed verlucht lokaal. Op tafel stond water als mondverfrisser en er mocht natuurlijk niet worden gerookt. De leden van het proefpanel waren: Raf Sonneville (directeur hotelschool Ter Duinen), Willem Asaert (directeur van drie Alfa-hotels en het restaurant Carrousel, én deskundige op het gebied van fusion-kitchen), Pol Moyaert en Pieter van Doveren (afgevaardigden van Weekend Knack).

De gerechten kregen een beoordeling van 1 tot 10 punten op uitzicht, smaak, originaliteit en fusion. De som van de verschillende beoordelingen vormde het eindresultaat. Fusionspecialist Willem Asaert definieerde nogmaals de principes van fusion-cooking en legde de nadruk op de smaakversmelting die voor een meerwaarde moet zorgen. Om de vijf minuten verscheen een finalist aan de proeftafel. Hij of zij kreeg een minuut de tijd om de creatie voor te stellen en eventueel van commentaar te voorzien. Hoewel het algemeen niveau opvallend hoog was en heel wat van de gepresenteerde bereidingen niet zouden misstaan hebben in een fijnkostrestaurant, schoten meerdere bereidingen qua fusion te kort. Het samenbrengen van ingrediënten, tradities en kookmethodes uit verschillende werelddelen zorgde niet overal voor de gewenste meerwaarde. Ook waren er heel wat hobbykoks te voorzichtig met de dosering van de kruiden: wanneer men kiest voor een bepaalde specerij of kruid dan mag die doorsmaken. Veel kandidaten kozen voor mediterrane invloeden en het gebruik van couscous. Enkele amateurkoks etaleerden ingrediënten, zoals kruiden, op de rand van het bord, iets waar fusion-goeroe Willem Asaert tegen was: in fusion-bereidingen moeten de ingrediënten met elkaar verweven zijn.

Na het beoordelen werden de puntjes geteld en werd er beraadslaagd. Uiteindelijk werd Luc Vroonen nummer 1 met de bereiding ‘Spiesjes van Zeevruchten met Gesmolten Ganzenlever en Chinese Groenten’. Bij de beoordeling heeft het gebruik van kostbare ingrediënten als ganzenlever en kreeft zeker niet de doorslag gegeven. Deze verzekeringsmakelaar en enthousiast hobbykok uit Heers krijgt de begeerde trofee en heeft het recht om een jaar lang de titel Hobbykok-van-het-Jaar te dragen. Hij ontvangt een exclusief weekendverblijf voor twee personen in Château d’Hassonville (Marche-en-Famenne) en ontvangt ook nog eens zijn lichaamsgewicht in gastronomische producten. Jan Moens eindigde als nummer 2 met een professioneel gepresenteerde bereiding van een lauw timbaaltje van tijgergarnalen met gedroogde tomaten en oosterse kruiden. Nummer 3 werd Angele Brancheva-Deroose. Zij wist de voltallige jury te charmeren met een feestelijk gepresenteerd varkenshaasje met mango, paksoi, couscous-blinis en rode-wijnsaus. Na de uitslag vonden hobbykoks elkaar bij een glaasje champagne en gaf Willem Asaert gefundeerde commentaar bij de beoordeling van de jury. Hij vertelde wat er ontbrak of wat er te veel was, en zo gingen zelfs de verliezers enthousiast naar huis: 16 hobbykoks hadden die dag kennis en nieuwe vrienden opgedaan.

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content