Hasselt, dat zich in 2004 een jaar lang ‘de Gezelligste Stad’ mag noemen, gaat nu ook zijn derde jaar in als ‘Hoofdstad van de Smaak’. Wij lieten ons meedrijven door het ‘nieuwe Hasselt’ op zoek naar de markantste eetgelegenheden en lekkerste eetwinkels.

Hasselt is de meest trendy provinciestad van ons land. In geen andere kleine stad zijn de jongste jaren zo veel nieuwe en hippe restaurants geopend. En het zijn niet alleen de restaurants die vernieuwen. Ook op het gebied van design en mode is de Limburgse hoofdstad meer dan bij. Wie de moeite neemt om verder te kijken dan de Zara en H&M weet dat Hasselt een van de fijnste kleine steden van ons land is. Het ‘nieuwe Hasselt’ profileert zich als een kwaliteitsvol stadsproduct. Hasselt is mondig genoeg om het eigen imago te verdedigen en roept zichzelf drie jaar achtereen uit tot Hoofdstad van de Smaak. Daar komt nog bij dat Hasselt in 2004 ook een jaar lang De Gezelligste Stad is. De smaaksegmenten die het stadsbestuur naar buiten brengen, zijn : het ‘zoete Hasselt’ (de leefbare en gezellige stad met zijn historische roots, winkels, terrasjes, lekker tafelen), het ‘zoute Hasselt’ (de bruisende en actieve stad met stoeten, feesten en straatanimatie), ‘Hasselt bitter-sterk’ (de slimme en trendbewuste stad, met kunst en cultuur, congressen en studenten) en ‘pikant Hasselt’ (de stad van Hendrik Van Veldeke, Don Christophe, maar ook underground, nachtleven, urban legends).

Heeft een buitenstaander het over Hasselt, dan doelt hij meestal op het stadscentrum binnen de groene ring. Die kern is maar klein (nergens ben je verder dan 400 meter van de 2,5 kilometer lange stadsring verwijderd) en er wonen slechts enkele duizenden van de 68.000 inwoners die de stad rijk is. Dit duidelijk omlijnde centrum is de laatste jaren zo goed als verkeersvrij gemaakt en is sindsdien het domein van gratis stadsbussen en voetgangers, waarbij modebewuste wandelaars uit de wijde omgeving in de meerderheid zijn. Het belangrijkste aantrekkingspunt vormen de flaneerstraten en pleintjes, de galerijen en de doorsteekjes met de ontelbare luxewinkels en de overdag druk bezochte horecagelegenheden. Na sluitingstijd van de winkels loopt de stad echter leeg. De kerkdeuren blijven open maar slechts in de uitgaansbuurten, zoals aan de Zuivelmarkt, is er beweging. De restaurants zitten echter wel gezellig vol.

Voor onze culinaire stadswandeling maken wij gebruik van Park & Ride, waarbij je de auto achterlaat aan een van de twee gratis parkings aan Alverberg of Grenslandhallen, om vervolgens met de gratis bus H8 of H3 de stad te bestormen.

Trendy eethuizen

Onze escapade begint bij De Wijnboetiek, waar maître sommelier Jo Vandebrouck aan de proeftafel staat. Hij respecteert ieders persoonlijke visie op wijn en stelt de bezoekers in de gelegenheid om zoveel mogelijk te proeven. Voor één euro kan je deelnemen aan de maandelijks georganiseerde themaproeverij. Heel wat van de Franse en Italiaanse flessen uit deze vinotheek zijn door Jo Vandebrouck zelf ingevoerd. Naast wijn verkoopt hij ook wijnattributen, zoals kurkentrekkers en Oops, een spuitbusje waarmee je rodewijnvlekken te lijf gaat.

1220 is een van de nieuwe eethuizen met opvallend de-signinterieur. Het is te vinden aan wat Hasselaren het Groenplein noemen. Vanuit de eetzaal zie je het stadhuis. 1220 is een project van Peter Collura, een Limburger met Italiaanse vader en Limburgse moeder. In zijn vorige eethuis Artichok bouwde de kok een trouwe schare fans op. Hij vroeg architect Bart America om het nieuwe interieur te ontwerpen. 1220 bestaat uit een langwerpige ruimte met achterin, tegen een muur van glasmozaïek, een keuken met centraal kookeiland van roestvrij staal. De realisatie is zuiver en rustgevend. De spijskaart is opgebouwd uit Ita-liaanse bereidingen, waarbij een keuze aan eenvoudige pastagerechten en salades. De dagsuggesties staan vermeld op een leien bord.

Blue Olive is een ruime, trendy brasserie met achterin een restaurant en op de eerste verdieping een sigarenbar. Blue Olive ligt aan de Zuivelmarkt, die door de concentratie van horecabedrijven veel volk trekt. Vroeger was op deze plaats Brasserie Lucien ; stille getuige van de vroegere ambiance is de oude apothekerskast, achterin het restaurant. Het nieuwe decor doet denken aan trendy spots in Barcelona en in Sydney. Midden in de voorste zaal staan drie olijfbomen. Boven de bar hangen reusachtige halve bollen als luchters. Het sfeerlicht is computergestuurd en wordt naar wens geregeld. Breakfast, lunch, dinner : alles is mogelijk in deze moderne megabrasserie, die alle dagen van de week open is van 10 tot 02 uur en in het weekend nog later. Donderdag, vrijdag en zaterdag is er vanaf 23 uur een dj. De spijskaart van de brasserie vermeldt ontbijtgerechten, salades, pastabereidingen, aangevuld met wereldse bereidingen. In het restaurantgedeelte komen meer traditionele gerechten aan bod. Baas is Dirk Vanherle, ook bekend van het exotisch restaurant Jambalaya in Diepenbeek.

Schuin tegenover Blue Olive bevindt zich Brepoels. De keurslager is een van de adressen waar je Hasseltse pastei kan kopen. De paté is bereid van varkensvlees en -lever, verbeterd met hazelnoten en… Hasseltse speculaas. De Hasseltse pastei serveert men naar gewoonte met rozijnenbrood en een glaasje Hasseltse jenever. Ook de Hasseltse rolletjes van kalfs- en varkensgehakt met ui zijn een lokale spe-cialiteit en dienen als broodbeleg.

Haute cuisine

Hasselt-stad heeft drie fijnkostrestaurants : ’t Claeverblat, Eetboetiek Jürgen en JER. ’t Claeverblat is het oudste gastronomische eethuis en achter gesloten deur wordt op niveau klassiek getafeld. JER en Eetboetiek Jürgen dateren van enkele jaren terug en staan bekend om hun actuele kookkunst. JER vult een gat in de markt. De formule is gebaseerd op verzorgd, stijlvol en ontspannen tafelen in een aangename omgeving en dit alles voor een redelijke prijs. JER is ondergebracht in een oude notariswoning en beschaafde mensen vinden bij JER wat ze al lang zochten. De naam komt van John Eddy Restaurant. John is John Weijntjes, de hoffelijke en efficiënte zaaldirecteur die vijf jaar lang in het Scholteshof sommelier was. Eddy Geraerts, de vennoot, die ook bedient en heeft meegewerkt in het Scholteshof, is eigenlijk boekhouder van opleiding. Chef-kok is Frank Treunen. Hij werd gevormd in vermaarde eethuizen, zoals Clos St. Denis in Kortessem.

De contactschuwe en individualistisch ingestelde Jürgen Gaens heeft ervoor gekozen om in zijn Eetboetiek zoveel mogelijk alles alleen te doen. Slechts zijn moeder helpt bij de bediening. De gedreven jongeman kookt geconcentreerd in zijn open keuken en stelt tussendoor aan tafel zijn menu van de dag voor. Het dagmenu kan in drie, vier of vijf gangen worden geserveerd. Met dit menu moet men het doen, want de Eetboetiek heeft geen spijskaart. Wel is het mogelijk om de bereidingen te laten aanpassen aan eenieders smaak. Jürgen kokkerelt met eersteklas producten, zijn bereidingen zijn delicaat en de prijs is bijzonder redelijk (32 euro voor een driegangenmenu). De flessen van de wijnkaart zijn met zorg geselecteerd en ook hier zijn de prijzen licht verteerbaar. Heel wat wijnen zijn ook per glas beschikbaar.

Italiaans en ander lekkers

Dirk Hendrickx, de man die de druk bezochte brasserie Groene Hendrickx en café De Kroon uit de grond stampte, had genoeg van het nachtleven en liet een pand uit 1750 verbouwen tot restaurant en rotisserie. In Goei Goesting valt het licht gul naar binnen door de grote ramen aan de straatkant en via het glazen dak van de uitbouw aan de achterkant. De ruimtes zijn smaakvol heringericht met gebruik van hout in natuurtinten en steen. Om de zon permanent in huis te hebben, werden de muren in oker gekwast. In het midden van de rustgevende ruimte kwam een open keuken, een bedrijvig epicentrum uitgerust met een monumentale rotissoir van het merk Molteni. Het kokkerellen gebeurt in het zicht en dat schept vertrouwen. Goei Goesting valt in de smaak bij winkelende dames, bediendes van de omliggende banken, bezoekers van de nabijgelegen hotels en groepjes vrienden die komen voor de elegante omgeving en om te genieten van de verzorgde bereidingen.

Ben je op zoek naar Italiaanse delicatessen, zoals prachtige oliën, exclusieve wijnen en zeldzame flesjes oude aceto balsamico of Italiaanse meeneemgerechten, zoals pizza’s, dagverse pasta’s en Italiaanse specialiteiten, dan ben je bij Toni op het goede adres. Jeanine Evens leidt de winkel en zij is trots op haar nieuwe collectie Ceramica De Simone, met handgeschilderd kleurrijk aardewerk.

Midden in de drukke winkelwandelstraat Demer is brood- en banketbakkerij Depaifve, oud huis Grauls (sinds 1913). De winkel is vooral bekend om de lekkere Hasseltse speculaas en Luikse rijsttaart. Achter het raam lonken bakblikken vol boter- en roomboterspeculoos.

Wat verderop, in de Minderbroederstraat, bevindt zich, tussen een brasserie en een boekenwinkel, een doorgang. Vandaaruit vertrekt een betonnen trap. Boven, op de eerste verdieping, onttrokken aan het oog van voorbijgangers, bevindt zich pizzeria, ristoranteArlecchino. Dit Italiaanse eethuis geniet al heel wat jaren een rotsvaste reputatie. Bazen zijn de broers Mario en Felice Ottati. De broers studeerden criminologie, geneeskunde en fotografie en kunnen dus over zeer uiteenlopende onderwerpen meepraten. Er is een gevarieerde spijskaart met Italiaanse bereidingen voor de grote en kleine honger. De sfeer is los en het eten is smakelijk.

Modieus & klassiek

Christoph Smets staat aan de basis van nieuw, trendy Hasselt. Enkele jaren terug verraste hij met het modieuze eethuisje Taratata, gelegen in een winkelstraat. De façade is van glas en vanaf de straat zie je, tussen de tafeltjes door, een langwerpige nis, waarin vlammen dansen. De harmonieuze inrichting is van Bart America en Jo Broecks, die over kleine details nadachten en heel wat zelf ontwierpen. ’s Avonds wordt er in Taratata sfeervol getafeld bij kaarslicht. De spijskaart verzamelt persoonlijke bereidingen met Aziatische invloeden. De avontuurlijke gerechten zijn uitbundig gepresenteerd.

’t Kleine Genoegen bestaat al veel jaartjes en groeide uit tot een vaste waarde voor mensen die houden van smakelijk en knus tafelen. Het eethuis is ondergebracht in het beschermde huis De Brabantse Huik. De naam staat voor de kap van de nonnetjes, die op deze plaats in de zeventiende eeuw een vrouwenziekenhuis openhielden. Eigenaar en chef-kok Johan Koeken frist klassieke en regionale Belgische en Franse gerechten op en drukt er een eigen internationale stempel op. Regelmatig organiseert hij thema-avonden per land.

Christoph Smets, de dynamische chef-kok van Taratata, opende afgelopen zomer een tweede eethuis, T Restaurant, gelegen op een speerpunt in het uitgaanskwartier, daar waar voorheen visrestaurant Visionair was ondergebracht. Opnieuw zorgde Bart America voor de rechtlijnige, minimalistische inrichting. Zijn zuiver, Armani-achtig ontwerp is gebaseerd op de jaren dertig. Opvallend zijn : de zwarte gevel en in gebroken wit geschilderde binnenmuren, die smaakvol worden gecombineerd met zwartgebeitst parket, zwart marmer op vloeren en muren en een zwart plafond. Er is een eetbar en op de eerste verdieping staan enkele vriendentafels aan een open keuken. De spijskaart is beknopt en toch gevarieerd. De bereidingen zijn werelds en er gaat, zoals in Taratata, veel aandacht naar de presentatie.

Bekend van Expeditie Robinson

Bouchon is een nieuwe food and wine-bar. Gelijkvloers is alles zwart en in de open keuken zie je Giovanni, de kok die nationale bekendheid verwierf via de tv-reeks ExpeditieRobinson. Boven is de eetzaal in gebroken wit gedecoreerd. De keuken is doorlopend geopend van 12 tot 22.30 uur. Voor de lunch is er een beperkte kaart, ’s avonds eet je uitgebreider. De zakenlunch kost 19,50 euro en ’s avonds is er een menuformule voor 32 euro, waarbij je zelf het voor-, hoofd- en nagerecht kiest. De bereidingen gaan van traditioneel tot avontuurlijk. De wijnkaart is een slordig samenraapsel van brochures en papieren, maar de keuze aan wereldwijnen is uitgebreid.

De laatste telg in de familie ‘designrestaurants’ is Comerç 34, een sober en trendy ingericht, koel belicht eethuis aan de kathedraal. De rechtlijnige eenvoud van een façade van glas, kale muren en strakke meubels in donkergebeitst hout worden onderbroken door de rode accenten, die worden gelegd door drie kuipstoelen in rood plexiglas en een achterwand in rode mozaïektegels. Baas en chef-kok is Kris Reekmans, afkomstig van restaurant Theater op de Grote Markt in Sint-Truiden. Op zijn spijskaart zijn eenvoudige pastagerechten troef, zoals penne met witloof en tagliatelle met zeevruchten. Voor culinaire globetrotters zijn er gerechten uit de wereldkeuken, zoals kabeljauw met tempura van boontjes op een puree van waterkers. Comerç 34 wordt bezocht door een gevarieerd publiek en dat is verwonderlijk voor een eethuis met zo’n trendy look.

Voor een simpel doch smaakvol pastagerecht voor een vriendenprijs en voor Italiaanse meeneemgerechten is er Il Pasticcio. Deze Italiaanse traiteur is te bereiken via de Maasstrichterstraat of via de schilderachtige binnensteegjes en de beeldentuin, die zich in het verlengde van de aanpalende galerie ontvouwen. Achter de toog staat Saverio Fantastico. Bij liefhebbers van de onvervalste Italiaanse keuken klinkt zijn naam als muziek in de oren : hij was een van de twee vennoten van het indertijd zo vermaarde Antwerpse eethuis La Terrazza. Saverio kijkt melancholisch en lijkt op de acteur Al Pacino. Hij besloot in 1998 van Antwerpen naar Hasselt te verhuizen. Een beetje spijt heeft hij daar wel van, want in Hasselt is men conservatiever en gewend aan een Belgische versie van de Ita-liaanse keuken met room en boter. Il Pasticcio heeft enkele tafels aan de straatkant, in het midden is de traiteurafdeling en achteraan is de open keuken. Specialiteiten zijn : parmigiana van aubergine, groentelasagne of lasagne met verse zalm.

Voor snoepers

Om uit te rusten of te genieten van een verzorgd ontbijt, een eenvoudige lunch naar eigen keuze of een afternoon tea of koffie met een chocolaatje van Marcolini is er het intieme, comfortabele en hedendaags-knusse lunch- en loungehuisje Maison Blanche. Er klinkt de hele dag klassieke muziek, behalve tussen 12 en 14 uur, wanneer er wordt overgeschakeld op lounge music en de verlichting switcht naar een blauwe ambiance. De elegante Katleen Byners ontvangt van 9 tot 18 uur. Zij laat u kiezen uit tien soorten thee of koffie. Het lunchmenu telt drie gangen en komt op 17 euro. Met de formule lunch-op-maat kan je de ingrediënten, de bereidingswijzen, de begeleidende saus en het garnituur zelf uitkiezen. Iedere laatste avond van de maand organiseert Katleen een andere thema-avond.

Snoepers kunnen terecht bij Temmerman, de zoetste winkel van Hasselt. De schappen zijn gevuld met nostalgisch suikergoed zoals cuberdons of neusjes, oude, in de bloem gerolde Wippers met boter- of rumsmaak en sneeuwballen met vanillecrème. De bekende confiserie, met moederhuis in Gent, verkoopt ook opgelegde vruchten, Hasseltse speculaas en Hasseltse jenever.

The Century is waarschijnlijk het bekendste en drukste restaurant, hotel en grand-café van Hasselt. Deze sympathieke eetfabriek staat bekend om zijn gedegen kwaliteit en de royale porties, opgediend in kingsize borden en schalen. Voor de deur zijn terrassen, waar er in de zomer artiesten optreden. Boven, op de eerste verdieping, wacht een modern ingericht Grand Café. De keuken is hier non-stop geopend van 10 tot 23 uur. De spijskaart vermeldt een keuze aan snacks, dagschotels, toasts, koude schotels, salades en traditionele vlees- en visgerechten. In het restaurantgedeelte komen klassiekers uit de Belgisch-Franse keuken aan bod. Het hotel heeft twaalf kamers en vier appartementen. Er zijn vergaderzalen en er is een terras dat men kan afhuren om privé te barbecuen.

Wil je koffie met gebak, dan is Cools een vertrouwd adres. De patisserie, chocolaterie en confiserie bestaat in 2006 anderhalve eeuw en werd vier jaar terug overgenomen door Frederick Robben en Stijn Vanrutten. Zij hebben het repertoire uitgebreid. Cools is bekend om de ruime keuze aan gebak (in het weekend tot 65 verschillende taartjes), waaronder sabayonsoes, soleilgebak en chocoladesabayon. Ook de egeltjes van zanddeeg met mokkacrème en biscuit en de Hasseltse speculaas zijn populair.

:: Info : Toerisme Hasselt, Lombaardstraat 3 (naast Stadhuis), 3500 Hasselt. 011 23 95 44. toerisme@hasselt.be

Adressen hip Hasselt :

1 ’t Claeverblat : Lombaardstraat 34, 011 22 24 04. Donderdag en zaterdagmiddag gesloten.

2 JER : Persoonstraat 16, 011 26 26 47. Dinsdag en zaterdagmiddag gesloten.

3 ’t Kleine Genoegen : Raamstraat 3, 011 22 57 03.

4 Arlecchino : Minderbroedersstraat 9, 011 22 76 16. Dinsdag, woensdag en zaterdagmiddag gesloten

5 De Goei Goesting : Dr. Willemsstraat 26, 011 32 52 82. Woensdagmiddag gesloten. www.degoeigoesting.be

6 Eetboetiek Jürgen : Diesterstraat 18, 011 21 03 70. Woensdag en zaterdagmiddag gesloten.

7 Taratata : Minderbroedersstraat 5, 011 23 47 67. Zondag en maandagmiddag gesloten. www.taratata.be

8 T Restaurant : Botermarkt 25, 011 21 30 15. Zondag en maandag gesloten. www.trestaurant.be

9 1220 restaurant: Lombaardstraat 12, 011 28 13 15. www.1220.be. Zondag gesloten.

10 Bouchon, food & wine bar: Fruitmarkt 24, 011 23 45 74. Zondagmiddag en dinsdag gesloten.

11 Comerç 34 : Fruitmarkt 34, 011 22 81 33. Zondagmiddag en woensdag gesloten.

12 Blue Olive : Zuivelmarkt 22, 011 72 7 270. www.blueolive.be

13 Slagerij Brepoels : Zuivelmarkt 15, 011 22 10 47.

14 Maison Blanche lunch & lounge: Maastrichterstraat 82, 011 37 70 61. www.maisonblanche.be

15 Cools: banketbakker en chocoladebewerker : Kapelstraat 27, 011 22 39 31. Maandag gesloten

16 Toni, Italiaanse traiteur : Minderbroedersstraat 27, 011 24 22 80. Zondag gesloten.

17 De Wijnboetiek : Zuivelmarkt 36, 011 23 54 44. Zon- en maandag gesloten.

18 Il Pasticcio, Italiaanse traiteur met eetgelegenheid : Maastrichterstraat 72, 011 26 19 39. Zondag gesloten.

19 Confiserie Temmerman : Galerie Albert, 011 23 59 04.

20 The Century, hotel, grand-café, restaurant : Leopoldplein 1, 011 22 47 99. www.century.be

21 Banketbakkerij Depaifve: Demerstraat 57, 011 22 39 82

Tekst Pieter van Doveren / Foto’s Michel Vaerewijck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content