HET ZIT WEL SNOR

Stéphane Arriubergé en Massimiliano Iorio, de oprichters en creatieve geesten van interieurbedrijf Moustache, waren al lang op zoek naar een flat in Parijs. Uiteindelijk vonden ze wat ze zochten : een plek met bijna onbegrensde mogelijkheden, maar er moesten wel eerst enkele 'probleempjes' worden opgelost. Het pand omvatte bijvoorbeeld ook een Turks bad en een vervallen garage, en er was geen tuin, terwijl ze daar alle twee erg naar verlangden. Stéphane : "Toen we dit zagen, waren we verkocht. De ruimte baadde gewoon in natuurlijk daglicht. We beseften meteen dat het de perfecte basis was voor het realiseren van onze droom : grote open kamers met vloeiende overgangen." Het gebouw dateert u...

Stéphane Arriubergé en Massimiliano Iorio, de oprichters en creatieve geesten van interieurbedrijf Moustache, waren al lang op zoek naar een flat in Parijs. Uiteindelijk vonden ze wat ze zochten : een plek met bijna onbegrensde mogelijkheden, maar er moesten wel eerst enkele 'probleempjes' worden opgelost. Het pand omvatte bijvoorbeeld ook een Turks bad en een vervallen garage, en er was geen tuin, terwijl ze daar alle twee erg naar verlangden. Stéphane : "Toen we dit zagen, waren we verkocht. De ruimte baadde gewoon in natuurlijk daglicht. We beseften meteen dat het de perfecte basis was voor het realiseren van onze droom : grote open kamers met vloeiende overgangen." Het gebouw dateert uit de twintigste eeuw en is gelegen in de Goncourtwijk, die de afgelopen tien jaar erg veranderd is en een sterke invloed ondergaat van aangrenzende creatieve bohemienwijken, zoals Canal Saint-Martin en Belleville. Iets verder in de straat begint de Chinese wijk van Parijs, en in de directe omgeving tref je ook de ateliers aan van ontwerpers zoals de Bouroullecs, Inga Sempé, Ionna Vautrin en Matali Crasset. Het appartement bevindt zich op de begane grond aan het einde van een typisch Parijse binnenplaats. Wat ooit een sombere, koude betonnen vloer was, met erboven een glazen dak, werd omgetoverd tot een weelderige, groene binnenplaats van veertig vierkante meter waar Stéphane en Massimiliano elke zomerdag van genieten. Voor het interieur hadden de twee heel wat ideeën, maar ze wilden vooral de ruimte niet kapot maken door te veel muren of extra wanden. Daarom kreeg Matali Crasset, die de leiding had over de verbouwing, de duidelijke opdracht oplossingen te bedenken waarbij de nadruk lag op natuurlijk licht, en op meubelen die pasten in de bestaande structuur. Maar het belangrijkst van al was dat er creatief werd omgesprongen met de zes meter hoge plafonds. Het resultaat is een grote, organische, hutachtige houten structuur in het hart van het appartement. Daarin zitten op de verdieping het kantoor en de slaapkamer, en de badkamer op de begane grond. Het verbindt ook de verschillende zones van de woning. Voor een extra dramatisch effect zorgt het werk Clouds van Ronan & Erwan Bouroullec, waardoor het geheel veel warmer en kleuriger wordt, en er een link wordt gelegd naar de andere delen van het huis. Kleuren en kleurencombinaties zijn voor dit designersduo van essentieel belang. "Net zoals in onze creaties voor Moustache hebben we ze ook in onze woning veel gebruikt. Ze creëren een présence die je op een andere manier niet kunt bereiken", zegt Stéphane. En : "Wij houden van voorwerpen die iets vertellen over de tijd waarin we leven. We hebben we er allebei echt behoefte aan deel uit te maken van dit tijdperk. Ons professionele en privéleven lopen door elkaar. In ons huis etaleren we onze interesse voor nieuwe manieren van leven en onze behoefte om vooruit te zien. Het appartement helpt om een beeld te krijgen van onze visie als ontwerpers. Dichter dan dit kunnen we niet komen bij de ideale woonomgeving. We hebben onze flat gevuld met onze eigen ontwerpen, die we thuis uittesten, om ze zo te bestuderen en te perfectioneren voordat ze in productie gaan."DOOR MAJA HAHNE REGILD & FOTO'S BIRGITTA WOLFGANG DREJER - SISTERS AGENCY"Kleuren creëren een 'présence' die je op een andere manier niet kunt bereiken" "Grote open kamers met vloeiende overgangen, dat was onze droom" "Het appartement helpt om een beeld te krijgen van onze visie als ontwerpers"