In vorm achter de computer, fris voor een zakenlunch, verzorgd bij een bespreking? Geen toverkunst, mits u enkele elementaire business-beautytips in acht neemt.

Volgens voedingsdeskundige Dr. Rijckaert drinken we op kantoor te veel koffie en te weinig water: “Laat het koffiedrinken helemaal voor wat het is of beperk het dagelijkse rantsoen tot maximum twee kopjes in de voormiddag. Kruidenthee is gezonder en werkt minder verslavend. Zet de thee thuis zelf en kies een soort die past bij uw persoonlijkheid.” De Laboratoires Carvin hebben diverse werkzame kruideninfusies en Arcofusette brengt verschillende theesoorten met elk een specifieke werking. U vindt ze in de apotheek. Ook Lipton biedt een uitgebreid assortiment kruiden- en vruchteninfusies.

Dr. Rijckaert: “Veel water drinken is goed. Het is echt geen fabeltje dat de huid er daardoor een stuk beter gaat uitzien. Houd steeds een fles mineraalwater bij de hand en kies voor water zonder koolzuur, want dat prikkelt de maagwand en geeft een opgeblazen gevoel. Natuurlijk bruisend mineraalwater is een alternatief.”

In een slecht geventileerde ruimte blijven ziektekiemen hangen en krijgt het lichaam te weinig zuurstof. Het lichaam reageert met zweten, geeuwen en een slaperig gevoel. Zet daarom steeds een raam open wanneer dat kan. Ook met airconditioning moeten we juist omgaan, het verschil tussen binnen- en buitentemperatuur mag niet te groot zijn. Volgens Charlotte Boucher, persverantwoordelijke van Clinique, maken airco en centrale verwarming de lucht duidelijk droger en de luchtvochtigheid heeft een rechtstreekse invloed op het vochtgehalte van de huid. “Zorg ervoor dat de lucht vochtig blijft door water in een schaaltje te laten verdampen of door gebruik van een luchtbevochtiger. Een hydraterende crème of gel blijft altijd nodig om droogtelijntjes te vermijden en vochtverlies tegen te gaan. Erg doeltreffend is Moisture on-Call van Clinique, dat het vochtgehalte van de huid op een optimaal niveau houdt.”

Efficiënt is ook Hydrophase Pur van Phas, verkrijgbaar in drie veries voor de drie klassieke huidtypes. Of nog: de roll-on-stift van Givenchy, Hydra-Flash van Sisley, de hergeformuleerde Visible Difference van Arden of de nieuwe Aquasource van Biotherm, een gel met een watertextuur die een splasheffect geeft op de huid en intensief hydrateert.

Voor een gezellige werksfeer kunnen we gebruik maken van een aangename geurkaars of van een verdampring met essentiële oliën. Aveda en The Body Shop hebben binnenhuisparfums die inwerken op de psyche: bergamot verfrist, lavendel kalmeert, eucalyptus ontsmet, pepermunt tonifieert, ylang-ylang is rustgevend.

Zorg voor een goede houding aan uw bureau, zonder gekruiste benen want dat belemmert de bloeddoorstroming. Verstel uw kantoorstoel op uw hoogte, plaats het scherm van uw pc iets hoger, zodat u bij het kijken geen dubbele kin maakt, en houd voldoende afstand. Let er ook op dat u tijdens het werk niet te veel gezichten trekt: wenkbrauwen fronsen, ogen samenknijpen… Deze mechanische bewegingen zijn de rechtstreekse oorzaak van diepe uitdrukkingsrimpels.

Cathy Daumerie, pr-verantwoordelijke van Estée Lauder: “Lange tijd aan een beeldscherm werken is zeer vermoeiend voor de ogen en turen geeft kraaienpootjes. Leg, indien mogelijk, een oogcompres tijdens de koffiepauze (bv. Estée Lauders Stress Relief Eye Mask) en gebruik ’s ochtends altijd een specifieke oogcrème zoals Eyezone Repair Gel of Uncircle Eye Treatment, ideaal tegen kringen en wallen.” Andere aanraders zijn Capture Essentiel Yeux van Christian Dior, All About Eyes van Clinique, 12 M van Guerlain, Soin Eclat van Rochas of de ooggels van Clarins en Chanel.

Draagt u contactlenzen, neem ze dan ook even uit. Reinig contactlenzen nooit onder stromend water want zo worden ze niet ontsmet, dat kan enkel met de speciale vloeistof.

Na de lunch grijpen georganiseerde vrouwen naar tandvriendelijke kauwgum die de adem verfrist en tandplakzuur neutraliseert ( Oral B). Of ze spoelen even de mond met mondwater ( Odol, Fluocaril). Niets belet u om ook een tandenborstel (met opberghuls) en tandpasta in uw bureaulade bij de hand te houden.

“Niets is vervelender dan make-up die niet houdt en steeds moet worden bijgewerkt”, zegt Marie-Jeanne, verkoopster in parfumerie Merces. “Dat probleem is met de nieuwe lipsticks van de baan. Lipsticks met kleefkracht geven geen randen aan kopjes of glazen. U vindt ze tegenwoordig bij nagenoeg alle merken. Enkele voorbeelden: Stay True lipstick van Estée Lauder, Color Stay van Revlon, Extrait de Rouge van Chanel. Deze lipsticks hebben een matte finish en dat staat perfect in een werksfeer. Denk eraan dat een crème-oogschaduw of een oogpotlood langer houden dan een poedertextuur, Clinique’s Smudgesicle is daar een mooi voorbeeld van.

Op zoek naar huidvaste foundation? Double Wear Stay-in-Place van Estée Lauder en Spectacular van Rubinstein zijn voortreffelijk. Voor een naturel, non-make-uplook zijn pluimgewichtfoundations als Teint Singulier van Yves Saint Laurent en Teint Diorlight van Christian Dior Light de beste keuzes.”

Een glimmende huid kan u vermijden zonder te veel aan uw make-up te zitten met de Oil Blotting Papers, een soort vloeiblaadjes van Shiseido die overtollig sebum opslorpen terwijl u ze tegen neus, kin of voorhoofd drukt. Vertoont uw huid de neiging om te glimmen, kies dan voor een matmakende basis als Mat Specialist van Rubinstein, Extra Contrôle en Hydra Contrôle van Lancôme of Clear Difference van Estée Lauder, onder een poederfoundation als Cool Finish van Lancôme, of onder de gekleurde dagcrème Skinbrillance van Juvena.

Voelt u zich boos of gestresseerd? Haal dan de stress-bal boven om uw ergernis af te reageren. Een middeltje tegen kramp in de vingers is om het kwartier tien keer de vuisten ballen en de vingers daarna snel weer strekken.

Lang zitten vergt veel van de rug. Kinesisten raden daarom het gebruik van een ergonomische bureaustoel aan, waarbij men ook op de knieën steunt en spontaan rechter gaat zitten zodat de rug wordt ontlast.

Volgens manicure Petra Debusschere lopen bij kantoorwerk de handen vaak in de kijker. “Rouwrandjes om de nagels zijn uiteraard uit den boze. Heeft u niet de tijd om uw nagels op tijd en stond bij te lakken, laat dan felgekleurde nagellak achterwege. Heeft u weinig tijd en wil u toch kleur gebruiken, kies dan voor de nieuwe nagellakken. Met een supersnel drogende lak als Jet-Set van L’Oréal Perfection kan u ze goed bijwerken. Houd ook altijd een kartonnen nagelvijltje bij de hand voor een snelle bijvijlklus. Doekjes gedrenkt in dissolvant ( Revlon) komen vaak van pas, en ook handencrème is onmisbaar.”

Een zwoel en sensueel parfum kan fantastisch zijn voor een intiem avondje uit, op kantoor zijn verfrissende aromatische sprays meer gepast. Eau Dynamisante van Clarins, Eau Svelte van Christian Dior en natuurlijk de klassieke eaux de cologne als 4711, Eau Impériale van Guerlain, ô Bi’Active van Lancôme en Relaxing Fragrance van Shiseido doen het uitstekend, omdat zij niet alleen parfumeren maar ook verfrissen en aromatische kruiden bevatten, die inwerken op de psyche. Naar verluidt zou een vrolijk parfum als Happy van Clinique ook meer plezier geven in het werk.

Verfrissende eau de cologne-doekjes (4711) of vingerdoekjes ( Nivea) zijn een uitkomst wanneer u even de handen wil ‘wassen’. Altijd handig zijn papieren zakdoekjes, binnen handbereik.

Een verhit gevoel gaat u tegen met mineraalwater in een spuitbus, zoals die van Evian, Vittel. U kan het mineraalwater op uw gezicht verstuiven, over de make-up, daarna laten drogen of afdeppen met een papieren zakdoekje. Dat fixeert de make-up. Heeft u last van rode vlekken, dan helpen de verstuiver voor gevoelige huid van Biotherm (met bio-technologisch thermaal plankton), Eau d’Avène in vapo of de desensibiliserende spray van Liérac uitstekend.

“Lang haar werkt makkelijker wanneer het niet in de ogen valt”, zegt kapster Christine Xantippe. “Haar opsteken hoeft niet omslachtig te zijn. Er zijn kleine clipsen te koop waarmee zelfs kort haar, snel en speels kan worden opgestoken. Gebruik geen elastiekje om het haar bijeen te houden, het ziet er niet uit en beschadigt het haar. Laat uw haar op tijd en stond bijknippen. Uw kapsel houdt u de hele dag moeiteloos in model met moderne gels en stylingproducten. De lak Elnett Flexible is gloednieuw en heeft met klassieke lak niets gemeen: de formule kleeft niet en wordt in een wip uitgeborsteld en versterkt bovendien het haar. Maar er zijn nog tal van uitstekende stylingproducten, in de vorm van gels, sprays of crèmes, bijvoorbeeld bij Redken, Joico of Sebastian.”

Transpiratieluchtjes gaat u tegen met een anti-perspirant. Vooral de crèmeformules zijn erg doeltreffend en zacht voor de huid. Ze bevatten aluminiumzouten die een propje vormen in de poriën, zodat transpiratie wordt afgeremd. U vindt ze in het gamma van Louis Widmer, Biotherm, Nivea. Rook- en bakluchtjes worden geneutraliseerd met Shiseido’s Hair and Body Freshener.

Van personal trainer Luke Goemaere kregen we volgend advies: “Zittend op een stoel achter uw klavier kan u moeiteloos een oefenprogramma afwerken: bijvoorbeeld 20 keer de bilspieren spannen en langzaam loslaten; achtereenvolgens de kuitspieren spannen en ontspannen; de tenen naar boven krullen, even aanhouden en terug loslaten; de rug krommen en weer strekken; rondjes draaien met het hoofd om de nekspieren te ontspannen; met de schouders achteruit veren om hals en schouderspieren te versoepelen.”

Linda Raats

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content