De wijnboeren van de Moezel en de Rheingau herinneren zich het koude en natte 2013 als een dieptepunt. Hun Rieslings delen in het drama. De rode Spätburgunder (pinot noir) die nu op de markt komt, had het betere oogstjaar 2012.

De totale Duitse wijngaardoppervlakte (102.000 ha) is net iets kleiner dan de Bordeauxstreek, maar het Duitse rendement is onwezenlijk hoog : 91 hectoliter per hectare (het gemiddelde in 2012) of liefst tweemaal het Bordeauxse hectarerendement. Wat in het goede jaar 2012 een wijnpakket oplevert van negenhonderd miljoen liter : 5 procent landwijn, 40 procent Qualitätswein en 45 procent Prädikatswein.

De Duitse wijn is nog altijd voor 64,2 procent wit (2012), waarvan bijna een kwart Riesling. Maar wit verliest terrein, in 1980 was het nog 88,6 procent. De rode aanplant bestaat voor een derde uit pinot noir. Maar kwaliteit blijft wel verbonden met Riesling : de Rheingau is er voor 78,8 procent mee beplant en de Moezel voor 60 procent, twee wijnregio’s par excellence.

Ook in Duitsland drinkt men almaar minder, maar beter (duurder) : het verbruik daalde in 2011 met 2,8 procent, maar de waarde die daartegenover stond steeg met 12 procent. Ook opvallend : Duitsers drinken thuis, amper 18 procent van die consumptie vindt plaats in de horeca en de Duitse wijnboeren halen de helft van hun inkomen uit directe verkoop op hun domein.

RIESLINGWIJNEN 2013

Op de primeurproeverij in Wiesbaden komt wit van het jaar 2013 op tafel. Nattigheid maakt het oogstjaar 2013 erg moeilijk : een lange en koude winter, een koude en natte lente, een droge zomer maar dan weer een veel te natte herfst. Voor de Moezel betekende dit een rieslingdrama en in de Rheingau was de oogstmaand de natste maand ooit.

Er werd hevig geselecteerd, maar daarmee wordt het overblijvende nog niet beter. Regen brengt verdunning, koude brengt onrijpheid en zuurheid : er is geen ontkomen aan. We nemen alleen de onbetwistbaar goede wijnen op. De meeste andere wijnen zijn dun en kort zonder nuance. Van de 105 geproefde wijnen onthouden we deze :

Dr. Loosen in Graach : Himmelreich (invoer : Vine Devos, Torhout en Frank Fissette, Diepenbeek).

S.A. Prüm in Wehlen : Sonnenuhr (invoer : Nico Knott, Nidrum).

Geheimrat J. Wegeler : Doctor in Bernkastel en Rothenberg in Geisenheim (geen invoerder).

Fritz Haag in Brauneberg : Juffer Son- nenuhr (invoer : Langbeen Duitse Topwijn, Rumst ; Vine Devos, Torhout, en Nico Knott, Nidrum).

Toni Jost Hahnenhof in Bacharach : Walkenberg (invoer : Langbeen Duitse Topwijn, Rumst).

Georg-Müller-Stiftung in Hattenheim : Nussbrunnen (geen invoerder).

Johannishof in Johannisberg : Hölle (invoer : Langbeen Duitse Topwijn, Rumst).

Friedrich Fendel in Rüdesheim : Kirchenpfad (invoer : Wijnfestijn, Roeselare).

Weingut Künstler in Hochheim : Berg Rottland (invoer : Wijnmakelaarsunie, Diepenbeek en Matthys Wijnimport, Brugge).

Reichsrat von Buhl : Pechstein en Ungeheuer (invoer : Weinwelt, Mol).

Dr. Bürklin-Wolf in Wachenheim : Pechstein en Ungeheuer (invoer : Espacevin Pirard, Genappe).

RODE PINOT NOIR 2012

De pinot noirwijnen van 2012 zijn natuurlijk veel beter dan de witte oogst van 2013. Net voor de grote primeurproeverij komt er een voorronde met oude Spätburgunder (pinot noir) uit de regio Württemberg, samen met Baden de meest zuidelijke van de Duitse wijngebieden. In Duitsland werkt men in twee richtingen met pinot noir : een ‘moderne’ weg die gaat voor een fruitaccent met puntigheid en finesse en de meer ‘klassieke’ (gedegen Franse) richting die opteert voor kleur, vulling, structuur, fijne tannines en potentieel. Het zijn natuurlijk die ‘klassieke’ die het best verouderen en twee ervan zijn erg opvallend in de Württembergse reeks.

De Scheuerberg 2008 van de familie Drautz-Able in Heilbronn (goede kleur, diep fruit en fijne structuurtannines) en de Lichtenberg 2005 van Jürgen Ellwanger in Winterbach (goede kleur en een fijne zachte versmolten lengte) maken grote indruk. Ze zijn zeker beter dan de gemiddelde bourgognes in de goede jaren.

We proefden 35 pinot noirs van 2012 en maakten deze selectie :

Weingut Bernhard Huber in Malterdingen : Bienenberg, Wildenstein en Schlossberg (geen invoerder).

Salwey in Oberrotweil : Kirchberg (geen invoerder).

Dr. Heger in Ihringen : Schlossberg en Winklerberg, (invoer : Langbeen Duitse Topwijn, Rumst ; QV Wijnhandel, Tienen en Nico Knott, Nidrum).

Fürst Hohenlohe Oehringen : Verrenberger Verrenberg (geen invoerder).

Drautz-Able in Heilbronn, Neckar : Orthgang (invoerder : Vine Devos, Torhout).

Karl Haidle in Kernen im Remstal : Schnaiter Burghalde (geen invoerder).

DOOR HERWIG VAN HOVE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content