De statige woonst dateert van de jaren twintig, maar werd binnenin helemaal opgefleurd met een gedurfde mix van klassieke en moderne elementen. Een tachtig jaar oude dame die weer straalt.

Het huis van Karina Von d’Ahe dateert van 1928 en is gebouwd in de ouderwetse stijl van die tijd, met beneden grote, in elkaar overlopende kamers, een kleine keuken en een gastentoilet, en op de eerste verdieping alle slaapkamers en de grote badkamer. Maar wie denkt hier ook een klassiek interieur aan te treffen, vergist zich. Eenmaal voorbij de witte weelde van de kleine hal duikt er al snel een bonte stoet aan kleuren op. “Mijn man en ik houden allebei van overzichtelijke interieurs”, zegt Karina. “Maar af en toe moet je er wat pit in durven te brengen om het allemaal niet zo minimalistisch te laten lijken.” En dus bruist, na tachtig jaar, deze 240 vierkante meter grote woning als nooit tevoren.

“Het huis was nog wel in goede staat toen we er introkken, maar kon toch een grote opknapbeurt gebruiken”, blikt Karina terug. Tot 2003 woonden zij en Steen Lønberg Jørgensen elk nog apart in een eigen appartement. Maar zelfs al hun meubels samen volstonden niet om dit grote pand met zijn ruime kamers en hoge plafonds in te richten. “Zo kwamen we op het idee om met kleuren te werken en grote meubels toe te voegen”, vertelt Karina.

Na de verhuizing richtten ze hun aandacht eerst op de keuken, die toen nog een lange, smalle ruimte zonder ramen of deuren was. Ze braken de muur naar de eetkamer weg en lieten een mooie dubbele deur in glas en een groot raam plaatsen, waardoor de plek niet alleen veel lichter werd, maar ook aanzienlijk groter lijkt. Eén wand lieten ze met turquoise mozaïektegeltjes bekleden, waarvoor ze een hoge ontbijttafel en enkele krukjes bekleed met turquoise leer plaatsten. Een gedurfd kleuraccent waardoor de hele keuken opfleurt. Overal in het huis verwijderden ze bovendien het kamerbrede tapijt, waarbij schitterende parketvloeren met visgraatmotief tevoorschijn kwamen.

Een andere ruimte waar ze in het begin niet echt over te spreken waren, was de woonkamer met zijn grote erker. “Het is een mooie kamer, maar moeilijk om in te richten. Nog afgezien van het grote raam, zit je in de ene muur met de deur naar de hal, en in een andere met een ruime doorgang naar de tweede woonkamer. We hebben van alles uitgeprobeerd en zijn toen speciaal voor deze kamer meubels gaan kopen”, herinnert Karina zich. De kamer, badend in het licht dankzij de grote erker, doet inmiddels dienst als bibliotheek, compleet met oorfauteuils en tal van boekenrekken.

In de ruime tweede woonkamer werd een paarse bank van 3,5 meter breed neergezet die voor een warme en gezellige sfeer zorgt. Juist dit soort keuzes maakt deze woning zo bijzonder : de geslaagde mix van klassieke meubels en wat voyantere exemplaren, van neutraal geverfde muren afgewisseld met speels motiefbehang en felle schilderijen. Al maken ze het ook weer niet té bont. Zou Karina het weer net zo aanpakken als ze helemaal opnieuw moest beginnen ? “Ja, alleen dan met een vleugje barok. Niet te veel, maar een tikkeltje.”

Door Lykke Foged I Foto’s Morten Holtum

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content