Het schitterende alfabet

Van de a van alliance tot z van zilver. Dit is het abc van juwelen.

Alliance Het Franse synoniem voor anneau de marriage, of trouwring. De term wordt ook gebruikt voor ringen met veel kleine diamanten naast elkaar, vaak gedragen samen met een verlovingsring met één flinke diamant. Hier, een alliance van Piaget. Bedeltje Klein hangertje aan een armband of ketting, vaak gedragen als geluksbrenger. Hier, in goud uit de collectie Charm Club van Thomas Sabo en de zwaluw in goud en zwarte diamant van Dodo. Choker Nauwsluitende, bandvormige ketting rond de hals. Het woord is afgeleid van het Engelse to choke of verstikken. Hier, bezet met parels en kristallen van Swarovski. Dasspeld Sierspeld die op een das wordt gestoken om beide uiteinden aan elkaar vast te maken. Hier, met pied-de-poulemotief van Paul Smith. Email Een ondoorzichtige of transparante glaslaag die door verhitting wordt aangebracht op metaal en zo meer kleur en diepte geeft. De techniek werd grootgemaakt door huizen als Fabergé en Frey Wille (foto). Facetten De vlakken die door een slijper aangebracht worden op een edelsteen. Ze zijn bedoeld om een zo groot mogelijke schittering te verkrijgen. Bijvoorbeeld, een briljant is een rond geslepen diamant met 58 facetten. Hier, een ring/oorbellen met briljanten van Manalys. Git Een donkerbruine of zwarte fossiele grondstof die makkelijk te bewerken is, waardoor het een gewild materiaal voor juwelen is. Toen Albert, de man van de Britse koningin Victoria, in 1861 het leven liet, besloot de weduwe enkel nog juwelen van git te dragen. Juwelenmerk Pomellato noemde zelfs een collectie naar Victoria. Haute joaillerie Juwelen van het hoogste niveau, te vergelijken met haute couture in de mode. Het zijn uitsluitend handgemaakte, unieke stukken waarvoor de duurste en edelste materialen worden gebruikt. Hier, uit de collectie L’Ame du Voyage van Louis Vuitton.

India Parttime thuishaven van de Belgische ontwerpster Céline d’Aoust, die er zorgvuldig de edelstenen voor haar juwelen uitkiest, zoals deze ring in toermalijn en zwarte diamanten. Jazz Tiffany brengt ode aan dejaren twintig, het tijdperk van de jazz, met zijn nieuwe collectie Ziegfeld, genoemd naar het New Yorks art-decotheater dat in die tijd werd geopend. De ontwerpen zijn gebaseerd op stukken uit het archief van Tiffany en de collectie die ze ontwierpen voor Baz Luhrmanns verfilming van The Great Gatsby.Karaat Eenheid om het gewicht van een diamant (1 karaat is 200 mg) en de zuiverheid van goud (24 karaat is zuiver goud) uit te drukken. Deze ring uit de Ego-collectie van Gianfranco Bigli is van 18 karaat goud. Legering Een samengesmolten metaalmengsel, vaak om metalen sterker en duurzamer te maken. Het kan ook de kleur beïnvloeden, zoals een hoog percentage koper bij roze goud. Hier, oorbellen in roze goud van Wouters & Hendrix. Manchetknoop Knoop waarmee men de handboord van een hemd of blouse vastmaakt.Hier, een ode aan België uit de collectie Just So van Jasbir Sandhu, een wiskundige uit Singapore die nu in Brussel woont. Nieuwigheid Deze juwelen van de jonge Belg Pieter Bostoen zijn gemaakt door middel van 3D printing. De matte, ietwat korrelige structuur van het materiaal heeft als eigenschap sterk en tegelijk flexibel te zijn. Oorhanger Juweel dat rond en niet in de oorschelp wordt gedragen, zoals deze Liberty Earring van de Belgische Isabelle Lenfant. Parel De steen die in een oester wordt gevormd als reactie op een korrel zand of ander deeltje dat de oester binnendringt. Geschat wordt dat in 1 op de 15.000 wilde oesters een parel zit. Tegenwoordig worden de meeste parels gekweekt. Hier, 115 Japanse parels in een armband van Chanel. Quote ?I never worry about diets. The only carrots that interest me are the number of carats in a diamond.” Mae West (1893 – 1980), Amerikaanse actrice.

(halssnoer van Chaumet.)Robijn Rode edelsteen die in hardheid alleen wordt overtroffen door de diamant. In aantal zeer zeldzaam, meer nog dan een diamant, en dus minstens zo duur. Het is de eerste edelsteen die in 1837 werd nagemaakt. Hier, halsketting in roze goud en robijnen van Diane Kordas via net-a-porter.com. Solitair Zetting met slechts één diamant, vastgemaakt met klemmen om zo veel mogelijk licht op te vangen. Hier, de Solitaire Cartier Destinée. Topaas Een kleurloze en transparante mineraal die door de insluiting van andere materialen verschillende kleuren geel, rood en blauw aanneemt, zoals de nieuwe kleur in de collectie Nudo-ringen van Pomellato. Unicum Met zijn 128,54 karaat is de Tiffany Diamond, gekocht door Charles Lewis Tiffany in 1878, een van de grootste en meest kostbaarste gele diamanten ter wereld.Vlinder Een vaak terugkerend motief in juwelencollecties, onder meer bij Van Cleef & Arpels. Deze ring uit de nieuwe collectie Two Butterfly wordt gedragen tussen twee vingers. Witgoud Ook bekend als platina. Een witte legering van nikkel of palladium en goud. Hier : de Seventiesarmband in witgoud van Dinh Van. XLarge Xtra opvallend. Dat schrijft de modewereld voor. Een T-shirt of sweater wordt gecombineerd met een statement halsketting. Populair bij de fashionista’s is het Franse merk Shourouk, te koop via sugarforyourcloset.com. Zilver Het oudst bekende en goedkoopste edel- metaal. Voor de hoogste kwaliteit zilver wordt de term sterling gebruikt, en 925 is de zuiverst mogelijke vorm. Hier, zilveren oorringen van Esprit.

DOOR ELLEN DE WOLF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content