Onze spelregels :

Iedere maand ontvangt een BV (Bon Vivant) drie wijnflessen : goedkoop, mediumkoop en duur. Dit keer is Ingrid De Putter, eindredacteur vtm-nieuwsdienst, aan de beurt. Zij kent geen prijs of importeur, maar heeft slechts één opdracht : eerlijk proeven, de flessen in volgorde van voorkeur zetten én er een prijs op plakken. Parallel worden de wijnen ook door ons becommentarieerd.

Adegas Valmiñor, Albariño Classico 2004, Rias Baixas (Spanje, 10,52 euro)

Ingrid De Putter : Mijn favoriet. Frisse lichtgele kleur. De neus opent met veel citrusfruit, vooral pompelmoes, ook wel appel en witte perzik, en ‘mineralig’. Na enkele minuten komt er een vleugje nootjes, altijd aangenaam. In de mond is hij krachtig, kruidig, sappig en evenwichtig, eindigend op een botertoets. Perfecte begeleiding bij schelp- en schaaldieren, maar het is ook een uitstekend aperitief. Prijs rond de 12 euro ?

Frank Van der Auwera : De albariño is de specifieke druif voor Noord-Spanje, vooral dan Galicië. Deze fraaie wijn oogt stralend geel en opent met een rijpe, kruidige neus met verse pepermunt ; in de mond impressies van kruiden, roomboter, citruszeste, groene ciderappeltjes en een vuursteenfinale. Geen drinkwijn maar een absolute sparringpartner bij gerechten ; door zijn enorme fraîcheur en mineraligheid zelfs geknipt voor bij gerookte vis.

Penley Estate, Cabernet Sauvignon Reserve 2000, Coonawarra (Australië, 34,89 euro)

IDP : Mooi geconcentreerd kersenrood met een vleugje evolutie. In de geur valt meteen de rokerigheid op van gebrand hout, maar er zijn ook zwarte bessen, peper en drop. Ook in de smaak valt het gebrande hout op, maar gelukkig houdt het fruit wel stand. Lichte overheersing van zuren, maar dat geeft de wijn pit. Complexe wijn met voldoende lengte. Fijne afdronk, maar de tannines zijn nog niet versmolten, nog enkele jaren afblijven dus. Past uitstekend bij rood vlees, wild, kazen. Prijs tussen 15 en 20 euro?

FVDA : Wie zweert bij klassieke medoc, zal dit exotische kozijntje waarderen, dat ondanks zijn Australische papieren toch duidelijk uit een regio met koel klimaat stamt. Een klasbak, met nog robijnrode, weinig geëvolueerde kleur en een fantastisch boeket : hazelnoten, vanille, dille, koffiebonen en fijne, toasty eik. De 30 maanden lagering op Amerikaanse én Franse vaten overdondert het fruit niet. Mooi versmeltende smaak, heel chocolaté en romig, met een hart van rijpe bessen, peperig en pittig, maar vooral ook elegant. Opnieuw met fumé tannines in de finale. Aussie-finesse en mijn favoriet, zijn prijs van een grand cru classé waard.

Nyakas, Chardonnay, Irsai Oliver Cuvée 2004, Budai (Hongarije, 5,75 euro)

IDP : Lichtgele kleur. In de neus opent een hele bloementuin zich, maar na een paar minuten verzwakt het boeket. De geur laat meer verwachten dan de smaak biedt : ondanks een mooi evenwicht tussen zuren en molligheid is er weinig nuance. Pretentieloze terraswijn. Zo’n 4 euro ?

FVDA : Deze wijn schat ik persoonlijk hoger in, want voor mij is dit een Hongaarse Torrontés : supergeparfumeerd, maar daarna beendroog en zesty. Ultrastrogeel, groen-glanzend. Heerlijk geurenpakket waarin abrikoosjes, sinaasappelsorbet, perzikbloesem. Daarna citrusfruit, rijpfruitig maar toch fundamenteel beendroog in de mond, vrij nerveus, met witte perzik en pompelmoes. Juiste prijs-kwaliteitratio.

Welk type wijnliefhebber bent u ?

Redelijk gepassioneerd. Ik ga graag naar proeverijen waar er kan gekeurd en vergeleken worden en ook wijnreizen staan geregeld op het programma, vooral naar Frankrijk en Duitsland.

Hoe frequent en wanneer drinkt u wijn ?

Er is altijd wel een reden om een lekker flesje te kraken : bij het eten, op restaurant, op een zomers terras of bij een winterse open haard, als er vrienden komen…

Stockeert u een eigen wijnvoorraad thuis ?

Ik heb een wijnkelder waar zowel de dagdagelijkse wijntjes liggen als de houten kistjes die nog even gesloten blijven omdat de wijn nog moet rijpen.

Wat is uw lievelingsdruif ?

Chardonnay.

Welk wijntype, -land of welke -regio doet uw hart sneller kloppen ?

Elke wijn die correct gemaakt is, is voor mij het proeven waard. Mijn lievelingswijn komt echter wel uit Bourgogne, type Meursault, Chassagne-Montrachet.

Wat is voor u een (te) dure wijn ?

Je hebt tegenwoordig heel mooie wijnen voor 4 euro. Wijn hoeft dus niet duur te zijn. Ik heb het wel moeilijk als op veilingen uitzinnige prijzen betaald worden. Dan koopt dat geld meestal het etiket en daar is wijn nu net niet voor bestemd. Wijn dient om ervan te drinken en te genieten.

De mooiste fles die u ooit gedronken hebt ? Of ooit hoopt te drinken ?

Altijd moet dat de volgende zijn, en dan weer de volgende…

Frank Van der Auwera

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content