Wijnen : Wijnhandel De Kok, Tramweglei 27, 2500 Lier, 03 480 84 95, info@wijnen-dekok.com, www.wijnen-dekok.com
...

Wijnen : Wijnhandel De Kok, Tramweglei 27, 2500 Lier, 03 480 84 95, info@wijnen-dekok.com, www.wijnen-dekok.comChâteau de La Colline, Cuvée Carminé 2002, Bergerac (Frankrijk, 17,70 euro)Philip Heylen : De verrassing was groot omdat ik van nature geen Bergerac-fan ben. Van de drie flessen werd ik door deze het aangenaamst verrast. Na het proeven herzie ik mijn vooroordeel : dit is een heel fijne wijn. Als je hem nog even laat liggen, kan de kwaliteit alleen maar stijgen. Frank Van der Auwera : Deze wijnmaker ontmoetten we al in onze rubriek : de koppige Charles Martin, die op een hoogplateau in de Dordogne deze merlot-gedomineerde (80 procent) cuvée bottelt, na 18 maanden op Franse eik. Inderdaad indrukwekkend en een bordeaux-lookalike : intens karmijnrood, met een fantastische neus en smaak als van een bordeaux grand cru classé. Propvol cassis, gekonfijte kers, mokka en cacaopoeder en hazelnoten. Mooi elegant met bosaardbei en veel finesse. La Ferme Saint-Pierre, Côtes du Ventoux, Garnacha (Frankrijk, 6,85 euro) PH : Wrang en zurig. Ik zou hem serveren bij een pikant gerecht. En dat vind ik al een slecht teken want de wijn moet een gerecht beter tot uiting laten komen, niet andersom. Absoluut mijn smaak niet. FVDA : De sleutel van Philips oordeel zit in de slotzin : "Mijn smaak niet". Ik ben het volstrekt oneens, want dit is een hyperkinetische fruitbom en een vloeibare ode aan de garnacha/grenache die perfect hartige én kruidige bereidingen zal counteren. We speuren hier uiteraard niet naar finesse of elegantie. Eén brok zwart bosfruit en blauwepruimencompote, heel massief, zwoel en plakkend, met weliswaar vinnige alcohol (14 procent), maar zoveel rijpe materie dat het niet stoort in het glas. Boekenhoutskloof, Syrah 2002, Franschhoek (Zuid-Afrika, 29,95 euro) PH : Voor mij de tweede beste wijn, maar vermoedelijk de duurste. Zachter en fruitiger dan de vorige. Qua geur kondigt hij zich sterk aan, veelbelovend. Bij het proeven ontbreekt het echter aan body. Hij is relatief jong. Volgens mij een goede bewaarwijn. FVDA : Een van de icoonwijnen uit de Kaap : 27 maanden op barriques, productie van amper 3600 flessen en product van het stilaan legendarische Boekenhoutskloof. Syrah op zijn Nieuwe-Werelds : mediumrobijnrood, fonkelend en met tranen als 'derwisjen'. Specerijenrijk boeket met een wolkje vanille, rijpe bramen en nougat. Heerlijk noterig en elegant in de mond, sappig én vurig (14,5 procent alcohol), met veel fruitvet en een superrijpe textuur. Geen spierballentype, maar een 'valse charmeur', want heeft ondanks het huidige glasplezier nog bewaarpotentieel zat. Ik drink graag een goed glas wijn. Nu ik mij voorbereid op de marathon van New York (6 november), drink ik wel minder om de calorieen te beperken. Het is geen kunst om topmerken in huis te halen. Het komt erop aan lekkere wijn te vinden van 10 à 12 euro en er dan samen met vrienden van te genieten. Bij de maaltijd. Met vrienden smaakt een 'simpele' maar eerlijke wijn vaak beter dan een dure wijn in verplicht gezelschap. Je kunt ook beter goede wijn met mate drinken dan veel van een middelmatige wijn. Stockeert u een eigen wijnvoorraad thuis ? Ik heb een wijnvoorraad die groot genoeg is om vrienden die onverwachts langskomen iets lekkers te serveren. De ugni blanc, de cognacdruif zeg maar. Sterke drank zegt mij niets, met uitzondering van goede, oude cognac. Het hoeft geen gerenommeerde wijnstreek te zijn. Ik hou nogal van Zuid-Afrika, genre Diemersdal en Zonnebloem of van rode loirewijnen à la Château de la Grille. Ik heb geen vooroordeel tegenover wijn omdat hij uit een bepaalde streek komt, maar apprecieer vooral krachtige en oudere, volle wijnen. Vanaf 15 euro. Doorgaans koop ik flessen van rond de 10 euro. Daarboven moet het al voor een speciale gelegenheid zijn. Een magnum Vieux Chateau Certan van 1973. Ik weet niet of hij nog goed zal smaken, maar heb ze binnen de familie gekregen en heb er een emotionele band mee. Door Frank Van der Auwera/Foto's Gerald Dauphin