Onze spelregels : Iedere maand ontvangt een BV (Bon Vivant) drie wijnflessen, van goedkoop tot duur. Dit keer is radio- en tv-figuur Chris Dusauchoit aan de beurt. Hij kent geen prijs of importeur, maar heeft slechts één opdracht : eerlijk proeven, de flessen in volgorde van voorkeur zetten én er een waardering of prijs aan geven. Parallel worden de wijnen ook door ons becommentarieerd.

Chris Dusauchoit

Wijnen : Cooreman L’art et La Mer, Vanden Eedestraat 30, 1702 Groot-Bijgaarden, 02 466 72 17, info@cooreman.be, www.cooreman.be

Finca Las Moras, Viognier 2004, San Juan

(Argentinië, 7,73 euro)

Chris Dusauchoit : Je moet van ver komen om mij met een fles witte wijn te verleiden, maar ik heb doorgezet. Ik proefde vooral veel fruit en vond de smaak op mijn tong aan de flauwe kant, maar de nasmaak was dan weer veel sterker. Ik dacht aan nootmuskaat, niet meteen mijn favoriet en ook aan hout, en dat heb ik niet graag bij wijn. Ik zou deze fles waarschijnlijk nooit voor mezelf kopen. 5/10.

Frank Van der Auwera : Stralend lichtgeel, intens en helder. Parfum van mango, abrikoos en een streepje acaciahoning. Aangenaam exotisch in de mond, hoewel beendroog van structuur, met gekonfijte ananas, pompelmoes en abrikoos. Toch voldoende frisse zuren die het mollige opvangen. Een wijn die wel pas bij de juiste bereidingen zijn ware aard toont.

Vincent Girardin, Emotion de Terroirs 2002, Bourgogne (Frankrijk, 14,34 euro)

CD : Dit is al veel beter. Ik proef rood fruit (zijn het kersen ?), een krachtige smaak, die echter niet helemaal overtuigt. Er zit fluweel in en dat heb ik graag bij een wijn, iets dat streelt. Toch prikt het hier en daar bij de nasmaak. 6,5/10.

FVDA : Druiven van diverse pinot noir-percelen, waarvan de stokken gemiddeld 40 jaar of ouder zijn. Deze blend werd geselecteerd door Olivier Poussier, die in 2000 tot maître sommelier du monde werd gekozen, wat op zich natuurlijk geen garantie is. Toch zit hier kwaliteit in de fles : deze niet-gefilterde basisbourgogne heeft een intense ruby-kleur, briljant met een licht evolutierandje. Aan de neus : vers rood pitfruit, vooral zwarte kers, kruidig-peperig en rijp van toon. Veel rood pitfruit eveneens in de mond, vlezig, met nog een tanninebittertje in de afdronk. Mooi, maar schuurt wel tegen zijn prijsplafond.

Rouge de Bachen, Vin De Pays des Terroirs Landais 2002 (Frankrijk, 14,29 euro)

CD : Dit is mijn wijn ! Hij beweegt niet op mijn tong, gaat er van begin tot eind languit op liggen en daar hou ik van. Een wijn die nog leeft, eentje met ballen, zij het alweer verpakt in veel fluweel. Ik ga op zoek naar deze wijn en zal hem vaak op tafel zetten bij eten dat hem siert, zoals lam, wild of een zelfgerolde taco. 8/10 en graag de naam van de invoerder !

FVDA : Een buitenbeentje (productie 15.000 flessen), eindproduct van 80 procent merlot en 20 procent cabernet sauvignon, wat dus tot grote herkenbaarheid leidt bij veel consumenten zoals Chris. Toch een wijn wiens (bescheiden) etiket dwarsligt op zijn (ambitieuze) flesseninhoud. Nog intens donkerrobijn, met oliedikke tranen. Rijp boeket waarin rode en blauwe pruimen, pure chocolade en mokka. Daarna heel vlezig en fluwelig, met vooral cassis en zwarte kers in de hoofdrol, met een prima maturiteit. Boeiende fles met nog kelderpoten- tieel, beslist een crack aan tafel. Wel op maximum 15° serveren.

Welk type wijnliefhebber bent u ?

Een amateur van het zevende knoopsgat ! Ik kijk eerst naar de prijs, dan naar de druif en dan naar het land (hoe verder hoe beter voor mij). Ik drink bijna uitsluitend rood.

Hoe frequent en wanneer drinkt u wijn ?

Wijn drink ik alleen ’s avonds bij het eten op restaurant of als ik zelf iets klaar maak. Als ik ’s middags wijn drink, krijg ik hoofdpijn of een geeuwaanval.

Stockeert u een eigen wijnvoorraad thuis ?

Ik heb geen wijnvoorraad thuis, helaas. Ik kook erg graag, maar ook dat is een zeldzame last-minute beslissing en daar koop ik dan gauw een passende fles bij in mijn favoriete winkel.

Wat is uw lievelingsdruif ?

Merlot, cabernet sauvignon, shiraz.

Welk wijntype, -land of -regio doet uw hart sneller kloppen ?

Ik heb niets tegen onze vriendelijke zuiderburen, maar toen hun regering opnieuw met kernproeven begon, keek ik met opzet over de muur en sindsdien ga ik erg graag exotisch, dus Zuid-Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland…

Wat is voor u een (te) dure wijn ?

Alles hangt natuurlijk af van waar je hem koopt. In de winkel vind ik 30 euro een drempel, op restaurant wordt dat 50 euro, maar ik vind het ook fijn om een goede fles te vinden ver onder die prijs.

De mooiste fles die u ooit gedronken hebt ? Of die u ooit hoopt te drinken. ?

Hier thuis ligt een fles Château La Tour du Pin Figeac, een Saint Emilion Grand Cru Classé uit 1959. Jaren geleden gekregen van mijn lieve meter, maar ik weet niet of hij nog lekker is, laat staan of ik hem ooit durf te ontkurken.

Frank Van der Auwera

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content