:: Wijnen : Lelièvre, Lange Herentalsestraat 113-115, 2018 Antwerpen, 03 233 11 90, e-mail : patrick@lelievre.be, www.lelievre.be

Luc Coorevits is leraar geschiedenis van opleiding, maar sinds 1987 fulltime opgeslorpt door kunst en literatuur. Richtte in 1984 het poëziefestival ‘Behoud De Begeerte’ op en is ook volop begaan met het kunstencentrum voor literatuur.

Domaine Des Amouriers, Vacqueyras 2003 (Frankrijk, 10 euro)

Luc Coorevits : Aanvankelijk voor mij de ‘goedkoopste’ wijn : 5 à 6 euro ? Hij rook en smaakte nogal scherp. Maar vreemd genoeg was mijn oordeel de tweede en derde dag veel milder : de scherpte verdween en het fruit won aan kracht. Ik vond hem toen véél beter.

Frank Van der Auwera : Wat Luc hier beschrijft is het fenomeen van the right bottle at the wrong moment. Dit is immers een gespierde, supergeconcentreerde Vacqueyras – als AOC trouwens nooit een allemansvriendje – die pas over een tweetal jaar zijn ‘wilde haren’ en stoerste tannines kwijtspeelt. Nu nog vrij nors en gesloten, maar na een zuurstofbad toont hij al wel zijn massief zwart en blauw fruit en zal ook de eikimpact en de ‘mineraligheid’ verzachten. Impressies van pruimen, cacao en eau-de-vie, want hier zit flink wat alcohol achter. Een pure winterwijn bovendien, die een aardig culinair robbertje wil vechten met wildbereidingen.

Casa Santos Lima, Syrah 2002, Estremadura (Portugal, 8,15 euro)

LC : Andere koek met deze syrah. Hij geurt voortreffelijk, heeft een heel mooie dieprode, purperen kleur en smaakt lekker. Heel volle wijn, alsof er meer dan gemiddeld druiven in zitten, in elk geval véél fruit. Ik schat de prijs van deze wijn tussen 10 en 15 euro.

FVDA : Inderdaad een fruitige, kant-en-klare charmeur, afkomstig van wingerds langs de westkust van Portugal. Nog intens robijnrood, gulzig tranend, met vooral een fruitfrivool parfum waarin gekonfijte kersen, vanille en specerijen. Vlezig en peperig in de mond, heel genereus en vurig, met krieken, aardbeien en zwarte kers. Een Portugees met een fruitturbo, maar wel helemaal drinkklaar én absoluut koel te serveren (14 à 15° max.).

Clos Les Remparts, Graves Rouge 2000 (Frankrijk, 17 euro)

LC : Deze graves ruikt heel voornaam, heel chic, heel klassiek. De geur komt me bekend voor, van de grote, klassieke wijnen. De smaak is mooi, maar iets minder dan het boeket. Dit zal wel de dure wijn zijn. Naar te vrezen valt boven de 25 euro.

FVDA : De allereerste oogst van dit relatief nieuwe domein, waarvan slechts 2500 flessen voor deze cuvée werden gebotteld. Een eerder elegante graves, die opent met een briljante ruby-kleur, daarna een neus van melkchocolade, geroosterde hazelnoten en gekonfijte kers. Heel elegant qua smaak, rode en zwarte kers, voorzien van mooie frisse zuren en een vleugje vanille. Versmolten en elegant, zonder eikvuist. Mist misschien iets power, maar nu en de komende twee à drie jaar een leuke bondgenoot aan tafel.

Tekst Frank Van der Auwera | Foto’s Gerald Dauphin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content