Tre Rose, Simposio 2001, Vino Nobile Di Montepulciano (Italië, 27,7 euro)
...

Tre Rose, Simposio 2001, Vino Nobile Di Montepulciano (Italië, 27,7 euro)Chris Van den Durpel : Ik heb de wijnen in gezelschap 'blind' geproefd en de conclusies bleken unaniem : drie mooie wijnen, maar dit is de lekkerste, en waarschijnlijk de duurste. Iets bruiner van kleur dan de andere, maar heel fijn van smaak en heerlijk zacht in de afdronk. Frank Van der Auwera : Deze cuvée wordt alleen gebotteld in de 'grote jaren' en mag dan 24 maanden op nieuwe Franse eik aan kracht en finesse winnen. Dat loont : geëvolueerde kleur, bruingerand. Complex boeket met impressies van blauwe bes, geboend cederhout, tabak en pruimencompote. Cederachtig ook in de smaak, met een vet fruithart (blauwe en rode pruimen), pure chocolade, nog flinke tannine maar een voortreffelijke fraîcheur. Klassieke nobile, die zijn 14,5 volumeprocent alcohol met gratie draagt. La Luna E I Falo 2003, Barbera d'Asti Superiore (Italië, 10,55 euro) CVdD : Voor mij de tweede lekkerste wijn en vermoedelijk ook qua prijs in de middencategorie. Mooie rode kleur. Fijn fruitig in de smaak en afdronk. FVdA : Er is veel banale barbera op de markt, maar dit is een prijsbeestje. Medium robijnrood, fonkelend. Rijpe neus van zwart fruit, theeblaadjes, noten en frambozen. Lekker vlezig en vet in de mond, met veel sappig rood/blauw fruit. Prima fraîcheur. Smakelijk glas voor een smakelijke prijs. Tasca d'Almerita, Camastra 2003, Sicilia (Italië, 13,25 euro)CVdD : Deze fles is de goedkoopste van de drie, vermoed ik. Toch aangenaam : een mooie donkerrode kleur met opvallende wijntranen. Nogal gekruid in geur en smaak, maar wel een stuk zachter dan de doorsneemerlot. FVdA : Een mix van nero d'avola en merlot, die 14 maanden op barriques is gelagerd. Bijzonder elegant voor een Siciliaan, ondanks zijn 14 volumeprocent alcohol. Vooral aromatisch mediterraan (viervruchtenjam, vijgenpasta, gesausde tabak), maar fijner in de mond, lichtjes toasty en noterig met voortreffelijke zuren. Vurige, peperige finale. Voor mij zeker zo goed als de Simposio, maar 'anders'. Wijnen : Gianfranco Raineri, Torenlaan 8, 3600 Genk-Zwartberg, 089 84 83 82, info@raineri.be, www.raineri.be Ik begon van wijn te genieten doordat ik om zakelijke redenen vaak op restaurant moest gaan. Contractonderhandelingen voer ik het liefst bij een goede maaltijd en een glas wijn. Sindsdien leer ik elke dag bij en probeer mijn smaak te verfijnen. Op restaurant drink ik altijd wijn, maar thuis alleen 's avonds als er bezoek is. Overdag voel ik niet de neiging om een fles te ontkurken en wijn drink ik altijd in gezelschap. Na degustaties koop ik af en toe flessen om te bewaren én drinkbare wijn voor de kort termijn. Ik heb een kleine honderd flessen in de kelder liggen, waarbij meestal evenveel wit als rood, aangevuld met enkele champagnes. Ik ben een fan van chardonnay. Vroeger dronk ik meestal Frans. Tot ik de rijkdom van de Italianen ontdekte. Andere landen volgden : Spanje, Portugal, Zuid-Afrika, Chili. Soms kan ik moeilijk kiezen, want overal zijn er wel echt goede producten. Afhankelijk van het seizoen kan mijn voorkeur wel verschillen. Op restaurant probeer ik onder 70 euro te blijven. Maar goede, eerlijke producten hebben nu eenmaal hun prijs. Als ik echt iets héél lekker vind, zal ik minder vlug naar de prijs kijken. De mooiste fles is moeilijk te zeggen, omdat er zoveel factoren meespelen, zoals de maaltijd zelf, de gelegenheid of het gezelschap. Eén ding : ik heb al zoveel horen vertellen over Petrus, maar heb deze pomerol nog nooit gedronken. Eigenlijk ben ik daar wel benieuwd naar...Door Frank Van der Auwera Foto Gerald Dauphin