Een muzikaal cadeau doet het altijd, tenminste als het goed gekozen is. Een gids door diverse genres, want er is voor elk wat wils, van klassiek tot hiphop.

klassiek

In de categorie megacadeau’s vindt u de Bach 2000-editie. De serie bevat “alles” van J.S. Bach, 250 jaar geleden overleden, verdeeld over 12 kubussen die u op 7 verschillende manieren kan stapelen. Sommigen vinden zo’n integrale geen goed idee. Men kan ook vissen in verschillende vijvertjes, maar dat is tijdrovend en zeer moeilijk. Deze collectie – met o.a. Harnoncourt, Koopman, Leonhardt – is wel degelijk topkwaliteit en oogt bovendien zeer mooi. ( Teldec)

Eveneens voor verzamelaars: de intussen volledig verschenen reeks Great Pianists of the 20th Century. Dat zijn 100 dubbelalbums ofte 250 uren pianomuziek door 74 representatieve virtuozen uit de afgelopen eeuw. ( Philips) The Complete Chopin Edition, 17 cd’s verdeeld over 9 volumes, brengt alles van FrĆ©dĆ©ric Chopin, 150 geleden overleden. Dat is, zoals bekend, voornamelijk pianomuziek door o.a. Carlo Maria Guilini, Krystian Zimerman, Lilya Zilberstein, Anatol Ugorski. (Deutsche Grammophon) Ook The Arthur Rubinstein Collection behoort tot de categorie prestigieuze verzamelingen die u zichzelf of iemand anders kan offreren: 106 uren muziek op 94 cd’s door Arthur Rubinstein (1887-1982), allicht de beroemdste pianist van deze eeuw. ( RCA) In de reeks verjaardagen past ook de Nikolaus Harnoncourt 70th Birthday Limited Edition. Op sinterklaasdag (6 december) wordt Nikolaus inderdaad 70. Dat wordt herdacht met muziek van Beethoven: de 9 symfonieĆ«n, ouvertures, Die Geschƶpfe des Prometheus, vioolconcerto plus romances (met Gidon Kremer) en de Missa Solemnis. Harnoncourt dirigeert het Chamber Orchestra of Europe en het Arnold Schoenberg Choir. (Teldec) Onder de titel The Original Jacket Collection verschijnen opmerkelijke historische opnames. In elke verzamelbox zitten de cd’s afzonderlijk in een hoesje, met daarop de oorspronkelijke afbeelding van de vinylplaat. Twee mijlpalen hieruit zijn Stravinsky Conducts Stravinsky en Glenn Gould Plays Bach. Vakkundige remastering die toch enige mildheid vergt van de verwende luisteraar, maar op het muzikale vlak bijzonder interessante materie. ( Sony)

In de categorie klein maar fijn is er het pareltje van Pieter Wispelwey op violoncello piccolo. Samen met Richard Egarr (klavecimbel) en Daniel Yeadon (barokcello) vertolkt hij drie sonates en vier bekende “deuntjes” van J.S. Bach. ( Channel Classics) Componist John Williams dirigeert zijn Greatest Hits. Een dubbelalbum met 28 thema’s uit beroemde soundtracks: Star Wars, Jaws, Empire of the Sun, Schindler’s List, Home Alone, Born on the Fourth of July, enz. (Sony)

Als u zich niet meteen afvraagt wie wat vertolkt, maar thuis of in de wagen naar rustige klassieke muziek wil luisteren, is The Most Relaxing Classical Album iets voor u. Op 4 cd’s werden 72 streepjes muziek geperst, uitgevoerd door eminente musici ( Von Karajan, Menuhin, Marriner, Muti e.a.). Een top-72 van het klassieke repertoire. ( EMI)

jazz

In het jaar van Duke Ellington (hij zou 100 geworden zijn dit jaar) zijn heel wat opnames van de Duke weer uitgegeven. Het meest ambitieuze, mooist uitgegeven en meest omvattende project was ongetwijfeld The Duke Ellington Centennial Edition, met alles wat de bandleider, pianist en componist mocht doen voor RCA Victor. En dat was alles samen 27 uur muziek op 24 cds. Ellington nam af en aan voor RCA op. Nogal wat van zijn eerste opnames (tussen ’27 en ’34, 7 cd’s) zagen het licht bij RCA. Daarna vertrok hij naar Brunswick, om begin jaren ’40 terug te komen met een van zijn betere bezettingen met Jimmy Blanton, Strayhorn dan al bij de groep, en Ben Webster (6 cd’s). Van ’44 tot ’46 nam hij nog enkele platen op voor RCA, om dan weer te verdwijnen tot ’52. In de jaren ’50 heeft RCA alleen een concert uitgebracht dat door Ellington zelf opgenomen is, toch een leemte in de discografie. In de box zitten ook de drie Sacred Concerts die Ellington in ’65, ’68 en ‘3 opnam (een ervan is niet van RCA, maar werd er voor de volledigheid aan toegevoegd). Ook de laatste opnames, tussen ’66 en ’73 zitten in de box. Dit is een volledige uitgave, dus ook met heel wat alternate takes, opnames die uiteindelijk om een of andere reden in de kelders belandden, enkele ontdekkingen en verloren gewaande opnames. Bij de cd’s hoort een bijzonder rijk (aan illustraties en teksten) boek, waarin zowat elke Ellington-kenner met naam iets vertelt. Als u een cadeau koopt voor een jazzfan en het mag iets kosten, dat is dit uw ding.

Iedereen heeft het over Lester Young als de lieve vriendelijke en wat stille man die van een grapje hield en alles en iedereen met bijnamen bedacht. Hij was de man die met een schuin hoofd en een nog krommere saxofoon achter Billie Holiday stond en mooie lijnen in haar nek blies. Hij nam voor Verve op tussen ’46 en ’59, vooral met kwartet maar ook met rare triobezettingen. Zo zijn de eerste opnames die hij er deed met een trio met piano, drums en saxofoon, de pianist is Nat King Cole. Lester Young was een van de belangrijkste tenoristen en velen zullen argumenteren dat zijn glorieperiode dan al voorbij was. Zeker tegen het einde van zijn carriĆØre, en op deze box met 8 cd’s is dat hoorbaar. Maar zijn opnames met pianisten als Cole, Hank Jones, John Lewis, Oscar Peterson en Teddy Wilson kunnen tot het betere werk gerekend worden van de late swing. De cd’s zijn origineel uitgegeven in een uitvouwbare box en de achtste cd bevat twee uittreksels van interviews, zodat u hem hoort spreken. Het boekje is leuk geschreven, maar minder handig om uit te vissen hoe deze opnames tot stand kwamen.

Het gevaar bestaat dat Lionel Hampton in ons collectief geheugen blijft sudderen als de zwetende, swingende, kermende en zuchtende man achter zijn vibrafoon en voor zijn big band. Showman. Je zou haast vergeten dat hij een resem fijnbesnaarde platen maakte, onder meer voor Verve, met kwartetten en kwintetten waarin hij met Oscar Peterson musiceerde. Ze namen 15 platen op, die op 5 cd’s passen. De bezettingen doen uiteraard sterk denken aan de gesofisticeerde swing van het Modern Jazz Quartet. De muziek was een tikkeltje ouderwetser, maar als Hampton twee noten speelde, swingde het al. Baanbrekende opnames waren het toen niet echt, ze hebben overigens maar Ć©Ć©n jaar samen gespeeld (in ’53 en ’54). Toch is het bij wijlen een puur genot om twee van de grootste muzikanten met elkaar in de clinch te horen gaan.

kleinkunst

Pakweg vijf jaar geleden was kleinkunst nog een scheldwoord. Maar nu, bij het einde van het millennium, ontdekken de mensen plots dat ze die liedjes van vroeger graag terughoren. Want nummers in de eigen taal hadden ten minste nog een boodschap – die redenering. De Kleinkunst Collectie-reeks ( Universal) is dan ook een groot succes. Nieuw is een box met de complete serie (4 x 3 cd’s) en twee aparte uitgaven, Ć©Ć©n met Nederlandse en Ć©Ć©n met Vlaamse artiesten (beide 3 cd’s). Alle grote namen zijn present: Willem Vermandere, Johan Verminnen, Boudewijn De Groot, Ramses Shaffy, maar ook de jongere generatie van Bart Herman en Bart Van den Bossche.

Ook Cardinal Records, het platenlabel van Rocco Granata, grasduinde in de kasten. Compilaties van Louis Neefs (een richtingloos allegaartje met niet eens zijn strafste materiaal), Will Ferdy, De Elegasten en Miel Cools, plus nog een selectie met anderen als Leen Persijn en Kate’s Kennel. Toch wel met minder fundamentele tracks in de aanbieding en bovendien meer gedateerd dan de Kleinkunst Collectie.

sony

Sony Music schrijft met Sony Music 100 Years. Soundtrack of a Century de kroniek van de 20ste eeuw aan de hand van 26 cd’s. Alle genres komen aan bod: pop, klassiek, folk, gospel, blues, jazz, country, filmmuziek, Broadway-musical, rock, R&B en world. Het dient gezegd, deze major heeft met kwaliteitslabels als Epic en Columbia een stempel gedrukt op de voorbije 100 jaar. Het lijstje namen dat ze aan de haak sloegen, is indrukwekkend: Bob Dylan, Simon & Garfunkel, Bruce Springsteen, Frank Sinatra, Miles Davis, Michael Jackson, Billy Joel, Jamiroquai, Sly & The Family Stone, Iggy & The Stooges, Aerosmith, Louis Armstrong, Robert Johnson, Leadbelly, Muddy Waters, Duke Ellington, Weather Report, Herbie Hancock, Pearl Jam, Aretha Franklin, Bessie Smith, Brandford en Wynton Marsalis… Pikant detail Ć©Ć©n: een 20-aantal van de 547 songs die de eeuwoverzichtbox bevat, is nooit eerder op cd verschenen. Pikant detail twee: ook een Belgische groep haalde de selectie, met name Hooverphonic met Eden. In elk cd-doosje zit een inlay met zeldzame foto’s, discografieĆ«n en beschouwende teksten. Daar bovenop is er een 308 pagina’s dik boek met essays.

live

Tot ’75 werd popmuziek nog als een curiosum beschouwd in televisiemiddens. Speelden The Beatles of The Rolling Stones al eens live in een tv-studio, dan werden ze door een niet-begrijpende, stijve presentator ingeleid. Het Amerikaanse Saturday Night Live was het eerste programma dat een poging deed om rockoptredens in de uitzending te integreren. De versmelting van de muziek met de humor die in de show centraal stond, ging soms ver. Legendarisch zijn de duetten tussen Joe Cocker en de betreurde John Belushi. Naar die historische momenten is het vergeefs zoeken op de twee compilaties met live-opnames uit het archief van Saturday Night Live. Niettemin leveren de uiteenlopende gasten – van Nirvana tot Janet Jackson, van Annie Lennox tot Grateful Dead – leuke cd’s op. De eerste biedt een aantal tracks uit de jaren ’70 en ’80, de tweede spitst zich toe op recent werk.

“SNL The Musical Performances” volumes 1 en 2 (Dreamworks).

Het Woodstock-festival van de voorbije zomer kwam in het nieuws door brutale verkrachtingen op de festivalweide. De organisatoren willen wat goedmaken door een dubbel-cd uit te brengen ten voordele van de Rape, Abuse & Incest National Network (RAINN). Elke groep die de affiche sierde, is tegenwoordigd met een op het veld gemaakte registratie. Op het eerste schijfje opvallend veel harde bands, zoals Korn, The Offspring, Lit, Limp Bizkit, Rage Against The Machine, Metallica, Bush, Live en Red Hot Chili Peppers. Op het andere staan ook wat poppier nummers van onder andere Sheryl Crow, Elvis Costello, Jamiroquai en Chemical Brothers. Een geschenk waar de tienerzoon plezier aan zal beleven.

“Woodstock ’99” (Hybrid/Epic).

Ook de moeite: de tweede cd van onze nationale electro-trots Ozark Henry, This Last Warm Solitude, wordt opnieuw op de markt gebracht met 8 songs uit een Parijs’ concert op een bonus-cd. Tegen een voordelige prijs krijg je een idee van de twee persoonlijkheden van frontman Piet Goddaer: de studiorat en het podiumbeest.

Ozark Henry, “This Last Warm Solitude/Live In Paris” (Double T).

Van The Roots, een van de opwindendste hiphopacts, verschijnt in beperkte oplage een livedubbelaar die deels in de V.S., deels in Europa werd ingeblikt. Tussendoor ook enkele verse studio-tracks, waaronder What You Want, afkomstig van de soundtrack van de film The Best Man.

“The Roots Come Alive” (MCA).

bob marley

Bob Marley is, 18 jaar na zijn dood, onverminderd actief op de cd-markt. Omdat de reggaekoning blijft verkopen, wordt zijn oeuvre regelmatig in nieuwe gedaanten te grabbel gegooid. Zijn verzameld werk wordt nu weer in een box met 4 cd’s gegoten.

Verbazingwekkender is Chant Down Babylon, een cd waarop hedendaagse zangers de confrontatie met Marley aangaan. De beproefde formule: dankzij de wonderen der technologie voegen hippe mensen – vooral hiphoppers – als Lauryn Hill, Guru, Rakim, Erykah Badu, Busta Rhymes, Mc Lyte, Chuck D, Steven Tyler en The Roots hun stemmen en vibes toe aan bestaande opnamen. Een up-to-date operatie, eigenlijk.

“Songs Of Freedom Box” en “Chant Down Babylon” (Island).

verjaardagen

Om de 20ste verjaardag van hun eerste hit One Step Beyond te vieren, bundelt de maffe Britse bende Madness zijn albums in een 6-delige box. Van de stomende ska-nummers uit hun beginperiode tot de latere, meer gesofisticeerde pop: alles staat erop.

“The Lot Box” (Virgin).

De gesplitte Engelse band The Stone Roses teert op vergane glorie. Om de 10de verjaardag van hun titelloos debuut, tevens de beste plaat die ze ooit maakten, niet onopgemerkt voorbij te laten gaan, steken ze het album in een nieuw jasje. Met een cd met eerder onuitgegeven materiaal dat in een lade lag te verstoffen als extra lokkertje.

“The Stone Roses” (Silvertone).

varia

Fraaie box met de essentie van Elvis Presley op 3 cd’s Artist Of The Century van RCA. Als je ziet dat de Nederlands muziekkrant Oor de eerste plaats in een eeuwoverzicht aan The King toedicht, wellicht een terechte titel. Want Presley maakte, door country en R&B te vermengen, zwarte muziek toegankelijk voor de blanken en hij was tevens de eerste rockmartelaar: te veel pillen geslikt en jong gestorven.

De folkrevival, ingezet door Kadril en LaĆÆs, maakte dat de eerste drie uitgaven met een vaart de winkels uitvlogen. Friends Of Folk delen 4, 5 en 6 ( CNR) getuigen opnieuw van een brede kijk op het muzikaal fenomeen. Zowel traditionelen als vernieuwers: onder meer Gabriel Yacoub, Wannes Van de Velde, The Albion Band, Maddy Prior, Olla Vogala, Groupa, DĆ©anta, Dirk Van Esbroeck, Tarras, Eliza Carthy, Brian Hughes, Runrig, Kathryn Tickell, Orion, June Tabor en Rory McLeod.

Clapton Chronicles ( Reprise) is niet meer dan Claptons recente hits bij elkaar geharkt. Interessanter en met meer visie samengesteld, is de dubbel-cd Blues ( Polydor). Een collector’s item met ouder werk – solo en met Derek & The Dominos – en enkele zeldzame tracks. Nog kwalitatiever is Crossroads 2 (Polydor), het livevervolg op de schitterende box Crossroads, met opnames uit de jaren ’70.

Amusant spelletje: tv- en filmtunes herkennen. De bekendste deuntjes van SF- en thrillerseries ( The Avengers, The Addams Family, Twin Peaks, The X-Files en ga zo maar door) vinden een onderkomen op de dubbel-cd Battlestar Galactica. Rolprenten associĆ«ren we dan weer met, meestal door grote sterren vertolkte, themasongs. Zoals CĆ©line Dions My Heart Will Go On (Titanic), Bruce Springsteens Streets of Philadelphia (Philadelphia), Underworlds Born Slippy (Trainspotting) en Simon & Garfunkels Mrs. Robinson (The Graduate). Twee cd’s lang kan je er de beelden zelf bij denken.

“Battlestar Galactica/The A To Z Of Fantasy TV Themes” (Silva Screen/VIA Records). “The All Time Greatest Movie Songs” (Columbia).

Milo Derdeyn en Peter Van Dyck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content