Valentijnsmenu

Drie hapjes : flan van parmigiano reggiano, slaatje met gerookte eendenborst, schuim van gerookte paling
...

Drie hapjes : flan van parmigiano reggiano, slaatje met gerookte eendenborst, schuim van gerookte paling Sashimi van coquilles en gele rugvintonijn Risotto met gebakken inktvisjes en langoustines Gebakken zeebarbeel op zuiderse biscuit met paprikacrème en ovengegaarde trostomaatjes, puree van nicola-aardappelen met zongedroogde tomaatjes Brickdeegtorentje van dadels met sinaasappel en kaneelijs Koffie met zoets Ilse De Muynck won eind vorig jaar de gegeerde titel Hobbykok 2006 tijdens de gastronomiebeurs Kokerello. Ilse nam ook aan de vorige editie van de wedstrijd deel en eindigde toen zesde. "De jury loofde mijn gerecht maar vond de samenstelling iets te complex en daar heb ik dit keer dan ook rekening mee gehouden", vertelt de 35-jarige bediende van achter haar fornuis. Zoals veel ervaren hobbykoks, kreeg ook zij de kookmicrobe al vroeg te pakken. "Mijn eerste keukenstappen zette ik als kind wanneer ik op bezoek ging bij mijn grootmoeder. Daar geraakte ik al snel in de ban van het bakken van koekjes. De rest volgde spelenderwijs en toen ik bij vishandel Guido Meersschaut als bediende begon te werken kwam ik vanzelf in contact met kwalitatieve topproducten en ging ik meer het accent leggen op finesse." Een koksopleiding heeft Ilse nooit genoten maar met een lekkerbek en gastronomisch connaisseur zoals Guido Meersschaut als mentor, leerde ze de fijne kneepjes van het vak. "Twee keer per week rijdt iemand van ons naar Rungis bij Parijs om voor een dertigtal restaurants de beste producten op te halen. Wanneer ik zelf iets speciaals nodig heb, hoef ik het maar te vragen." Op het werk eet ze, samen met haar man die instaat voor de verkoop, elke middag verse vis. "We hebben hem maar uit de koeltoog te kiezen. In het weekend kook ik zelf en dan zorg ik dat er ook al eens vlees op tafel komt. Voor mijn drie jonge spruiten is dat liefst steak met frietjes." Ideeën doet Ilse op wanneer ze op restaurant gaat. Aan de keuken van Sergio Herman in Oud Sluis heeft zij niets dan goede herinneringen. Hoog op het verlanglijstje staat al een tijdje een bezoek aan Hof van Cleve. Een droom die binnenkort realiteit wordt vermits zij als Hobbykok 2006 onverwachts ook nog een diner voor twee bij topchef Peter Goossens ontving. Voor het feestelijke menu heeft Ilse Demuynck gekozen voor het lekkerste uit de zee. Eén bereiding heeft ze de dag zelf nog moeten aanpassen omdat scheermessen niet voorradig waren. Net zoals bij de kookwedstrijd schenkt de Hobbykok 2006 veel aandacht aan de kwaliteit van de ingrediënten. Alleen het beste stuk van de tonijn is goed genoeg en de aankopen van alle verse producten gebeurt met strenge en kieskeurige blik. In haar open keuken gaat Ilse Demuynck als een professionele chef te werk. Ze behoudt planmatig het overzicht, werkt gedisciplineerd en heeft een scherp oog voor afwerking. De voorbereidingen lopen vlot en ze heeft uiteindelijk nog ruim de tijd om een aantrekkelijke tafel te dekken en haar koksplunje te ruilen voor een feestelijker outfit. Haar man Sven ontfermt zich ondertussen over logistieke vraagstukken en zorgt met onder meer Jamie Cullum en Ella Fitzgerald voor aangename achtergrondmuziek. Gasten zijn twee goed bevriende koppels die op de wedstrijddag voor morele steun zorgden en ook een helpende hand uitstaken omdat manlief alle zaterdagen aan de vistoog moet werken. Kris, Vero-nique, Yves en Dominique namen met plezier de uitnodiging aan en hebben als geschenken prachtige keukenborden en nog wat lekkers bij voor bij de koffie. Met een topchampagne als Bollinger kiest de Hobbykok 2006 voor een onthaal op hoog culinair niveau. Fijn koken is één zaak, gasten warm onthalen een ander. Met dit geraffineerd diner onder vrienden brengt de elegante hobbykok een ode aan gastronomie en gastvrijheid. Een winnaar waardig. Willem Asaert