Julien De Smedt kreeg de opdracht om in een dichtbevolkte wijk in hartje Kopenhagen drie penthouses te bouwen. Die lagen boven op een woonblok met een miezerige binnentuin, waar nauwelijks licht binnenvalt. Om dat gebrek aan groenruimte op te vangen, installeerde De Smedt een gemeenschappelijke tuin op het dak van de drie penthouses. Alles samen goed voor zo'n duizend vierkante meter extra oppervlakte. Vanuit de drie penthouses is er toegang tot de gedeelde recreatieruimte op grote hoogte. De inrichting van de tuin h...

Julien De Smedt kreeg de opdracht om in een dichtbevolkte wijk in hartje Kopenhagen drie penthouses te bouwen. Die lagen boven op een woonblok met een miezerige binnentuin, waar nauwelijks licht binnenvalt. Om dat gebrek aan groenruimte op te vangen, installeerde De Smedt een gemeenschappelijke tuin op het dak van de drie penthouses. Alles samen goed voor zo'n duizend vierkante meter extra oppervlakte. Vanuit de drie penthouses is er toegang tot de gedeelde recreatieruimte op grote hoogte. De inrichting van de tuin hield De Smedt zo functioneel mogelijk. Hij installeerde een groot houten zonneterras en een buitenkeuken met barbecue, maar evengoed een knaloranje 'speelplaats' voor kinderen. De ondergrond ervan is schokbestendig, zodat de bewoners van het penthouse eronder geen overlast hebben van spelende kinderen. De Smedt zorgde er met balustrades ook voor dat de kinderen op een veilige manier kunnen ravotten. Pal naast het oranje speelterrein legde hij een miniheuvel met echt gras aan. Van op het observatieplatform, toegankelijk via een trap, heb je een prachtig zicht op de stad. Al geldt evengoed het omgekeerde : de omliggende bewoners hebben uitkijk op een mooie speeltuin en niet op een saai dak. Julien De Smedt Architects (JDS), een Belgisch-Deens bureau, werkte voor dit 'botanische cohousingproject' samen met de bureaus BIG en EKJ. Hun ' hedonist rooftop garden' is een hedendaagse manier om midden in een dichtbevolkte stadsbuurt groene recreatiezones te voorzien. De tuin maakt op een slimme manier gebruik van de onbestede ruimte op daken midden in de stad. Maar zoals alle visionaire ontwerpen werd de uitvoering een project van lange adem. Het ontwerp was al klaar in 2004, werd pas goedgekeurd in 2009, en uiteindelijk opgeleverd in de lente van 2011. Onmiddellijk oogstte het lof van urbanisten en architecten. In november 2011 werd het uitgeroepen tot het beste gebouw van Kopenhagen. Die CPH-prijs moet architecten inspireren om vernieuwende realisaties neer te poten in de Deense hoofdstad. Architectuur- en kunstcriticus Rasmus Vestergaard : "Dit is een voorbeeld van visionaire, praktische en optimistische architectuur, gefocust op duurzaamheid en leefbaarheid. Met zijn projecten geeft Julien De Smedt de Deense architectuur een injectie van innovatie en inspiratie." Of in de woorden van de Belgische architect zelf : "Normaal gezien is een dak een eindpunt in een constructie. Deze ' rooftop garden' is het beginpunt voor nieuwe functies en belevingen. Wij bedenken steden waarin niet het dak, maar de mens het eindpunt is." Info : jdsa.eu/bir/THIJS DEMEULEMEESTER