Dit huis staat in een nieuwe verkaveling in Het Zoute, een creatie van het Knokse ontwerpbureau Arcas. Hier woont architect Bart Chielens, een van de leidinggevende figuren van Arcas. Hij ontwerpt zelf geen woningen, maar lost liever de stedenbouwkundige problemen op die Arcas ook behandelt. Het bureau plant momenteel in Heist de sociale verkaveling Heulebrugge, een nieuwe wijk in oude stijl. Hiervoor werkt Chielens samen met de befaamde architect Léon Krier. Het is een controversieel project, dat sommigen ouderwets vinden. Chielens pleit voor de herwaardering van de traditionele kustarchitect...

Dit huis staat in een nieuwe verkaveling in Het Zoute, een creatie van het Knokse ontwerpbureau Arcas. Hier woont architect Bart Chielens, een van de leidinggevende figuren van Arcas. Hij ontwerpt zelf geen woningen, maar lost liever de stedenbouwkundige problemen op die Arcas ook behandelt. Het bureau plant momenteel in Heist de sociale verkaveling Heulebrugge, een nieuwe wijk in oude stijl. Hiervoor werkt Chielens samen met de befaamde architect Léon Krier. Het is een controversieel project, dat sommigen ouderwets vinden. Chielens pleit voor de herwaardering van de traditionele kustarchitectuur, met als model de groene tuinwijken van Het Zoute en Den Haan. "Als je goede voorbeelden hebt die door iedereen worden gesmaakt, waarom dan weer iets nieuws uitvinden dat geen succes heeft?" vraagt Chielens zich af. Chielens is een van de weinige architecten die openlijk opkomt voor een traditionele stedenbouw en architectuur. En deze woning is geconcipieerd volgens die principes. Hier werd niet geëxperimenteerd met materialen of met ruimte. In een eerder klassiek kader wordt de privacy beschermd met weinig glas. Dit is vooral een praktisch huis voor een gezin met kinderen. "Zo ontworpen dat ze hier hun speelgoed mogen laten rondslingeren: dat hoort er nu eenmaal bij. Je kan je kinderen toch niet opsluiten in een aparte speelkamer boven? Ze willen leven waar de ouders leven: beneden. Daarom heb ik zo'n grote woonruimte voorzien", legt Chielens uit. De woning heeft een L-vormig grondplan, helemaal zongeoriënteerd, en haalt de tuin in huis. Eén vleugel herbergt de eigenlijke woonkamer met een dubbele zithoek rond haard en televisie. In de andere vleugel werd een soort vestibule ontworpen, waar ook de trap vertrekt: de kinderhoek. Hierop sluiten eetkamer en keuken aan. De gelijkvloerse verdieping is een open ruimte die wordt afgesloten met schuifdeuren.Dit is een echt woonhuis, nergens valt er een bureau of een werktafel te bespeuren. "We hebben bewust gekozen voor de scheiding van beroep en vrije tijd, omdat we allebei - mijn vrouw werkt als juriste - een druk leven leiden. Thuis willen we ons ontspannen. Daarom vind ik het zo belangrijk dat een huis ook een beetje een vakantiesfeer uitstraalt."Voor de inrichting deed Chielens een beroep op interieurarchitect Carlo Seminck, die al heel wat binnenkanten van kustwoningen vormgaf. Seminck heeft een vrij hedendaagse stijl, maar legde hier landelijke accenten. "Zonder rustiek of oubollig te worden, zonder houten lambriseringen of klassieke deuren", zegt hij. "We bestreken de muren met kalkstuc waarin marmerpoeder gemengd is. Zo krijg je een mat effect en wordt het licht mooi geabsorbeerd. Glad afgewerkt oogt dit modern." Seminck dacht bij het ontwerpen aan een modern Amerikaans landhuis, strak van stijl, maar met warme en traditionele details. Voor de betegeling van de gang en de keuken vroeg hij tegelspecialist Dominique Desimpel, die voor ongeglazuurde zelliges koos. Deze Marokkaanse tegels werden zonder voeg aangebracht, en geven door hun oneffen oppervlak een artisanale indruk. Seminck tekende ook alle meubels, zoals de grote bibliotheek in de woonkamer en het buffet in de eetkamer. Ze zijn van grijsgetinte eik. Het keukenmeubilair werd gemaakt met geschilderde mdf-plaat. Seminck gebruikte natuurlijke materialen en verkoos een zacht palet waarin aardtonen overheersen. Piet Swimberghe / Foto's Jan Verlinde