Deze winter neemt de mannenmode bescherming wel heel serieus. Niet met technomaterialen en andere vondsten van de dotcom-jaren, maar door mannen hun traditionele garderobe terug te geven en ze op 1001 manieren in te pakken. Na het turbulente afgelopen jaar mag dat wel. Dit zijn de trends om de winter door te komen.

Wim Denolf / Foto’s Etienne Tordoir

Heren van stand

WAT? Weg met androgyne junks, ‘zachte’ mannen en dressing down: de gentleman is terug. Terug van nooit weggeweest, roepen Italiaanse bedrijven als Ermenegildo Zegna en Pal Zileri in koor, maar deze nieuwe Elegante Man is nostalgie in overdrive. Vervlogen symbolen van mannelijk zelfvertrouwen en degelijkheid doen het goed. Vooral double-breasted colberts en mantels dan, symbool van een hoge hiërarchische positie, meestal met stevige schouderlijnen. Het soort kleding dat u in de gunst brengt van bankdirecteurs en schoonouders. Denk ook aan: avondkleding, driedelige pakken met vesten, leren handschoenen en aktetassen met enveloppe, golf- en puntschoenen, schoonheidssalons voor mannen en brillantinepotten.

WIE? Gucci en Ralph Lauren draaien een jaren dertig-film af. De stijve, breedgeschouderde pakken (mét horlogezak op de vest) in tweed of corduroy van laatstgenoemde zijn meer Saville Row dan de Londense kleermakersstraat zelf – u weet hoe dat gaat in Disneyland. Nee, dan liever de verleidelijke Brylcrème-look van Tom Ford. Zijn collectie in zwart, wit en crème bevat getailleerde pakken met wijde broeken en kraaknette smokings met zwaluwstaarten. De afwerking is echter modern en sexy, met T-shirts, geknoopte sjaaltjes en luxueuze sweaters in kasjmier. Trouwens, sinds kort kunt u bij Gucci ook terecht voor mannenkleding op maat, net als bij Helmut Lang.

ZIE OOK… De zware, masculiene stijl van Gianfranco Ferré, het inventieve strepenspel van Hermès en de pakken van Prada,Fendi en Paul Smith. Giorgio Armani benadrukt torsos en knopenrijen, terwijl ook Cavalli en Martin Margiela formaliseren, laatstgenoemde met double-breasted mantels en kostuumjasjes en jeans die verknipt zijn tot klassieke pantalons met steekzakken.

GLEUFHOED Een donkerblauwe overjas van binnenstebuiten gedragen voeringstof van Prada gaat langer mee dan een seizoen.

QUOTES “Er is niets zo modern als de klassieke look” ( Muccia Prada). “Elegantie is de nieuwe seks” ( Tom Ford).

De romantische mantel

WAT? De wintermode wil glamoureus zijn, en daarbij speelt volumineuze, ietwat gracieuze bovenkleding een belangrijke rol. Trenchcoats, overjassen, mantels in visgraattweed of loden jagersjassen verlenen niet alleen bescherming en autoriteit, ze zijn ook ongemeen chic. Romantisch zelfs – elke sul voelt zich een meneer in zo’n ding. Veel ontwerpers omarmen dan ook enthousiast die pijlers van de traditionele mannenkleding, door casual wear enigszins verwaarloosd. De dikke stoffen, lange, wapperende panden en typische carrure verschaffen u vast filmische kwaliteiten.

WIE? Een dubbelslag van Tom Ford: zo zwaar ’s mans Dick Tracy-achtige trenchcoats en militaire overjassen zijn bij Gucci, zo licht zijn de satijnen trenchcoats bij Yves Saint Laurent – het lijken wel kamerjassen. Die laatste collectie is trouwens helemaal gebaseerd op volume: zowel de broeken als de herenmantels zijn reusachtig. Zet DomenicoDe Sole hem ooit aan de deur, dan kan Ford altijd in Duitsland terecht. Bij Louis Vuitton zijn er mantels en overjasjes in subtiel reflecterende shetlandwol, alsook kasjmieren mantels en trenchcoats, allemaal even uitnodigend.

ZIE OOK… De fluwelen regenmantels, katoenen trenchcoats en overjassen in gabardine van Giorgio Armani en de regen- en tweedmantels van specialist ter zake Burberry. Bij Versace worden volumineuze overjassen gecombineerd met een duffel.

GLEUFHOED Raf Simons. Zijn leren, uit bomberjacks gegroeide mantels en geharnaste trenchcoats zijn geen nostalgie naar gangsterfilms, maar even indrukwekkend. Desnoods schaft u zich een van zijn transparante capes met capuchon aan – modieuze eenvoud.

Elegance revisited

WAT? De mannenmode keert dan wel terug naar formaliteit, gelukkig is het voor velen zaak elegantie te actualiseren en een jonger kantje mee te geven. Hun materialen zijn luxueus en zacht (kasjmier, tweed, fluweel), de look is dat niet. Losser, ruwer of sportiever, want wie wil er nu bijlopen als Gene Kelly?

WIE? Marc Jacobs combineert bij Louis Vuitton sportievere items in luxueuze materialen (kasjmieren sweaters, lamsleren fotografenvesten, kalfsleren broeken, sweatshirts, jeans) met meer traditionele kledingstukken als mantels, trenchcoats en kostuumjasjes. Hedi Slimane is in een minder rigide bui, op zijn voorkeur voor wit en zwart na, en kleedt zijn frêle Dior-types met wijde broeken, net als Yves Saint Laurent. Verder beroept Slimane zich op college-emblemen op colberts en werkt hij gedistingeerde mantels af met franjes. Xavier Delcour is ook in goeden doen deze winter. Hij stopt een sportieve capuchon onder een zwart-wit gestreepte slippenjas en een zwart T-shirt onder een vaalroze pak. Een zwartfluwelen kostuum krijgt een harnas van leren riemen of gaat boven een oversized pullover in fluorescent roze.

ZIE OOK… Zwarte colberts met ingeweven cirkel- en krulpatronen van Comme des Garçons, zwartleren jekkers over strepenpakken van Versace en sportieve shirts en petten bij de kostuums van Emporio Armani. Jil Sander verkiest eenvoudige witte T-shirts met een V-hals, anderen combineren kostuums met sweaters met een capuchon of sjaal.

GLEUFHOED Een strakke, onderaan gefronste regenpijpbroek uit de collectie van Dior of Louis Vuitton, al dan niet in combinatie met zware laarzen – als uiting van uw rebelse geest.

Op de latten

WAT? IJskristallen, elanden en alpenbloemetjes? Dan moet het winter zijn. De originaliteitsprijs win je er niet mee, maar het zijn wel de zeldzame opwekkende noten in een veeleer sec seizoen, zelfs het breiwerk is doorgaans sober en eenkleurig.

WIE? Iceberg leidt de bende. In deze erg witte collectie is zowat aan alles gedacht: ijskristallen in sweaters of als stiksel op gewatteerde jasjes, korte en lange lammy’s, dekencapes, thermische leggings met ingewerkte beenwarmers – zelfs aan harige moonboots. De jongerenlijn D&G van Dolce & Gabbana heeft het meer op de Alpen gemunt: het duo biedt skiuitrusting aan en strooit bloemige Alpenromantiek en rendieren over cardigans, gebreide vesten, dikke of fijne (col)truien, sjaals, Afghaanse mutsen en flanelletjes met knoopjes.

ZIE OOK… Tirolervesten in loden van Moschino en Thierry Mugler, alpine motieven bij Ralph Lauren, opgevulde kostuumjasjes van Gianfranco Ferre en dikke kabeltruien van Yohji Yamamoto. Noorse truien en cardigans dragen geometrische motieven bij Cerruti en Jil Sander. De zachte collectie van laatstgenoemde, met mooie kasjmier, diagonaal gestreepte kabeltruien en luxueuze, halflange kamerjasjes met ceintuur, nodigt uit om je zo snel mogelijk bij een hardvuur te installeren met een warme choco.

GLEUFHOED Een bloedrode, gewatteerde anorak van Raf Simons, daar heeft Sankt Moritz niet van terug.

MISSER Jean-Charles de Castelbajac, die winterse truien, sweatshirts en surfboardkleding doopt in felle kleuren en naïeve bedrukkingen. Warholiaanse Mao-prints en Keith Haring-tekeningen tot daar, maar Peter Pan en Mickey Mouse?

Zacht

WAT? De mannenmode is deze winter in alle opzichten aaibaar. Militaire referenties en agressiviteit worden flink gemeden. Een hypergeraffineerde masculiniteit of een Val d’Isère-look smoort elke expliciete belofte van testosteron in de kiem, op de mooie, naar voetbalvelden en douchezalen ruikende collectie van Dirk Bikkembergs na. Die aaibaarheid valt echter ook letterlijk te nemen, want de ontwerpers hebben allemaal driftig bont geshopt. Bont dat op talloze manieren gebruikt wordt en gezien wil worden. Vooral parka’s op een kostuum, moutons retournés, opzichtige witbonten revers en poedelachtige zomen zijn sterk in trek.

WIE? Of beter gezegd: wie niet? (Knielange) parka’s met harige capuchon zijn alomtegenwoordig: bij Miu Miu, Versus, Dolce & Gabbana, Yohji Yamamoto en John Richmond, die het stijlelement van de Britse modcultuur van de jaren vijftig ook met graffiti bewerkt. De parka is anno 2002 immers een edel gegeven, de gewone uitvoering in katoen of nylon is schaars. Vooral Fendi dweept met parka chic. Ook een lammyjas vind je tegenwoordig bij zowat elke ontwerper, bij Fendi, Dolce & Gabbana, Yves Saint Laurent en in zijn meest luxeuze vorm bij Gucci, dat daarnaast ook vliegeniersjassen van bontkragen voorziet. Mooi is ook de lammyjas van Miu Miu, met een verweerd lijkende buitenkant van geschuurd leder. De Louis Vuitton-uitvoering met shearling-vacht vermengt luxe met casual en vermijdt het déjà vu-effect waaraan anderen lijden.

ZIE OOK… Wie ook graag aan de buitenzijde lang- en zachtharig is, kan terecht bij Bally, Gianfranco Ferre en Costume Nationale of koopt een bontsjaaltje bij Trussardi. Blousons met een bontvoering zijn te vinden bij Dirk Bikkembergs en Emporio Emporio, terwijl Dries Van Noten bohémiens wikkelt in Afghaanse jassen met frivole wollen draden en bonten binnenzijden.

GLEUFHOED Een mouton retourné dat nogmaals is omgekeerd van Martin Margiela: voor het onderhoud moet u het niet doen, maar het ziet er beeldig uit. Uit dezelfde collectie: een caban met afneembare bontkraag – eenvoudig en to the point.

Boyz in the hood

WAT? Een artikel in het gerespecteerde Britse Journal of the Royal Society of Medicine waarschuwde eerder dit jaar voor het gevaar van capuchons. Terwijl uw gezichtsveld normaal gesproken 167 graden bedraagt, vermindert dat bij dragers van een dichtgeknoopte kap horizontaal met gemiddeld een derde, verticaal met ruim de helft. Volgens een onderzoeksteam van de universiteit van Birmingham moet u vooral bij het oversteken dan ook uw hoofd draaien. Enfin, ze zijn dus terug, die capuchons. Als symbool van de banlieu doen ze al gauw denken aan wat stoere, in zichzelf gekeerde jongetjes, en ze worden dan ook al een tijdje opgepikt door modebewuste lui om een outfit meer geloofwaardigheid en authenticiteit te geven. Of zoals sommigen het uitleggen: sinds 11 september beelden van reddingswerkers en later oorlogsjournalisten op het scherm bracht, wil de mode met twee voeten op de grond blijven en de band met de ‘gewone’ man aanhalen.

WIE? Capuchons zijn essentieel in de door Basquiat en jaren tachtig-kunststudenten beïnvloede look van Louis Vuitton, terwijl Raf Simons camouflage voor ogen heeft. Bij hem dient de capuchon ter bescherming in sweatshirts, anoraks, transparante capes in plastic en vuilzakblauwe of zwarte K-way’s. Amerikaanse baseballjacks zijn hier een andere portie jaren tachtig.

ZIE OOK… Zwarte of gele sweaters en sweatshirts met een kap van Xavier Delcour, alsook bij Alessandro Dell’Acqua, onder een leren jekker, en Bally, om een kostuumjasje op te funken.

GLEUFHOED Een sportieve ritsjas met capuchon (of muts) met opzichtig gotisch huislogo van Versace, want de vrouw des huizes draait deze winter alleen maar hiphopplaten en Smells like teen spirit van Nirvana. Uw coterie in Molenbeek vindt het vast geweldig.

Een huis op het platteland

WAT? Als de mannenmode flirt met formalisme, is comfortabele cocoonkleding nooit ver weg. Want al willen we dan zekerheid, we willen ook geborgen zijn. Trouwens, al die negatieve, deprimerende berichten op het journaal en in de krant, veel zin om je op te tutten geeft dat toch niet? Gelukkig biedt de wintermode op alles een antwoord. De belangrijkste elementen van de rustieke look zijn corduroy, erg populair deze winter, comfortabel breigoed en opa-stukken als cardigans en flanelletjes. Wie het mocht vergeten zijn: corduroy was in de Middeleeuwen het weefsel van de lagere adel en koningspersoneel. Later vond het zijn weg naar de lagere en middenklasse, vanwege de deftige look en goedkope prijs. De wintermode 2002 wil dan ook realistisch zijn, zoals tastbare texturen als tweed en ribfluweel bewijzen.

WIE? Dolce & Gabbana vervlechten hun Siciliaanse roots met het Engelse platteland, denk aan Lady Chatterley’s lover ontmoet The godfather. Bruine en baggy gedragen broeken in ribfluweel worden gecombineerd met gebreide cardigans, coltruien met patchwork of ander breigoed. Vesten en petten in tweed vervolledigen hun boerenzonen – je zou ze zo een hark en een hooischuur geven. Met een voorkeur voor wol, tweed, corduroy, duffels, opa-streepjes en innemende patchworkcardigans hunkert trouwens ook de hybride collectie van Dries Van Noten naar een plattelandsdecor.

ZIE OOK… Geraffineerde patchworkhemden van zorgvuldig gekozen stoffen van Dirk Bikkembergs, corduroy pakken van Trussardi, corduroy broeken en suède cardigans van Martin Margiela en kasjmieren sweaters van Gucci en Louis Vuitton. Cardigans spelen ook een hoofdrol bij Yohji Yamamoto, Ralph Lauren, Hermès, Alessandro Dell’Acqua en Gianfranco Ferré.

GLEUFHOED Een boerenpet, want diep in uw hart bent u een eenvoudige jongen gebleven – vorig jaar al bij Gucci, nu bij vele anderen.

QUOTE “Onze man droomt van het platteland. Niet shockeren, maar zich gewoon goed voelen.” ( Stefano Gabbana).

Wikkelen en draaien

WAT? Deze winter heeft u geen excuus om een pleuris op te doen, tenzij een dodelijke allergie aan mode. Alsof volumineuze jassen, parka’s, bontvoeringen en capuchons niet genoeg zijn, worden we overspoeld door sjaals in alle mogelijke maten en uitvoeringen. Als accessoire zijn sjaals uiteraard niet nieuw in mannenkleding, maar ze waren zelden zo prominent aanwezig, bijvoorbeeld als blikvanger op of onder een colbert. En als een sjaal zo groot als een deken niet volstaat, dan maar ineens een deken als poncho. De boodschap is duidelijk: ’s mans buitenzijde is deze winter meer ingepakt en beschermd dan ooit. De revival van onderlijfjes ( Louis Vuitton, Iceberg), volgende zomer helemaal je dat, zal niet uw dood worden.

WIE? Zowat iedereen. Er kan echter maar één koning zijn, en dat is Dries Van Noten. Zijn assortiment is opnieuw het grootste: kort, ultralang, dun, dik, effen, gespikkeld of gestreept, met of zonder franjes, vaak in felle kleuren. Zijn sjaals draaien mee in een indrukwekkend kleurenspel, of het nu gaat over een fluwelen bloemenkostuum, cardigans of poncho’s en mantels met dekenmotief. Ook Christopher Bailey rekent in zijn erg Britse en jonge Burberry-collectie op sjaals, vaak wat fijner en glanzend afgewerkt, en met tartan afgewerkte schoudercapes.

ZIE OOK… Dikke wollen dekensjaals van Costume National, Valentino, Bally en, in het wit, Iceberg. Dolce & Gabbana spelen met felle kleuren in (lange) sjaals en Afghaanse mutsen, terwijl sjaals ook onder kostuumjasjes gaan: met mod-achtig dambordpatroon bij Emporio Armani, met ruitenpatroon bij Jil Sander en Fendi, in crème bij Valentino, met rozerode dwarse strepen bij Alessandro Dell’Acqua en als ultralange Noorse sjaal bij Hedi Slimane voor Dior.

GLEUFHOED Een deken hoeft niet meteen, maar een kleurige sjaal is altijd meegenomen in dit bij uitstek ‘donkere’ seizoen. Het kerstgeschenk van 2002.

FEIT Mannen bezetten 70% van de arbeidsplaatsen in de informatica- en telecomsector, 90% in de bouwsector en 60% in het bankwezen. Topfuncties en de financiële markten zijn haast exclusief een mannenzaak. FEIT 9 op de 10 beleggers zijn mannen. FEIT Haast overal is de overheid, en dus ook de buitenlandse politiek, in mannenhanden. Zo domineren mannen het Vlaams Parlement (80%), alsook Kamer (77%) en Senaat (72%). FEIT Sla er de krantenkoppen van het afgelopen jaar op na: economische terugval, financiële schandalen, beurscrisissen en internationale spanningen. CONCLUSIE De man krijgt klappen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content