Deze tuin, waarin bizarre en bijzondere snoeivormen de hoofdrol spelen, hoort bij een weekendhuis van Parijzenaars.

De tuin Grand Launay ligt in het onooglijke Lanrivain, een dorpje van 600 inwoners in Bretagne, en staat bij de Franse Opentuinenvereniging aangemerkt als ‘Jardin Remarquable’. www.parcsetjardins.fr, www.centrebretagne.info, www.atoutfrance.be

Ook bij een buitenverblijf hoort een tuin. Die mag er zelfs wat eigenzinnig uitzien. Grand Launay is een prachtvoorbeeld. Hoe verleidelijk de tuin ook is, Parijs blijft de vaste stek van de eigenaars. De tuin is hun vluchtheuvel. Al 25 jaar lang komen ze zeker eens in de veertien dagen naar hier. Hij kocht het goed als vervallen manoir met een flinke oppervlakte grond eromheen. Tuinontwerper Gaël Boedec werd gevraagd voor de inrichting, omdat Boedec al bewezen had verrassend en creatief uit de hoek te komen.

Vandaag is het anderhalve hectare grote Grand Launay opgedeeld in sterk van elkaar verschillende tuinkamers. Noem ze entiteiten, want ze zijn niet overal secuur omzoomd met heggen. Enkele lonken naar de omringende natuur, als een uitnodiging voor reeën en ander wild.

Snoeivormen nemen een belangrijke plaats in. Soms als sfeerschepper, dan weer om de kijkrichting van het tuinbezoek te sturen, maar ook en vooral als voor- of achtergrond voor een ornament of bijzondere plant. De eigenzinnigste vormsnoei is toegepast in de boomgaard. Daar kronkelen buxusslangen tegen de bomen op.

Op heel wat plaatsen zorgt water voor zacht geklater. Het versterkt de natuurlijkheid. Ingewikkelde pompsystemen komen er niet aan te pas. De tuin heeft eigen bronnetjes en helt lichtjes af richting aanpalend bosperceel. Het hoogteverschil is net voldoende om murmelende fonteintjes, waterloopjes en een spiegelend watervlak te voeden. Het water verdwijnt ten slotte via een kanaaltje door een levende tuinwand naar het bos.

De tuinkamers zijn niet allemaal tegelijk aangelegd. De meest formele tuin, intussen zowat vijf jaar oud, is tegelijk het recentste project. Haaks op het waterkanaal staan planten als holpijp en siergrassen strak gelijnd. De enige plant die aan de regelmaat ontsnapt is buxus, hier vormgegeven als kogelronde bollen.

Grand Launay heeft ook een moestuin, klein en intiem, omgeven door een levend wilgenscherm. De perken zijn verhoogd om comfortabel te tuinieren, maar meer nog om gemakkelijk te oogsten.

Isabelle, de vrouwelijke tuinman, houdt een strak zaai- en plantschema aan, zodat de tuineigenaar van vroeg tot laat dagverse groenten op tafel kan zetten telkens als hij hier is. De belangstelling en de kennis van de eigenaar en zijn echtgenote zijn intussen vlot meegegroeid met de tuin. Van absolute leken zijn ze geëvolueerd tot echte groengenieters, al lukt afscheid nemen van Parijs voorlopig nog niet. Maar Grand Launay is in goede handen : de tuinvrouw verlangt niet naar Parijs.

DOOR MARC VERACHTERT & FOTO’S PHILIPPE PERDEREAU

Deze manoir met grote tuin is een vluchtheuvel in het groen voor een stel Parijzenaars

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content