Het geheime wapen van de sterren

Make-up artist Francesca Tolot.

Met haar werk bent u eigenlijk al vertrouwd, want ze werkte samen met Madonna en Elizabeth Taylor, en verzorgt al meer dan tien jaar de make-up van het fenomeen Beyoncé. Hoog tijd dus om kennis te maken met Francesca Tolot, die een boek vol advies schreef. Knack Weekend sprak onlangs met de Italiaanse make-up artist tijdens een evenement van MAC in Antwerpen.

Over het prille begin

“Ik ben er toevallig ingerold. In de jaren tachtig ben ik in Milaan een cursus gaan volgen, gewoon omdat ik graag met make-up speelde, ik wist toen niet dat je daar je beroep van kon maken. Mijn leermeester Diego Dalla Palma zag meer in mij, en toen hij op eenzelfde dag voor twee jobs gevraagd werd, heeft hij er eentje aan mij doorgegeven. Het was een ramp, ik maakte ruzie met het model… Dit is echt niks voor mij, dacht ik toen. En toch, om Diego uit de nood te helpen heb ik het nog eens geprobeerd. Het was een shoot voor Vogue Italia, en die dag heb ik mijn roeping gevonden.”

Over Los Angeles

“Ik sprak geen woord Engels toen ik daar toekwam. Aan mijn schoonbroer, die er al woonde, heb ik slechts twee woorden in het Engels gevraagd : natural en sophisticated, en daar ben ik mee aan de slag gegaan. Achteraf had ik soms nog moeite met een woord als eyebrow, en met mijn accent heeft Madonna me jaren geplaagd !”

Over make-up

“Eerst en vooral moet je je huid goed verzorgen, dat is echt de basis van alles. Dan is het uiterst belangrijk om de juiste kleurfoundation te gebruiken, en daar is maar één manier voor : uitproberen. Dat geldt voor make-up in het algemeen. Het is maar make-up hè, is het niet goed, dan haal je het er gewoon weer af. Ik hoop uiteraard dat mijn boek vrouwen zal inspireren om meer te gaan experimenteren, want alleen zo zie je waar je goed mee staat en wat bij welk facet van je persoonlijkheid past.”

“Daar moet je volgens mij niet al te veel rekening mee houden, maar wel met waar jij je goed mee voelt. Het is niet de bedoeling dat je complimentjes krijgt over hoe goed je je wenkbrauwen of lippen hebt opgemaakt, maar wel dat mensen zeggen dat je er goed uitziet. Het zal je misschien verbazen, maar ik hou evenveel van een natuurlijke look als van iets theatraals. Tenzij je iets speciaals op je agenda hebt staan, heb je niet veel meer nodig dan een mooie teint, mascara en een vleugje kleur.”

Francesca Tolot publiceerde vorig jaar het boek One Woman 100 Faces (Goldman, richtprijs 40 euro), samen met haar echtgenoot en fotograaf Alberto Tolot. Info : francescatolot.net, www.carltonbooks.co.uk.

DOOR DELPHINE STEFENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content